Search
Close this search box.

Ρομποτική Χειρουργική

Ο Δρ Κωνσταντίνος Δρετάκης είναι ο πρώτος Έλληνας Ορθοπαιδικός Ρομποτικός Χειρουργός από το 2011
ορθοπεδικός αθήνα

Τι είναι η ρομποτική χειρουργική;

Η ρομποτική χειρουργική έχει ανοίξει εντυπωσιακά νέους ορίζοντες στην αντιμετώπιση σοβαρών ιατρικών προβλημάτων και αποτελεί την επανάσταση του 21ου αιώνα στη χειρουργική. Συμβάλλει αξιοσημείωτα στην ακρίβεια με την οποία μπορούν να πραγματοποιηθούν σήμερα οι επεμβάσεις, καθώς και στον περιορισμό των χειρουργικών σφαλμάτων, τα οποία παλαιότερα μπορούσαν να επιφέρουν σημαντικές επιπλοκές.

Οι κινήσεις μέσω των χειρουργικών βραχιόνων των ρομπότ προσφέρουν τη μέγιστη δυνατή ακρίβεια, καθιστώντας τα πολύτιμα εργαλεία για τους χειρουργούς οι οποίοι πραγματοποιούν δύσκολες επεμβάσεις, είτε στα πιο δυσπρόσιτα σημεία του ανθρωπίνου σώματος είτε στα πιο ευαίσθητα, όπως είναι οι περισσότερες μεγάλες αρθρώσεις. Ασφαλώς, η ρομποτική χειρουργική δεν υποκαθιστά τον χειρουργό. Μόνο με την καθοδήγηση ενός έμπειρου ιατρού μπορεί να επιφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, με τους χειρουργικούς βραχίονες να αποτελούν ένα ισχυρό όπλο στο πλευρό της επιστήμης.

Η ρομποτική χειρουργική χρησιμοποιείται από εξειδικευμένους και πιστοποιημένους ιατρούς και έχει εφαρμογή σε μεγάλο φάσμα επεμβάσεων, αρκετών χειρουργικών ειδικοτήτων, όπως για παράδειγμα στην ουρολογία, τη γυναικολογία, τη γενική χειρουργική, την ορθοπαιδική. Το πεδίο αυτό διαρκώς διευρύνεται, καλύπτοντας ολοένα και περισσότερες ειδικότητες.

ρομποτική χειρουργική

Επικεφαλής της Ρομποτικής Ορθοπαιδικής Χειρουργικής

Η Ελλάδα έγινε μια από τις χώρες στην Ευρώπη η οποία πλέον χρησιμοποιεί τη ρομποτική τεχνολογία στον τομέα της ορθοπαιδικής. Με την βοήθεια αυτής της εξαιρετικά προηγμένης τεχνολογίας ο Δρ. Κ. Δρετάκης πραγματοποιεί χειρουργικές επεμβάσεις  γόνατος και ισχίου με εξαιρετικά υψηλή ακρίβεια, με ελάχιστο εύρος κίνησης το οποίο φθάνει έως και το ένα εκατοστό του χιλιοστού.

Το ρομπότ MAKO είναι μοναδικό στο είδος του και βρίσκεται στην αιχμή της τεχνολογική εξέλιξης παγκοσμίως. Με την βοήθεια του ρομπότ MAKO μπορούν να αντιμετωπιστούν βλάβες στην άρθρωση του γόνατος έγκαιρα πολύ πριν χρειαστεί να πραγματοποιηθεί ολική αντικατάσταση της άρθρωσηs, μιας επέμβασης η οποία είναι γνωστή και ως αρθροπλαστική. Στα πάσχοντα σημεία του γόνατος μπορεί να γίνει μερική αντικατάσταση μηνίσκου και κονδύλων. Όσον αφορά την περιοχή του ισχίου, η άρθρωση που πάσχει από αρθρίτιδα ή άλλη εκφυλιστική νόσο μπορεί να υποβληθεί σε ελάχιστα επεμβατική ρομποτική αντικατάσταση με χρήση ειδικών ενθεμάτων της MAKO, τα οποία και διατίθενται αποκλειστικά για ρομποτική χρήση.

