Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα

Ο Δρ Κωνσταντίνος Δρετάκης είναι ο πρώτος Έλληνας Ορθοπαιδικός Ρομποτικός Χειρουργός από το 2011
ορθοπεδικός αθήνα

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα αποτελεί μια κατάσταση η οποία μπορεί να αποβεί αρκετά επώδυνη, καθώς επίσης και να επηρεάσει σοβαρά τη μυϊκή δύναμη και τη δεξιότητα των χεριών. Στις περισσότερες περιπτώσεις, συνδέεται με κινήσεις και εργασίες οι οποίες εκτελούνται επανειλημμένα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Μέχρι πρότινος, οι θεραπευτικές επιλογές για την αντιμετώπιση του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα περιορίζονταν στη χρήση φαρμακευτικής αγωγής ή σε χειρουργική αποκατάσταση, μέσω μιας σχετικά απλής επέμβασης.

Ωστόσο, στο ιατρικό οπλοστάσιο έχει πλέον προστεθεί και μια επιπλέον επιλογή: η θεραπεία με ψυχρό laser, η οποία πλέον επιτρέπει την οριστική αποκατάσταση του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα χωρίς να απαιτείται νυστέρι, με μεγαλύτερη ευκολία και ασφάλεια.

Τι είναι το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα;

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα είναι μια κοινή πάθηση που προκαλεί μούδιασμα, μυρμήγκιασμα και πόνο στο χέρι. Προκύπτει όταν ένα από τα κύρια νεύρα του χεριού – συγκεκριμένα το μέσο νεύρο – συμπιέζεται στην περιοχή του καρπού.

Ο καρπιαίος σωλήνας είναι μια στενή δίοδος στην περιοχή του καρπού, η οποία σχηματίζεται από μικρά οστά, επονομαζόμενα και ως «καρπικά» οστά.

Το μέσο νεύρο είναι ένα από τα κύρια νεύρα στο χέρι και ταξιδεύει κατά μήκος του βραχίονα, περνώντας διαδοχικά από τον αγκώνα, το αντιβράχιο και στη συνέχεια μέσα από τον καρπιαίο σωλήνα. Από εκεί θα καταλήξει στην παλάμη και τα δάχτυλα, όπου και διακλαδώνεται σε πολλά μικρότερα νεύρα.

Στους περισσότερους ασθενείς, το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου και αν δεν αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη δυσλειτουργία του χεριού, με συμπτώματα όπως απώλεια της αίσθησης στα δάχτυλα, μούδιασμα και έντονη αδυναμία.

σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα

Ποια είναι τα βασικά αίτια;

Η συμπίεση του μέσου νεύρου στην περιοχή του καρπού προκαλείται συνήθως από επαναλαμβανόμενες κινήσεις που πραγματοποιούμε σε καθημερινή βάση, όπως για παράδειγμα η τακτική χρήστη ηλεκτρονικών υπολογιστών ή κινητού τηλεφώνου.

Ωστόσο, οι περισσότερες περιπτώσεις συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα προκαλούνται από έναν συνδυασμό παραγόντων. Μελέτες δείχνουν ότι οι γυναίκες και οι ηλικιωμένοι είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν την πάθηση σε σύγκριση με τον υπόλοιπο γενικό πληθυσμό.

Οι κύριοι παράγοντες κινδύνου για το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα είναι οι εξής:

 • Κληρονομικότητα. Αποτελεί ίσως τον σημαντικότερο παράγοντα γι’ αυτό και πρέπει να αναφέρεται κατά τη λήψη ιστορικού.
 • Επαναλαμβανόμενες κινήσεις του καρπού. Κινήσεις όπως το γράψιμο, η χρήση πληκτρολογίου ή κινητού τηλεφώνου, εντείνουν την πίεση την περιοχή του χεριού, προλειαίνοντας το έδαφος για την εμφάνιση του συνδρόμου.
 • Εγκυμοσύνη. Οι ορμονικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί επίσης να προκαλέσουν οίδημα στον καρπό. Τα συμπτώματα συνήθως υποχωρούν μετά το πέρας της εγκυμοσύνης, στις περιπτώσεις ωστόσο που παραμείνουν, συχνά απαιτούν χειρουργική αντιμετώπιση.
 • Διάφορες παθήσεις. Λιγότερο συχνά το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα μπορεί να οφείλεται και σε παθολογικά αίτια, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και ο υποθυρεοειδισμός.

