Αρθροσκόπηση Ώμου

Ο Δρ Κωνσταντίνος Δρετάκης είναι ο πρώτος Έλληνας Ορθοπαιδικός Ρομποτικός Χειρουργός από το 2011
ορθοπεδικός αθήνα

Τι είναι η αρθροσκόπηση ώμου;

Σήμερα, η αρθροσκόπηση αποτελεί την κορυφαία μέθοδο αντιμετώπισης παθήσεων που αφορούν τον ώμο. Τα περισσότερα προβλήματα που αφορούν τον ώμο, με ελάχιστες εξαιρέσεις, μπορούν πλέον να αντιμετωπισθούν αρθροσκοπικά, με απόλυτη ασφάλεια και υψηλά ποσοστά επιτυχίας. Μεταξύ αυτών η γαστροσκόπηση, η υστερεοσκόπηση και η λαρυγγοσκόπηση. 

Η αρθροσκόπηση ώμου, όπως και όλες οι εξετάσεις ή επεμβάσεις οι οποίες έχουν ως β’ συνθετικό το -σκόπηση, πραγματοποιείται με τη χρήση ειδικής κάμερας. Η κάμερα αυτή επιτρέπει στον ειδικό να δει με ακρίβεια, ακόμα και τις πιο μικρές βλάβες, καθώς μεγεθύνονται και παρουσιάζονται σε μια οθόνη. Η αρθροσκόπηση, δηλαδή ο έλεγχος μιας άρθρωσης και η διόρθωση των παθολογικών προβλημάτων της, ξεκίνησε ήδη από τη δεκαετία του 1980. Σήμερα, μετρά πάνω από 40 χρόνια παρουσίας, στα οποία τόσο η τεχνολογία όσο και η ανθρώπινη γνώση έχουν εξελιχθεί σημαντικά, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα αναγκών για τον σύγχρονο ασθενή.

Ο ώμος είναι μια σύνθετη άρθρωση, με μεγαλύτερο εύρος κίνησης σε σχέση με τις περισσότερες αρθρώσεις του ανθρώπινου σώματος. Το γεγονός αυτό την καθιστά εξαιρετικά ευαίσθητη και επιρρεπή σε τραυματισμούς. Η άρθρωση του ώμου είναι η δεύτερη άρθρωση μετά το γόνατο η οποία θεραπεύτηκε με επιτυχία χάρη στην αρθροσκόπηση.  Η συγκεκριμένη μέθοδος καλύπτει πλέον ένα τόσο ευρύ φάσμα αναγκών και απαιτήσεων, που σχεδόν όλες οι παθήσεις οι οποίες αφορούν την άρθρωση του ώμου μπορούν να θεραπευτούν με την εφαρμογή της. Συμπτώματα όπως η δυσκαμψία, ο πόνος και η μειωμένη δύναμη αποτελούν λόγους για τους οποίους ο ασθενής θα πρέπει να αναζητήσει βοήθεια από ορθοπαιδικό.

Πώς πραγματοποιείται η αρθροσκόπηση;

Η αρθροσκόπηση ώμου εκτελείται όπως σε όλες τις περιπτώσεις αρθροσκόπησης στο νοσοκομείο, με τον ασθενή να λαμβάνει εξιτήριο την ίδια κιόλας μέρα.   Η αρθροσκόπηση του ώμου γίνεται με 2 ή 3 μικρές τομές περίπου 0,5 εκατοστού, ενώ ο χρόνος της επέμβασης μπορεί να διαρκέσει κατά μέσο όρο από 30 μέχρι έως και 90 λεπτά. Εφόσον πρόκειται για μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδο, ο χρόνος αποθεραπείας μειώνεται σημαντικά, και ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει συντομότερα στις καθημερινές του δραστηριότητες. Ασθενείς οι οποίοι έχουν υποβληθεί σε περισσότερες πολύπλοκες επεμβάσεις μπορεί να χρειαστούν κάποιον υποστηρικτικό μηχανισμό (νάρθηκα) για κάποιο χρονικό διάστημα.