Οι επεμβάσεις με το ρομπότ MAKO γίνονται με μικρότερες τομές, γεγονός που κάνει τους ασθενείς να παραμένουν στο νοσοκομείο για πολύ συντομότερο χρόνο. Ενδεικτικά, συνήθως χρειάζεται μόνο μια ημέρα, για να δοθεί εξιτήριο μετά από ρομποτική επέμβαση. Η διάρκεια της επέμβασης είναι μόλις 30 έως 60 λεπτά, γεγονός το οποίο συμβάλλει κατά πολύ στη μείωση πιθανών επιπλοκών. Η απώλεια αίματος είναι μηδαμινή, ενώ οι μετεγχειρητικές επιπλοκές οι οποίες σχετίζονται με την απώλεια αίματος ελαχιστοποιούνται.

Οι ασθενείς οι οποίοι υποβάλλονται σε ρομποτική χειρουργική γόνατος και ισχίου ανακτούν την κίνησή τους ταχύτερα και έχουν πολύ μικρότερο χρόνο αποκατάστασης. Τα αποτελέσματα της ρομποτικής ορθοπαιδικής  χειρουργικής  στις ΗΠΑ είναι τόσο σημαντικά που τα νοσοκομεία που χρησιμοποιούν ρομπότ MAKO παρότι πολλαπλασιάζονται αποκτούν ταχύτατα μεγάλες λίστες αναμονής ασθενών, οι οποίοι τα προτιμούν σε σύγκριση με παραδοσιακές χειρουργικές μεθόδους.

Σε ποιες περιπτώσεις εφαρμόζεται στην ορθοπαιδική;

Στην ορθοπαιδική, η ρομποτική χειρουργική βρίσκει εφαρμογή σε παθήσεις όπως η οστεοαρθρίτιδα γόνατος και ισχίου, η μετατραυματική αρθρίτιδα, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η άσηπτη νέκρωση άρθρωσης, όταν απαιτούν χειρουργικής αντιμετώπισης με επέμβαση αρθροπλαστικής ή αλλιώς αντικατάσταση της άρθρωσης.

Το ρομποτικό σύστημα ΜΑΚΟ Stryker κατασκευάζεται στις ΗΠΑ και είναι το πρώτο και μοναδικό στον κόσμο σύστημα ρομποτικής υποβοήθησης στην Ορθοπαιδική. Η ακρίβεια που επιτυγχάνεται με το ρομποτικό σύστημα στις επεμβάσεις γόνατος και ισχίου είναι αδύνατον να επιτευχθεί με οποιονδήποτε άλλο τρόπο.

Περιπτώσεις εφαρμογής στην ορθοπαιδική

Στις  επεμβάσεις αυτές πραγματοποιείται εξαιρετικά υψηλής ανάλυσης ειδική τομογραφία, τρισδιάστατη καταγραφή των στοιχείων της κίνησης της άρθρωσης πριν την επέμβαση, καταγραφή και έλεγχος της συνδεσμικής σταθερότητας, καθώς και αυτόματη σύγκριση του αποτελέσματος διεγχειρητικά με ειδικό λογισμικό και τεχνητή νοημοσύνη. Με αυτόν τον τρόπο, εξαλείφεται η πιθανότητα εκτέλεσης ανθρώπινου λάθους. Επικρατεί απόλυτος σεβασμός στην ανατομία του κάθε ατόμου και επιτυγχάνεται η προσαρμογή της νέας άρθρωσης εξατομικευμένα, σύμφωνα με τις ανατομικές του ανάγκες. Στις ρομποτικές επεμβάσεις γόνατος και ισχίου η ακρίβεια στην προπαρασκευή των ιστών και η τοποθέτηση των εμφυτευμάτων έχει τεράστια αξία, καθώς μπορεί να μας δώσει ένα εξαιρετικό χειρουργικό αποτέλεσμα το οποίο προσομοιάζει απόλυτα το ανθρώπινο γόνατο ή ισχίο με συνθήκες σχεδόν μηδενικής τριβής, οι οποίες αυξάνουν εξαιρετικά την ανθεκτικότητα των εμφυτεύσιμων υλικών στο χρόνο. Χάρη στη συγκεκριμένη μέθοδο, μπορούμε σήμερα να διασφαλίσουμε μία απόλυτα λειτουργική άρθρωση με συνδεσμική σταθερότητα, χάρη στην οποία ο ασθενής μπορεί να ανακτήσει τόσο τη δύναμη όσο και την ισορροπία του.

