Κατάγματα Ισχίου

Ο Δρ. Κωνσταντίνος Δρετάκης είναι εξειδικευμένος γιατρός σε κατάγματα ισχίου
ορθοπεδικός αθήνα

Κατάγματα Ισχίου

Τι είναι το κάταγμα ισχίου;

Ονομάζονται και κατάγματα γοφού ή λεκάνης ή και άνω τμήματος του μηριαίου οστού. 

Επίσης η λέξη κάταγμα είναι συνώνυμη με το σπάσιμο ενός οστού γιατί πολλοί ρωτούν αν είναι κάταγμα σπάσιμο ή ράγισμα.  Αυτά τα κατάγματα σε αυτό του σημείου του σώματος είναι τα πιο καταστροφικά για τον άνθρωπο και για αυτόν τον λόγο η ορθοπαιδική έρευνα έχει επικεντρώσει το επιστημονικό ενδιαφέρον στην αντιμετώπιση τους. 

Πρόκειται για ένα τεράστιο Ιατρικό κοινωνικό πρόβλημα με ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Στην Ελλάδα συμβαίνουν περισσότερα από 15000 τέτοια κατάγματα και περισσότεροι από 3000 άνθρωποι χάνουν την ζωή τους κάθε χρόνο από αυτή την αιτία. Ο Δρ Κων/νος Δρετάκης θεωρείται ένας από τους πιο εξειδικευμένους ιατρούς σε αυτόν τον τομέα παγκοσμίως. 

Έχει συγγράψει διδακτορική διατριβή σε αυτό ακριβώς το αντικείμενο η οποία είναι διεθνώς γνωστή και θεωρείται σημείο αναφοράς σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Η ερευνητική του δουλειά έχει δημοσιευθεί στο περιοδικό  Calcified Tissue International USA. Στα κατάγματα ισχίου είναι πολύ σημαντικό να αντιμετωπίζεται ο ασθενής γρήγορα από έμπειρη ομάδα που ασχολείται ειδικά με αυτό το αντικείμενο. 

ισχίο
ισχίο χειρουργείο

Ποια τα αίτια στο κάταγμα ισχίου και σε ποια ηλικία εμφανίζεται;

Τα κατάγματα ισχίου θεωρούνται κατάγματα που οφείλονται στην οστεοπόρωση και ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών είναι τα 79 έτη.   Όμως κανένας δεν εξαιρείται από την πιθανότητα να υποστεί  κάταγμα ισχίου καθώς για πολλούς αποτελεί την πρώτη και μοναδική απόδειξη ότι έχουν οστεοπόρωση ή εύθραυστα οστά. Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να συμβούν και σε ασθενείς νεότερης ηλικίας.  Το γεγονός αυτό δηλαδή  ότι το κάταγμα ισχίου είναι το αποτέλεσμα κακής ποιότητας οστών και οστεοπόρωσης είναι και μοναδική ευκαιρία να διαγνωστεί και να θεραπευτεί το πρόβλημα ούτως ώστε να προληφθούν νέα άλλα καταστροφικά κατάγματα.   

Ποια είναι η κατάλληλη πρόγνωση για τα κατάγματα ισχίου; 

Τα κατάγματα ισχίου έχουν την χειρότερη πρόγνωση από όλα τα κατάγματα καθώς συμβαίνουν σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.  Περίπου 30% των ατόμων που θα υποστούν ένα τέτοιο κάταγμα δηλαδή 3 στους 10 θα χάσουν την ζωή τους μέσα σε ένα χρόνο.  Επίσης οι ασθενείς που θα επιβιώσουν θα χάσουν ένα μέρος της κινητικότητας για ένα μεγάλο διάστημα ή και για πάντα.    

Ποια τα βασικά συμπτώματα του κατάγματος ισχίου; 

Τα συμπτώματα του κατάγματος ισχίου είναι  είναι έντονο άλγος αδυναμία βάδισης και σε πολλές περιπτώσεις εμφανής βράχυνση του μήκους του ποδιού με έξω στροφή.  

Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία για άμεση αντιμετώπιση και αποκατάσταση; 

Η χειρουργική θεραπεία είναι εντελώς απαραίτητη. Εάν δεν αντιμετωπιστεί ένας ασθενής με κάταγμα ισχίου δεν θα μπορέσει να περπατήσει ποτέ ξανά. 

Έχει αποδειχτεί με αναρίθμητες μελέτες ότι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για την καλύτερη δυνατή έκβαση είναι ο χρόνος της χειρουργικής επέμβασης.  Είναι πολύ σημαντικό να γίνει η χειρουργική επέμβαση μέσα στις πρώτες 48 ώρες.  Αν δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί η επέμβαση γρήγορα τότε η πιθανότητα καταστροφικών επιπλοκών όπως θρόμβωση λοιμώξεις κατακλίσεις διαταραχή του ψυχισμού και άλλα αυξάνεται άμεσα.   