Ποιες δραστηριότητες καταπονούν περισσότερο τον ώμο;

Η συμμετοχή ολοένα και περισσότερων ανθρώπων σε αθλητικές δραστηριότητες τα τελευταία χρόνια έχει αυξήσει πάρα πολύ τα περιστατικά τραυματισμών, σε άτομα ανεξαρτήτως ηλικίας. Ιδιαίτερα, οι αθλητικές δραστηριότητες που έχουν οι οποίες χαρακτηρίζονται από μεγάλη ένταση και μεγάλου εύρους κινήσεις όπως το τέννις το χάντμπολ,  το κολύμπι, το πόλο ,το βόλεϊ, το ακόντιο και το squash θεωρούνται δυνητικά επιβλαβείς. Γενικά, όλα τα αθλήματα που προκαλούν έντονη καταπόνηση του ώμου  μπορούν να οδηγήσουν σε σημαντικούς τραυματισμούς, γι’ αυτό και η προθέρμανση και οι ασκήσεις ενδυνάμωσης αποτελούν κομβικά σημεία στη ρουτίνα ενός αθλητή. Επιπλέον, δραστηριότητες όπως η μεταφορά επίπλων ή η κηπουρική, πρέπει να γίνονται με ιδιαίτερη προσοχή από άτομα κάθε ηλικίας.

Μερικά χρόνια πριν, η ιατρική επίσκεψη ενός ασθενούς ηλικίας άνω των 50 ετών με ενόχληση στον ώμο, ιδιαίτερα εάν αυτή προέκυψε από συμμετοχή σε αθλητικούς αγώνες, θα αντιμετωπιζόταν από τον ορθοπαιδικό διαφορετικά. Το πιθανότερο σενάριο θα ήταν μετά το πέρας της θεραπείας, να προταθεί στον ασθενή η παύση όλων των αθλητικών δραστηριοτήτων.   Σήμερα, χάρη στην βοήθεια της σύγχρονης ιατρικής και της τεχνολογικής εξέλιξης, αυτή η προτροπή δεν θα δοθεί από τον ορθοπαιδικό στον ασθενή. Η σύγχρονη ορθοπαιδική αναγνωρίζει τη σημασία της κίνησης σε μια ισορροπημένη ζωή, ορίζοντάς την ως αναπόσπαστο μέρος μιας υγιούς ρουτίνας.

Η άρθρωση του ώμου στηρίζεται από ένα σύμπλεγμα μυών και τενόντων οι οποίοι λειτουργούν συνδυαστικά για να καλύψουν ένα ευρύ φάσμα κινήσεων. Οι τένοντες και οι μυες αυτοί καλύπτουν τη βραχιόνιο κεφαλή, συνδέοντάς τη με την ωμοπλάτη. Το σύστημα αυτό επιτρέπει στον άνθρωπο στην ανύψωση των χεριών του και στην πραγματοποίηση στροφικών κινήσεων. Το συγκεκριμένο σύμπλεγμα ονομάζεται τενόντιο στροφικό πέταλο, γνωστό στα αγγλικά και ως «rotator cuff».  Από όλους τους τένοντες του πετάλου, ο τένοντας του υπερακανθίου ή «supraspinatus tendon» είναι αυτός ο οποίος στο 95% των περιπτώσεων υφίσταται σε πρώτο στάδιο φθορά και στη συνέχεια ρήξη. Σήμερα, με την βοήθεια της αρθροσκόπησης και την εξειδικευμένη γνώση ενός έμπειρου χειρουργού και της ομάδας του, η αποκατάσταση της φθοράς είναι πλήρως εφικτή.

Με τη βοήθεια της αρθροσκόπησης, η αποκατάστασή του ώμου πραγματοποιείται σήμερα με μεγαλύτερη ευκολία και ασφάλεια από ποτέ. Επιτυγχάνεται μέσω της διάνοιξης του υπακρωμιακού χώρου του ώμου και της συρραφής του υπερακανθίου τένοντα. Εφόσον πρόκειται για μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδο, έχουμε βελτιστοποίηση των αποτελεσμάτων και ελαχιστοποίηση επιπλοκών και μετεγχειρητικού πόνου. Αυτό συμβαίνει κατά κύριο λόγο επειδή ο τένοντας του υπερακανθίου διέρχεται από έναν πολύ στενό χώρο, στην πρόσβαση του οποίου δεν είχαμε την ίδια ευχέρεια με παλαιότερες μεθόδους. Ονομάζεται υπακρωμιακός χώρος, γνωστός στα αγγλικά ως «subacromial space».  Εφόσον αυτός ο υπακρωμιακός χώρος είναι στενός, λόγω της ανατομίας του ανθρώπινου σώματος, η πρόσβαση σε αυτόν είναι ιδιαίτερα δύσκολη εάν ο ασθενής έχει υποστει σημαντικούς  τραυματισμούς. Τότε, με έναρξη τη στιγμή του χτυπήματος, ο τένοντας του υπερακανθίου ξεκινά να φθείρεται αργά και σταδιακά. Η φθορά αυτή συνεχίζεται προοδευτικά, μέχρι το σημείο όπου υφίσταται ρήξη.   