Ποια συμπτώματα έχει το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα;

Τα κύρια συμπτώματα του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα είναι τα εξής:

 • Μούδιασμα
 • Μυρμήγκιασμα
 • Αίσθηση καύσου και πόνος (κυρίως στις περιοχές του αντίχειρα και του δείκτη)
 • Αδυναμία
 • Αδεξιότητα ή ακόμα και απώλεια ιδιοδεκτικότητας στο χέρι, με συνέπεια δυσκολία στην εκτέλεση λεπτών κινήσεων όπως το κούμπωμα των ρούχων

Συνήθως, τα συμπτώματα ξεκινούν σταδιακά, δίνοντας την αίσθηση ότι έρχονται και φεύγουν αρχή. Η παροδικότητα μπορεί στην αρχή να ξεγελάσει τον ασθενή, κάνοντάς τον να αγνοήσει τα συμπτώματα. Ωστόσο, καθώς η κατάσταση επιδεινώνεται, τα συμπτώματα εμφανίζονται όλο και συχνότερα και με μεγαλύτερη διάρκεια.

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα συνήθως επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου αν ο ασθενής δεν απευθυνθεί στον αρμόδιο ειδικό και δεν ακολουθήσει το κατάλληλο πρόγραμμα θεραπείας.

Η έγκαιρη αξιολόγηση και διάγνωση έχει κομβική σημασία στην εξέλιξη της νόσου. Με την κατάλληλη ιατρική βοήθεια, η πορεία της μπορεί να επιβραδυνθεί ή να σταματήσει πλήρως η εξέλιξή της, κάνοντας τον ασθενή να ανακτήσει τη δύναμη και την κινητικότητά του.

Η διάγνωση του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα μπορεί να περιλαμβάνει από μια απλή κλινική εξέταση μέχρι μια σειρά από ανώδυνες εξετάσεις, όπως:

 • Ηλεκτροφυσιολογικές εξετάσεις, όπως η μελέτη αγωγιμότητας νεύρων και ηλεκτρομυογράφημα. Οι εν λόγω εξετάσεις παρέχουν χρήσιμες πληροφορίες για τη λειτουργία του μέσου νεύρου και συμβάλουν στον προσδιορισμό της πίεσης που υφίσταται.
 • Υπερηχογράφημα καρπού, που βοηθά στην αξιολόγηση του μέσου νεύρου και στην απεικόνιση των σημείων συμπίεσής του.
 • Ακτινογραφία, για να αποκλειστούν άλλες αιτίες για τον πόνο στον καρπό, όπως αρθρίτιδα, τραυματισμός συνδέσμων ή κάποιο πιθανό κάταγμα.
 • Μαγνητική τομογραφία, η οποία παρέχει καλύτερη απεικόνιση των μαλακών ιστών του σώματος σε σύγκριση με μια απλή ακτινογραφία. Χρησιμοποιείται για να αποκλειστούν άλλα αίτια ή για να εντοπιστούν ανωμαλίες στους ιστούς που επηρεάζουν το μέσο νεύρο.