Ποια τα πλεονεκτήματά της;

Οι ασθενείς οι οποίοι ωφελούνται από την ρομποτική τεχνολογία σηκώνονται μέσα σε λίγες ώρες με πλήρη φόρτιση, ενώ έχουν αποδεδειγμένα μικρότερες ανάγκες αναλγητικών και κατάκλισης. Αρκετοί ασθενείς δεν χρειάζεται καθόλου να παραμείνουν κλινήρεις, γεγονός το οποίο αποτελεί εξαιρετικά σημαντικό πλεονέκτημα της ρομποτικής χειρουργικής.

Ενδεικτικά, τα σημαντικότερα οφέλη από τη ρομποτική είναι:

 • Απόλυτα εξατομικευμένος και υψηλής ανάλυσης προεγχειρητικός σχεδιασμός
 • Εξαιρετικής ακρίβειας τοποθέτηση εμφυτευμάτων και απόλυτα μετρήσιμο αποτέλεσμα
 • Δυνατότητα αντιμετώπισης της οστεοαρθρίτιδας σε αρχικό στάδιο, αλλάζοντας για την περίπτωση του γόνατος μόνο τμήμα της άρθρωσης
 • Μικρότερες χειρουργικές τομές, ελάχιστη απώλεια αίματος και μικρότερη επιβάρυνση των μαλακών μορίων στις αρθρώσεις
 • Περιορισμός επιπλοκών και μείωση ανάγκης επανεπέμβασης, η οποία θα μπορούσε να χρειαστεί σε παλαιότερες μεθόδους
 • Ταχύτερη κινητοποίηση και αποκατάσταση

Σε τι διαφέρει η ρομποτική χειρουργική γόνατος και ισχίου;

Οι εφαρμογές της ρομποτικής ορθοπαιδικής είναι η μερική αντικατάσταση γόνατος, η ολική αρθροπλαστική γόνατος και η αρθροπλαστική ισχίου.

Στις περιπτώσεις φθοράς τμήματος της άρθρωσης του γόνατος, συνήθως μετά από τραυματισμούς μηνίσκων, χιαστών και χόνδρου η συνεισφορά του ρομποτικού συστήματος ΜΑΚΟ είναι πραγματικά καταλυτική. Η ένδειξη είναι η αρχόμενη οστεοαρθρίτιδα ή μετατραυματική αρθρίτιδα και οι επεμβάσεις αυτές είναι κατάλληλες και για νεότερους ασθενείς που έχουν σημαντική αθλητική δραστηριότητα και αναζητούν ανακούφιση από τον συστηματικό πόνο. Σε αυτές τις περιπτώσεις αλλάζουμε μόνο το φθαρμένο τμήμα της άρθρωσης διατηρώντας το υγιές τμήμα ανέπαφο. Οι επεμβάσεις αυτές έχουν μηδενική απώλεια αίματος, μικρότερη τομή και ο ασθενής μένει στο νοσοκομείο μόνο μία ημέρα. Η αποκατάσταση είναι αξιοσημείωτα ταχύτερη. Η επέμβαση αυτού του τύπου είναι κατάλληλη και για μεγαλύτερους ασθενείς ή βαρέως πάσχοντες που δεν μπορούν να υποβληθούν σε μεγαλύτερες επεμβάσεις.

Είναι πολύ σημαντικό να προλάβουμε την εξέλιξη της οστεοαρθρίτιδας με την μερική αντικατάσταση γόνατος πραγματοποιώντας τη διάγνωση και προχωρώντας σε άμεση θεραπεία. Με αυτόν τον τρόπο προλαβαίνουμε τον περιορισμό της κινητικότητας και τη μυϊκή αδυναμία που συνοδεύουν μια παραμελημένη οστεοαρθρίτιδα, η οποία μπορεί να επιφέρει βαρύτατες συνέπειες σε βάθος χρόνου.

Στην ολική αρθροπλαστική γόνατος με ρομποτική υποβοήθηση, η επέμβαση, παρόλο που μπορεί να μοιάζει με την κλασική αρθροπλαστική στα βασικά σημεία, αποτελεί στην πραγματικότητα μια διαδικασία με εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά, ως προς τον σχεδιασμό και την εκτέλεσή της.