Υπάρχουν μετεγχειρητικά επιπλοκές; 

Η γρήγορη επαναφορά του ασθενούς στην όρθια θέση και στην βάδιση αποτελεί πρωταρχικό ιατρικό στόχο. Η ομάδα αντιμετώπισης καταγμάτων ισχίου που έχουμε δημιουργήσει έχει αντιμετωπίσει χειρουργικά το σύνολο των ασθενών μέσα στις πρώτες 24 ώρες με αποτέλεσμα στις 72 ώρες ο ασθενής να είναι πάλι όρθιος αποφεύγοντας τις σοβαρές αναπνευστικές καρδιολογικές και άλλες επιπλοκές. 

Η γνώση στις σύγχρονες τεχνικές μειώνει σημαντικά τον χειρουργικό χρόνο και την απώλεια αίματος. Η φυσικοθεραπεία και αποκατάσταση των ασθενών γίνεται από έμπειρη ομάδα που και η εξέλιξη του ασθενούς επιβλέπεται από τον χειρουργό σε εβδομαδιαία βάση για κάθε ασθενή με χρήση τηλειατρικής. Τέλος, η χορήγηση θεραπείας οστεοπόρωσης διορθώνει το πρόβλημα που οδήγησε στο κάταγμα δηλαδή τα εύθραυστα οστά με αποτέλεσμα να αποφεύγονται μελλοντικά κατάγματα. 

Επίσης είναι πολύ σημαντικό να αντιμετωπιστεί ο ασθενής από εξειδικευμένους ιατρούς. Ο Κων Δρετάκης έχει εξειδικευμένη πολυετή εμπειρία στα κατάγματα ισχίου καθώς έχει Διδακτορική διατριβή PhD με θέμα τα κατάγματα ισχίου και δημοσιευμένα αποτελέσματα στα πιο έγκυρα επιστημονικά περιοδικά των ΗΠΑ και της Ευρώπης (βλ Google search Dretakis hip fractures).  H B Ορθοπαιδική κλινική  την οποία διευθύνει ο Κ.Δρετάκης έχει ιατρούς με εξειδικευμένη εμπειρία στην αντιμετώπιση δύσκολων και ειδικών περιπτώσεων ασθενών με κατάγματα ισχίου.  Παράδειγμα τέτοιο είναι οι ασθενείς σε σοβαρά ιατρικά προβλήματα λήψη αντιπηκτικών και ήδη υπάρχοντα προβλήματα κινητικότητας.    

Πέρα από την έγκαιρη χειρουργική αντιμετώπιση η γρήγορη κινητοποίηση και η συνεργασία με την εξειδικευμένη ομάδα φυσικοθεραπευτών είναι εξαιρετικά σημαντική.  Η καθημερινή επαφή του θεράποντος με την ομάδα φυσικοθεραπείας έχει πολύ θετικό αποτέλεσμα στη καλή αποκατάσταση του ασθενούς. 

Η παρακολούθηση των ασθενών μετά την επέμβαση σε περιπτώσεις ασθενών με κατάγματα ισχίου είναι απολύτως απαραίτητη.  Η χορήγηση βιταμινών και φαρμάκων μπορεί να προλάβει την επιδείνωση της οστεοπόρωσης αλλά και της έκπτωσης μυϊκής λειτουργίας με αποτέλεσμα τον περιορισμό των επόμενων καταγμάτων.   

Ο Κωνσταντίνος Δρετάκης και η ομάδα του αντιμετωπίζουν μέσα σε 24 ώρες όλους τους ασθενείς με κατάγματα ισχίου με ελάχιστες εξαιρέσεις.  Στην Β Ορθοπαιδική  κλινική του Υγεία έχουν διαμετακομιστεί ασθενείς από άλλα νοσοκομεία που είχαν χαρακτηριστεί ανεγχείρητοι για διάφορους λόγους, αντιμετωπίστηκαν άμεσα και σήμερα είναι υγιείς.  

Τα 4 σημαντικά σημεία που κάνουν την διαφορά στην εξειδικευμένη γνώση στα κατάγματα ισχίου και οδηγούν σε καλύτερα αποτελέσματα είναι. 

  • Άμεση διακομιδή και  γρήγορη προετοιμασία για χειρουργική επέμβαση.  
  • Επιλογή της πιο σύγχρονης μεθόδου με την λιγότερη επεμβατική τεχνική .   
  • Ταχεία ορθοστάτηση και βάδιση συνήθως την ίδια μέρα.  
  • Στήριξη με την ομάδα αποκατάστασης, ενδυνάμωση και υποστήριξη στα άλλα ιατρικά προβλήματα για να αποφευχθούν άλλες πτώσεις ή έκπτωση συνολικά του οργανισμού. 

Το θεμέλιο για όλη την ευτυχία είναι η καλή υγεία

Χαράζουμε το δρόμο όχι βασισμένοι στην τύχη, αλλά εμπιστευόμενοι την εμπειρία μας!

ΜΑΚΟ Ρομποτική Ορθοπαιδική: Μέγιστη ακρίβεια στις επεμβάσεις γόνατος και ισχίου

Με τους εξαιρετικούς φοιτητές από το Ευρωπαικό Πανεπιστήμιο Κύπρου στο νοσοκομείο Υγεία.

Νέα

Τα τελευταία νέα του Δρ. Κωνσταντίνου Δρετάκη

Call Now ButtonΕπικοινωνία Εδώ!