Πώς αντιμετωπίζεται το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα;

Η πρώτη γραμμή αντιμετώπισης είναι συντηρητική και περιλαμβάνει ξεκούραση, ειδικές ασκήσεις για τον καρπό, τοποθέτηση νάρθηκα ή και φαρμακευτική αγωγή. Η αποφυγή όλων των δραστηριοτήτων που επιφέρουν πόνο και κόπωση στην περιοχή του χεριού πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψιν από τον ασθενή, ώστε να μπορεί να αξιολογήσει ο θεράπων ιατρός τα αποτελέσματα πριν και μετά. Εάν δεν μπορούμε να τις αποφύγουμε πλήρως, είναι σημαντικό, να πραγματοποιούμε συχνά διαλείμματα, με διάρκεια που θα δώσει στο χέρι μας τη δυνατότητα να ξεκουραστεί. Ωστόσο, έχει αποδειχθεί ότι η συντηρητική γραμμή αντιμετώπισης (νάρθηκες, παυσίπονα, κορτιζόνη), δεν έχουν μακροπρόθεσμη ωφέλεια, παρά μόνο προσφέρουν ανακούφιση, ενώ μπορούν να βοηθήσουν μόνο στο αρχικό στάδιο της νόσου.

Εφόσον η συντηρητική αγωγή δεν αποδώσει και τα συμπτώματα επιμένουν τότε το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα αντιμετωπίζεται εύκολα με χειρουργική επέμβαση, η οποία έχει ως κύριο στόχο την αποσυμπίεση του μέσου νεύρου.

Τι πρέπει να γνωρίζω για τις ασκήσεις;

Οι ασκήσεις καρπιαίου σωλήνα από μόνες τους δεν είναι πιθανό να ανακουφίσουν τα συνηθέστερα συμπτώματα, όπως τον πόνο και το μούδιασμα που προκαλεί το σύνδρομο. Ωστόσο, οι ασκήσεις είναι σαφώς πιο αποτελεσματικές όταν συνδυάζονται με άλλες θεραπείες, καθώς και με αλλαγές του τρόπου ζωής (μέσω της αποφυγής των δραστηριοτήτων που εντείνουν το πρόβλημα). Επιπλέον, οι νάρθηκες καρπού μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στην υποστήριξη και στην ανακούφιση των συμπτωμάτων, για ήπιας έως μέτριας έντασης σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα.

Ποια είναι η κατάλληλη αποκατάσταση για άμεση ανακούφιση;

Η οριστική αντιμετώπιση του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα γίνεται παραδοσιακά με τη λεγόμενη χειρουργική επέμβαση αποσυμπίεσης του μέσου νεύρου, η οποία γίνεται είτε ανοικτά ή ενδοσκοπικά. Πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία και δεν απαιτεί νοσηλεία, με τον ασθενή να μπορεί να επιστρέψει άμεσα στο σπίτι του, και σύντομα στις καθημερινές του δραστηριότητες, συνήθως μέσα σε διάστημα 2 εβδομάδων.

Η αποσυμπίεση επιτυγχάνεται με μια τομή στον εγκάρσιο σύνδεσμο του καρπού, χάρη στην οποία αυξάνεται η χωρητικότητα του σωλήνα, διευκολύνοντας τη ροή αίματος στο νεύρο. Έτσι αποκαθίσταται η ομαλή λειτουργία του. Έως πρότινος, αυτή η μέθοδος αποτελούσε τον μοναδικό τρόπο αντιμετώπισης του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα. Σήμερα ωστόσο, υπάρχει και η επιλογή της θεραπείας με ψυχρό laser, η οποία χρησιμοποιείται ολοένα και περισσότερο για την αντιμετώπιση διαφόρων παθήσεων, μεταξύ των οποίων και η αρθρίτιδα.

Τι ισχύει για την θεραπεία με λέιζερ;

Η θεραπεία με ψυχρό λέιζερ μειώνει τη φλεγμονή στα χέρια και τους καρπούς, ανακουφίζει από τον πόνο που σχετίζεται με την πάθηση και επιταχύνει την επούλωση του ιστού που έχει υποστεί βλάβη. Μία από τις σημαντικότερες ιδιότητες της θεραπείας με λέιζερ είναι ότι διεγείρει τις φυσικές διαδικασίες του σώματος, οι οποίες και είναι υπεύθυνες για την αναγέννηση των νεύρων.