Η καταγραφή στοιχείων της κίνησης της άρθρωσης πριν την επέμβαση χάρη στο ισχυρό πρόγραμμα σχεδίασης του ΜΑΚΟ το οποίο εξασφαλίζει ένα λεπτομερές χειρουργικό πλάνο βασισμένο στην ανατομία του κάθε ασθενούς, η δυνατότητα αλλαγής διεγχειρητικά αν αυτό κριθεί απαραίτητο από τον χειρουργό, αλλά και η ασφάλεια του συστήματος με τους ρομποτικούς βραχίονες να αποτρέπουν οποιοδήποτε λάθος σταματώντας αυτόματα τη λειτουργία του συστήματος όταν διαπιστώνεται απόκλιση, καθώς επίσης ο έλεγχος της συνδεσμικής σταθερότητας και της κινητικότητας της άρθρωσης διεγχειρητικά, όλα μαζί συνδυαστικά οδηγούν στην άρτια τοποθέτηση της νέας άρθρωσης του γόνατος. Το χειρουργικό αποτέλεσμα είναι πάντα άριστο, προβλέψιμο και επιτρέπει τις απαραίτητες μετρήσεις ή συγκρίσεις από τον χειρουργό.

Στα προβλήματα ισχίου για ασθενείς που πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα, ρευματοειδή αρθρίτιδα, άσηπτη νέκρωση ισχίου ή μετατραυματική αρθρίτιδα, η ρομποτική αρθροπλαστική ισχίου αποδεικνύεται η πιο ενδεδειγμένη μέθοδος καθώς παρέχονται πληροφορίες στον χειρουργό για το μήκος και την στροφή του ισχίου, ενώ λαμβάνονται υπόψη και όλες οι παράμετροι στις οποίες μπορεί να παρέμβει ή να αλλάξει διεγχειρητικά, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται απόλυτη συνδεσμική σταθερότητα της νέας άρθρωσης με ισοσκελισμένα κάτω άκρα.

Η  ρομποτική ορθοπαιδική χειρουργική είναι η πιο σύγχρονη ιατρική τεχνολογία που διατίθεται για την αντιμετώπιση αρθρίτιδας και σοβαρών παθήσεων γόνατος και ισχίου.

Η χρήση του ορθοπαιδικού ρομπότ MAKO προσφέρει αξεπέραστη ακρίβεια και άριστο αποτέλεσμα σε επεμβάσεις αντικατάστασης άρθρωσης γνωστές και ως αρθροπλαστικές.

Το ρομπότ MAKO σχεδιάζει ακριβώς το σημείο στο οποίο θα διαμορφωθεί η καινούργια άρθρωση υπολογίζει τις γωνίες και τους άξονες κίνησης των αρθρώσεων πριν να ξεκινήσει η επέμβαση και εκτελεί την επέμβαση με ακρίβεια ενός δεκάτου του χιλιοστού.

Τι είναι η οστεοαρθρίτιδα;

Η οστεοαρθρίτιδα είναι η πιο συχνή αρθρίτιδα δηλαδή φλεγμονή των αρθρώσεων, ενώ αποτελεί την πιο συχνή αιτία αναπηρίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Σήμερα στην Ελλάδα, περισσότερα από 500.000 άτομά πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα ισχίου και γόνατος, αριθμός ο οποίος έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.

Οι πάσχοντες παρουσιάζουν έντονο πόνο και περιορισμό κινητικότητας και αναγκαστικά οδηγούνται σε σοβαρή επιδείνωση ποιότητας ζωής. Αρκετοί ασθενείς με την πάροδο του χρόνου μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα κατάθλιψης, ως αποτέλεσμα των περιορισμών που βιώνουν στην καθημερινότητά τους. Η κίνηση είναι απαραίτητη, τόσο για την ευημερία όσο και για τη συνολική υγεία του ατόμου.

