Αρθροσκόπηση Γόνατος

Ο Δρ Κωνσταντίνος Δρετάκης είναι ο πρώτος Έλληνας Ορθοπαιδικός Ρομποτικός Χειρουργός από το 2011
ορθοπεδικός αθήνα

Τι είναι η αρθροσκόπηση γόνατος;

Η αρθροσκόπηση δηλαδή ό έλεγχος μιας άρθρωσης με κάμερα και η διόρθωση των παθολογικών προβλημάτων της, ξεκίνησε την δεκαετία του 1980 και πλέον μετρά 40 χρόνια εξέλιξης. Στην Ελλάδα, η πρώτη αρθροσκόπηση πραγματοποιήθηκε από τον καθηγητή  Αργύρη Μήτσου, το 1978, στο νοσοκομείο  Υγεία. Πρόκειται για μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδο, η οποία σήμερα μπορεί να αντιμετωπίσει ένα ευρύ φάσμα παθολογικών καταστάσεων με βέλτιστα αποτελέσματα και ελαχιστοποίηση πιθανών μετεγχειρητικών επιπλοκών.

Η άρθρωση του γόνατος είναι το πρώτο σημείο στο οποίο ολοκληρώθηκε η αρθροσκοπική επέμβαση με επιτυχία.  Η εφαρμογή της αρθροσκόπησης στη συγκεκριμένη περιοχή έχει πλέον εξελιχθεί τόσο πολύ, που σχεδόν όλες οι παθήσεις που αφορούν το γόνατο μπορούν να αντιμετωπιστούν χάρη σε αυτή. Οι μόνες καταστάσεις οι οποίες δεν αντιμετωπίζονται αρθροσκοπικά αφορούν αρθροπλαστικές και τα μεγάλα κατάγματα του γόνατος.

Οι παθήσεις που αφορούν το γόνατο είναι πολλές και διαφέρουν ανάλογα με την ένταση και την αιτιολογία τους. Μπορούμε να τις διαιρέσουμε σε δύο κύριες κατηγορίες:

Τραυματικές Παθήσεις

Προκύπτουν ως αποτέλεσμα τραυματισμού του γόνατος, είτε άμεσα μετά τον τραυματισμό, είτε αρκετό καιρό μετά, εφόσον δεν έχει πραγματοποιηθεί έγκαιρη διάγνωση. Οι συνηθέστερες από αυτές είναι:

Εκφυλιστικές παθήσεις

Προκύπτουν ως αποτέλεσμα εκφύλισης και εμφανίζονται συνήθως σε άτομα άνω των 60 ετών. Η κληρονομικότητα αποτελεί σημαντικό παράγοντα στην εμφάνισή τους. Οι συχνότερες αυτών είναι:

 • Η αρθρίτιδα
 • Η ρευματοειδής αρθρίτιδα
 • Η λαχνοοζώδης υμενίτιδα
 • Η σταδιακή παραμόρφωση του γόνατος εξαιτίας κάποιου παλαιότερου κατάγματος

Ποια είναι η διαδικασία της αρθροσκόπησης;

Μετά τη λήψη λεπτομερούς ιστορικού του ασθενούς και της κλινικής εξέτασης, ο ορθοπαιδικός μπορεί να ζητήσει μια ακτινογραφία ή μια μαγνητική τομογραφία γόνατος για να ολοκληρωθεί η διάγνωσή του.