Συγκεκριμένα μήκη κύματος φωτός διεισδύουν βαθιά στον ιστό του σώματος χωρίς να προκαλούν τραυματισμό ή πόνο για να δημιουργήσουν παράγοντες ανάπτυξης των νεύρων και παρέχουν ώθηση στη φυσική αργή διαδικασία επούλωσης.

Μόλις τα νεύρα επουλωθούν, η επικοινωνία μεταξύ των χεριών και του εγκεφάλου αποκαθίσταται, γεγονός το οποίο βοηθά σημαντικά την αποκατάσταση της κίνησης, συνεπώς και στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Μετεγχειρητικά τι πρέπει να προσέχω;

Κατά τις πρώτες ημέρες μετά το χειρουργείο, είναι φυσιολογικό να υπάρχει λίγος πόνος, κάποιο οίδημα και δυσκαμψία στην ευρύτερη περιοχή του καρπού. Ο ελαφρύς πόνος στην παλάμη μπορεί να διαρκέσει από αρκετές εβδομάδες έως κάποιους μήνες, ωστόσο προοδευτικά μειώνεται αισθητά. Εάν το αίσθημα δυσκαμψίας και γενικευμένης αδυναμίας συνεχιστεί για διάστημα μεγαλύτερο των 2 μηνών, ο ιατρός σας μπορεί να προτείνει φυσικοθεραπεία για βελτιστοποίηση των αποτελεσμάτων. Σε σοβαρότερα περιστατικά, η αποκατάσταση είναι λογικό να είναι κάπως πιο αργή, χωρίς αυτό ωστόσο να σημαίνει ότι δεν πραγματοποιείται.

Αμέσως μετά την επέμβαση, οι ασθενείς ενθαρρύνονται να σηκώνουν το χέρι και να κουνούν τα δάχτυλα για να υποχωρήσει το οίδημα και να αποτραπεί η δυσκαμψία στην περιοχή. Η τακτική κίνηση διασφαλίζει μικρότερο χρόνο αποθεραπείας, συνεπώς και συντομότερη αποκατάσταση. Τα ράμματα, κόβονται και αφαιρούνται περίπου 2 εβδομάδες μετά από την ολοκλήρωση της επέμβασης. Για ένα χρονικό διάστημα, θα πρέπει να αποφύγουμε την τοποθέτηση βάρους στην περιοχή.

Τα νυχτερινά συμπτώματα του συνδρόμου, όπως το μούδιασμα στο χέρι κατά τη διάρκεια του ύπνου,  βελτιώνονται σημαντικά για τους περισσότερους ασθενείς την πρώτη εβδομάδα περίπου μετά την επέμβαση.

Ποιο είναι το κόστος επέμβασης για σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα;

Το κόστος είναι αρκετά προσιτό, ωστόσο διαφοροποιείται ανάλογα με τη σοβαρότητα κάθε περιστατικού και με το πλάνο αντιμετώπισης. Ο Δρ. Κ. Δρετάκης και η επιστημονικά καταρτισμένη ομάδα του θα σας καθοδηγήσουν στην επιλογή της κατάλληλης μεθόδου θεραπείας, βάσει των δικών σας προσδοκιών και αναγκών. Για να ενημερωθείτε για το αναλυτικό κόστος, επικοινωνήστε μαζί μας.

Το θεμέλιο για όλη την ευτυχία είναι η καλή υγεία

Χαράζουμε το δρόμο όχι βασισμένοι στην τύχη, αλλά εμπιστευόμενοι την εμπειρία μας!

Πότε πρέπει να γίνει αρθροπλαστική γόνατος; Γιατί αξίζει να κάνει κανείς πραγματική ρομποτική αρθροπλαστική γόνατος;

Νέα

Τα τελευταία νέα του Δρ. Κωνσταντίνου Δρετάκη