Με την βοήθεια της αρθροσκόπησης μπορούμε να αποκαταστήσουμε ποσοστό μεγαλύτερο από το 90% των σοβαρών προβλημάτων και τραυματισμών του ώμου. Έτσι, μπορούμε σήμερα να προλάβουμε σοβαρές επιπλοκές, όπως για παράδειγμα μεγάλες ρήξεις και μόνιμες βλάβες στην άρθρωση του ώμου.

Τραυματισμοί και παθολογικές καταστάσεις πού αντιμετωπίζονται πλήρως με την αρθροσκόπηση ώμου

  • Σύνδρομο προστριβής υπερακανθίου τένοντα (Impingement supraspinatus syndrome)  
  • Αφαίρεση επώδυνων ασβεστώσεων (Calcification of subacromial removal)
  • Ρήξη υπερακανθίου τένοντα (Tear of supraspinatus tendon)
  • Ρήξη δικεφάλου τένοντα  (Biceps tear)
  • Ρήξη υποπλατίου τένοντα (Supscapularis tendon tear) 
  • Σύνθετες ρήξεις (Combined Rotator cuff tear)
  • Αφαίρεση μεμονωμένων οστεόφυτων (Osteophyte removal)
  • Στοχευμένες εγχύσεις βιολογικών ουσιών (Targeted injections of biologic agents)

Ποιο είναι το κόστος της αρθροσκόπησης;

Σε γενικές γραμμές, το κόστος τόσο της εξέτασης όσο και της επέμβασης είναι προσιτό. Ιδιαίτερα σημαντική, είναι η κάλυψη των εγχειρητικών εξόδων από το ασφαλιστικό ταμείο του ασθενούς, ή σε περίπτωση ιδιωτικής ασφάλισης, το ύψος του ποσού που καλύπτει το συμβόλαιό του. Επικοινωνήστε μαζί μας, για να διαμορφώσουμε το πλάνο θεραπείας το οποίο ταιριάζει στις δικές σας ανάγκες, καθώς και για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το αναλυτικό κόστος της επέμβασης.

Ο Δρ. Κ. Δρετάκης και οι έμπειρη επιστημονική ομάδα του διαθέτουν εξειδικευμένη γνώση και πολυετή εμπειρία στην αρθροσκόπηση ώμου. Ενδεικτικά, πραγματοποιούν πάνω από 120 αρθροσκοπήσεις κάθε χρόνο, αριθμός ο οποίος αφορά ένα ευρύ φάσμα περιστατικών. Πέρα από άτομα τα οποία αθλούνται περιστασιακά, έχουν αντιμετωπίσει προβλήματα αθλητών κορυφαίου επιπέδου, με συμμετοχή σε εθνικές ομάδες και υψηλές προπονητικές απαιτήσεις. Η αποστολή του σύγχρονου ορθοπαιδικού είναι όχι μόνο να μπορέσει να βοηθήσει τον πάσχοντα να περπατήσει, να κινήσει σωστά το σώμα του και αποδώσει στην δουλειά του αλλά και να επιστρέψει το συντομότερο δυνατόν στις αθλητικές του δραστηριότητες. 

Οι άνθρωποι οι οποίοι έχουν ρυθμίσει τη ζωή τους χωρίς συστηματική κίνηση, θα οδηγηθούν αναπόφευκτα σε σημαντική αύξηση βάρους, ψυχικές διαταραχές και σοβαρές πιθανότητες εμφάνισης αυτοάνοσων νοσημάτων. Η διατήρηση ενός υγιούς τρόπου ζωής σε βάθος χρόνου, έχει κομβική σημασία στο επίπεδο διαβίωσης του ανθρώπου, καθώς μόνο έτσι μπορεί να είναι δυνατός και αυτάρκης. Η αρθροσκόπηση ώμου βοήθησε σε εκατοντάδες περιπτώσεις τους ασθενείς μας να αποκαταστήσουν πλήρως τον αθλητικό τρόπο ζωής τους και αυτό αποτελεί ίσως τη μεγαλύτερη απόδειξη της επιτυχίας της μεθόδου.

Το θεμέλιο για όλη την ευτυχία είναι η καλή υγεία

Χαράζουμε το δρόμο όχι βασισμένοι στην τύχη, αλλά εμπιστευόμενοι την εμπειρία μας!

Πότε πρέπει να γίνει αρθροπλαστική γόνατος; Γιατί αξίζει να κάνει κανείς πραγματική ρομποτική αρθροπλαστική γόνατος;

Νέα

Τα τελευταία νέα του Δρ. Κωνσταντίνου Δρετάκη