Η αρθροσκόπηση του γόνατος εκτελείται όπως σε όλες τις περιπτώσεις αρθροσκόπησης στο νοσοκομείο, ενώ ο ασθενής μπορεί να λάβει εξιτήριο και να επιστρέψει με ασφάλεια σπίτι του την ίδια κιόλας μέρα.  Η αρθροσκόπηση του γόνατος πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία ή μέθη, με 2 ή 3 μικρές τομές μερικών χιλιοστών, ενώ ο συνολικός χρόνος της επέμβασης διαρκεί κατά μέσο όρο από 30 έως και 90 λεπτά. Μόνο η επέμβαση της αποκατάστασης του πρόσθιου χιαστού απαιτεί μια επιπλέον μικρή τομή 4 εκατοστών για την λήψη του μοσχεύματος από τους ιγνυακούς τένοντες, οι οποίοι βρίσκονται στο έσω τμήμα του γόνατος. Η διαδικασία περιλαμβάνει τη χρήση κάμερας, χάρη στην οποία οποιαδήποτε βλάβη στην άρθρωση μεγεθύνεται, με αποτέλεσμα να μπορεί να μελετηθεί και να αντιμετωπισθεί ακόμα καλύτερα. Όπως και κάθε ελάχιστα επεμβατική μέθοδος, η αρθροσκόπηση απαιτεί σημαντικά μικρότερο χρόνο ανάρρωσης και αποθεραπείας.

Η άρθρωση του γόνατος αποτελείται από ένα σύνολο τενόντων και συνδέσμων  ο οποίος στηρίζει το γόνατο σε όλες τις κινήσεις.  Οι σύνδεσμοι  αυτοί είναι οι δύο πλάγιοι, οι δύο χιαστοί και οι δύο μηνίσκοι. Ο έσω μηνίσκος και ο πρόσθιος χιαστός είναι τα σημεία τα οποία αφορούν το 92% των τραυματισμών και φθοράς του γόνατος, μαζί με τις περιπτώσεις βλάβης του αρθρικού χόνδρου. Οι ρήξεις  ή οι τραυματισμοί του έσω μηνίσκου, του έξω μηνίσκου, του πρόσθιου χιαστού, του οπίσθιου χιαστού, καθώς και πολλές ακόμα βλάβες του γόνατος αντιμετωπίζονται απόλυτα αποτελεσματικά με την αρθροσκόπηση γόνατος, χάρη σε έμπειρους και καταρτισμένους ορθοπαιδικούς.

Για ποιο λόγο είναι σημαντική η αρθροσκόπηση γόνατος;

Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι αθλούνται συστηματικά, γεγονός το οποίο έχει αυξήσει σημαντικά σε συχνότητα τους τραυματισμούς στην περιοχή του γόνατος. Χαρακτηριστικά, οι αθλητικές δραστηριότητες που περιλαμβάνουν τρέξιμο, γρήγορο βάδισμα ή συχνή χρήση του γόνατος με σύνθετες κινήσεις  όπως κάμψη με ταυτόχρονη στροφή (ποδόσφαιρο, τένις, μπάσκετ, ενόργανη γυμναστική, στίβος,  χορός, πολεμικές τέχνες)  δημιουργούν ή επιτείνουν  προϋπάρχουσες παθολογικές καταστάσεις του γόνατος.  Οι μεγάλου εύρους κινήσεις είναι αυτές οι οποίες αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο πρόκλησης βλάβης, ειδικά σε μια περιοχή τόσο ευαίσθητη όσο το γόνατο.

Σε προηγούμενα χρόνια, όταν δεν υπήρχαν ακόμα τα κατάλληλα εργαλεία και η απαραίτητη επιστημονική γνώση, οι αθλούμενοι ηλικίας άνω των 50 ετών συχνά θα προτρέπονταν από τον ορθοπαιδικό τους να διακόψουν κάθε αθλητική δραστηριότητα που τους προκαλεί καταπόνηση μετά από κάποιον έντονο τραυματισμό. Σήμερα, χάρη στη σύγχρονη ιατρική τεχνολογία και την εξειδικευμένη κατάρτιση, ο ορθοπαιδικός είναι σε θέση να θεραπεύσει πλήρως τον ασθενή, ο οποίος και ενθαρρύνεται να συνεχίσει να κινείται, συμμετέχοντας ενεργά σε όλες τις δραστηριότητες που ο ίδιος επιθυμεί.