Ποια είναι τα βασικά αίτια της οστεοαρθρίτιδας;

 • Τραυματισμοί γόνατος μηνίσκων χιαστών
 • Επαναλαμβανόμενη ακραία καταπόνηση
 • Αλλαγές άξονα φόρτισης, βλαισότητα, ραιβότητα
 • Παχυσαρκία
 • Κληρονομικότητα

Ποια τα συμπτώματα;

 • Πόνος στην ορθοστασία, στο περπάτημα ή στις σκάλες
 • Πόνος στην έναρξη της βάδισης, στα πρώτα βήματα που μετά φεύγει
 • Δυσκαμψία της άρθρωσης
 • Πρήξιμο της άρθρωσης (γόνατο)
 • Τριγμός, αίσθηση ενοχλητικού ήχου με παρουσία πόνου

Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία για αντιμετώπιση;

Έως τώρα, ως μέθοδος αντιμετώπισης, υπήρχε μόνο η ολική αρθροπλαστική γόνατος. Πρόκειται για μια επέμβαση η οποία περιλαμβάνει αλλαγή ολόκληρης της άρθρωσης. Η επέμβαση αυτή αν και συχνά επιτυχής, μπορεί να εμφανίσει επιπλοκές, ενώ απαιτεί μεγάλο χρόνο αποκατάστασης.

Σήμερα, η ρομποτική αρθροπλαστική μπορεί να μας βοηθήσει να αντικαταστήσουμε μόνο το σημείο που έχει αρθρίτιδα, διατηρώντας το υπόλοιπο τμήμα της άρθρωσης ανέπαφο. Όσο μεγαλύτερο τμήμα υγειούς άρθρωσης κρατήσουμε, τόσο μειώνεται ο μετεγχειρητικός χρόνος και πόνος.

Ποιοι έχουν ένδειξη θεραπείας με ρομποτική ορθοπαιδική χειρουργική;

 • Άτομα τα οποία εμφανίζουν τα πρώτα συμπτώματα οστεοαρθρίτιδας
 • Άτομα με πόνο στο έσω τμήμα του γόνατος, ο οποίος επιμένει για μήνες
 • Άτομα τα οποία αντιμετωπίζουν ενοχλητικό πόνο στην έναρξη κάθε σωματικής δραστηριότητας
 • Άτομα τα οποία έχουν υποβληθεί σε επεμβάσεις μηνίσκου και βιώνουν περιοριστικό πόνο
 • Άτομα τα οποία δεν ανταποκρίθηκαν σε προηγούμενη προσπάθεια θεραπείας οστεοαρθρίτιδας με φαρμακευτική αγωγή

Συχνές Ερωτήσεις

Ναι. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ένα άρτιο μετεγχειρητικό αποτέλεσμα, όσον αφορά την ολική αρθροπλαστική ισχίου και γόνατος, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό  από τον σωστό και ακριβή συντονισμό των κινήσεων. Στην ρομποτική τεχνική η ακρίβεια είναι αποδεδειγμένα 5 φορές μεγαλύτερη σε σύγκριση με το πιο σταθερό ανθρώπινο χέρι, γεγονός το οποίο συνεπάγεται μακράν καλύτερα αποτελέσματα και ελαχιστοποίηση εμφάνισης πιθανών επιπλοκών.

Ναι, αλλά ελάχιστες. Όπως και κάθε άλλη χειρουργική πράξη, η ρομποτική χειρουργική ενέχει κάποιους κινδύνους, οι οποίοι ωστόσο είναι σαφώς σπανιότεροι συγκριτικά με παραδοσιακές μεθόδους.  Ο αριθμός των επιπλοκών είναι ελάχιστος λόγω της μικρότερης χειρουργικής τομής, της συντομότερης διάρκειας χειρουργείου και παραμονής στο νοσοκομείο, καθώς και χάρη στην άμεση κινητοποίηση που επιτρέπει η μέθοδος στον ασθενή.

Το ρομπότ MAKO βρίσκεται στο ΥΓΕΙΑ, καθώς και σε άλλα επιλεγμένα ιδιωτικά νοσοκομεία της Αθήνας. Ο χειρισμός γίνεται μόνο από τους πλέον καταρτισμένους επιστήμονες, με χρόνια εμπειρίας και τεχνογνωσίας.