Τραυματισμοί και παθολογικές καταστάσεις πού αντιμετωπίζονται πλήρως με την αρθροσκόπηση γόνατος  

 • Ρήξη έσω μηνίσκου (Medial Meniscus Tear)
 • Ρήξη έξω μηνίσκου (Latera Meniscus Tear)
 • Ρήξη Πρόσθιου Χιαστού (Anerior Cruciate Ligament)
 • Ρήξη Οπισθίου Χιαστού (Posterior Cruciate Ligament)
 • Σύνθετες αθλητικές κακώσεις (Combined sports knee injuries)
 • Αστάθεια επιγονατίδας (Patella Instability)
 • Κατάγματα κνημιαίου πλατώ (Tibial plateau fractures)
 • Τραυματισμοί χόνδρου (Cartilage defects)
 • Αφαίρεση ελεύθερου σώματος   (Loose body removal)
 • Ήπια οστεοαρθίτιδα (Mild osteoarthritis)
 • Εντοπισμένη έγχυση παραγόντων (Targeted biologic injection)

Ο Δρ. Κ. Δρετάκης και οι συνεργάτες του διαθέτουν εξειδικευμένη γνώση και εμπειρία στην αρθροσκόπηση γόνατος, πραγματοποιώντας πάνω από 150 αρθροσκοπήσεις κάθε χρόνο. Η ομάδα του έχει θεραπεύσει μεγάλο αριθμό καταξιωμένων αθλητών, με συμμετοχές σε αγώνες και υψηλές προπονητικές απαιτήσεις. Ένας σύγχρονος ορθοπαιδικός πλέον μια πιο σύνθετη ευθύνη. Οφείλει όχι μόνο να θεραπεύσει τον ασθενή, αλλά και να διασφαλίσει ότι ο ίδιος θα επιστρέψει αρτιμελής στις καθημερινές του δραστηριότητες. Δεν αρκεί να αποκαθίσταται η κίνηση και να αντιμετωπίζεται ο πόνος. Το περπάτημα μετά από αρθροσκόπηση είναι αναγκαίο για να ζήσει ο ασθενής φυσιολογικά.

Η αθλητική δραστηριότητα συμβάλλει στην βελτίωση της ψυχικής υγείας και συμβάλλει σημαντικά στην τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος. Οι άνθρωποι οι οποίοι ασκούνται καθ’ όλη τους τη ζωή είναι αδύνατον να ζήσουν χωρίς αθλητική δραστηριότητα. Ένας έμπειρος ορθοπαιδικός, συνεργάζεται με φυσικοθεραπευτές και γυμναστές ώστε να σχεδιάσουν την τροποποίηση της αθλητικής δραστηριότητας, η οποία μπορεί να απαιτείται.  Η αρθροσκόπηση γόνατος επανέφερε χιλιάδες ασθενείς σύντομα και γρήγορα στην προ-τραυματισμού κανονικότητά τους, κάτι το οποίο θα ήταν ανέφικτο χωρίς την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση της ιατρικής γνώσης και της τεχνολογικής προόδου.

Αρθροσκόπηση γόνατος τιμή: Ποιο είναι το κόστος της επέμβασης;

Το αναλυτικό κόστος της επέμβασης εξαρτάται από την έκταση και την περιπλοκότητα κάθε μεμονωμένου περιστατικού. Επικοινωνήστε με την ομάδα μας για να σχεδιάσουμε μαζί το καλύτερο δυνατό πλάνο θεραπείας ανάλογα με τις δικές σας ανάγκες και οικονομική δυνατότητα.

Το θεμέλιο για όλη την ευτυχία είναι η καλή υγεία

Χαράζουμε το δρόμο όχι βασισμένοι στην τύχη, αλλά εμπιστευόμενοι την εμπειρία μας!

Πότε πρέπει να γίνει αρθροπλαστική γόνατος; Γιατί αξίζει να κάνει κανείς πραγματική ρομποτική αρθροπλαστική γόνατος;

Νέα

Τα τελευταία νέα του Δρ. Κωνσταντίνου Δρετάκη