Η εκγύμναση και η κίνηση είναι απαραίτητες εφόσον επιθυμούμε να επανέλθει γρήγορα ο οργανισμός στην φυσιολογική του, προ πάθησης κατάσταση. Ωστόσο, το πρόγραμμα που πρέπει να ακολουθηθεί και ο χρόνος αποκατάστασης διαφέρουν σε κάθε άτομο ανάλογα με την παρούσα φυσική του κατάσταση, τον δείκτη μάζας σώματος και την ηλικία του. Επιπλέον, ο χρόνος που δαπάνησε σε ακινησία ή μειωμένη σωματική δραστηριότητα, διαδραματίζει εξίσου σημαντικό ρόλο στον συνολικό χρόνο αποκατάστασης που θα απαιτηθεί.

Οι θεραπευτικές μέθοδοι αποκατάστασης μιας άρθρωσης διαφέρουν ως προς το κόστος τους και την αποτελεσματικότητά τους. Πολλές φορές επιλέγονται θεραπευτικές μέθοδοι, άγνωστες ή μη τεκμηριωμένες, όπως ενέσεις κάθε είδους, οι οποίες όπως είναι φυσικό αδυνατούν να αναδομήσουν μια άρθρωση που μηχανικά έχει καταρρεύσει. Παρ’ όλα αυτά καλλιεργούνται ελπίδες στους ασθενείς, οι οποίοι δαπανούν χρόνο και χρήματα χωρίς κανένα πραγματικό αποτέλεσμα.

Η ρομποτική τεχνολογία ΜΑΚΟ βρίσκεται πλέον σε τουλάχιστον 1000 νοσοκομεία ανά τον κόσμο. Ανάμεσά τους και το νοσοκομείο Υγεία, το οποίο αποτελεί κέντρο εκπαίδευσης ΜΑΚΟ και στο οποίο ιατροί από όλο τον κόσμο παρακολουθούν εξειδικευμένα μαθήματα από τον Δρ. Κ. Δρετάκη και τη Β΄ Ορθοπαιδική Κλινική.

Η μέθοδος της ρομποτικής χειρουργικής είναι εν μέρει πιο ακριβή από τη συμβατική, υποστηρίζεται όμως οικονομικά από τις περισσότερες ιδιωτικές ασφάλειες, ενώ με τη συμμετοχή του κρατικού φορέα ασφάλισης το κόστος διαμορφώνεται σε πιο προσιτά επίπεδα, για τους ασθενείς οι οποίοι δεν διαθέτουν ιδιωτική ασφάλεια. Επικοινωνήστε μαζί μας, για να διερευνήσουμε τις δυνατότητες και να δημιουργήσουμε το πλάνο θεραπείας το οποίο ταιριάζει στις δικές σας ανάγκες.

Το τεράστιο πλεονέκτημα της ρομποτικής είναι η μακροβιότητα της καινούριας άρθρωσης. Αυτό σημαίνει ότι παύει να ισχύει η προηγούμενη λογική της διάρκειας των υλικών της αρθροπλαστικής για 10-15 χρόνια και δεν προκύπτει ανάγκη επανεπέμβασης. Η πλήρης ίαση είναι σημαντική, για τη διασφάλιση μιας καλύτερης ποιότητας ζωής, με διάρκεια.

Είναι κρίσιμο να αντιληφθούμε ότι το προσδόκιμο ζωής έχει αυξηθεί σημαντικά και ότι όλοι αξίζουν το τεράστιο δώρο της κίνησης χωρίς πόνους. Η χειρότερη συμβουλή στους ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα είναι «να περιμένεις», καθώς και το «να μην περπατάς». Μόνο χάρη στην κίνηση ο ανθρώπινος οργανισμός μπορεί να παρατείνει τη νεότητά του, χωρίς αυτήν ατροφεί και σταδιακά εγκαταλείπει κάθε προσπάθεια.

Το θεμέλιο για όλη την ευτυχία είναι η καλή υγεία

Χαράζουμε το δρόμο όχι βασισμένοι στην τύχη, αλλά εμπιστευόμενοι την εμπειρία μας!

Πότε πρέπει να γίνει αρθροπλαστική γόνατος; Γιατί αξίζει να κάνει κανείς πραγματική ρομποτική αρθροπλαστική γόνατος;

Η σημασία της γρήγορης χειρουργικής αντιμετώπισης καταγμάτων ισχίου

Νέα

Τα τελευταία νέα του Δρ. Κωνσταντίνου Δρετάκη

Καλέστε μας