Αναθεώρηση Ολικής Αρθροπλαστικής Ισχίου

Ο Δρ Κωνσταντίνος Δρετάκης είναι ο πρώτος Έλληνας Ορθοπαιδικός Ρομποτικός Χειρουργός από το 2011
ορθοπεδικός αθήνα

Τι είναι η αναθεώρηση ολικής αρθροπλαστικής ισχίου;

Η ολική αρθροπλαστική του ισχίου θεωρείται η πιο σημαντική επέμβαση του 20ου αιώνα καθότι βοήθησε εκατομμύρια ανθρώπους να μπορέσουν να περπατήσουν ξανά. Χωρίς την κανονική λειτουργία της άρθρωσης του ισχίου είναι αδύνατον κάποιος να μπορεί να περπατήσει κανονικά.

Η αρθροπλαστική του ισχίου είναι αλλαγή της άρθρωσης του ισχίου ή όπως λεγόταν παλαιότερα αλλαγή  του γοφού. Όταν υπάρχει αρθρίτιδα και δυσλειτουργία της άρθρωσης  υπάρχει πολύ έντονος πόνος και περιορισμός κάθε δραστηριότητας.  Οι πρώτες επεμβάσεις ισχίου ξεκίνησαν στην Ευρώπη την δεκαετία του 70 με την πρώτη σειρά εμφυτευμάτων που ήταν  κατασκευασμένα από ατσάλι και είχαν εντελώς διαφορετικό σχεδιασμό σε σχέση με τα σημερινά εμφυτεύματα. Οι τότε οι προσδοκίες για καλή λειτουργία της νέας άρθρωσης εκείνη την εποχή ήταν 10 με 15 χρόνια. Παρόλα αυτά υπάρχουν ακόμη και σήμερα ασθενείς με αρθροπλαστικές ισχίου και εμφυτεύματα αυτής της εποχής που βρίσκονται σε άριστη κατάσταση. Η φθορά των εμφυτευμάτων της αρθροπλαστικής ισχίου οδηγεί στην ανάγκη της απαραίτητης πραγματοποίησης επέμβασης αναθεώρησης ολικής αρθροπλαστικής ισχίου. Η  αναθεώρηση ολικής αρθροπλαστικής του ισχίου είναι μια επέμβαση σημαντικά μεγαλύτερη από την επέμβαση ολικής αρθροπλαστικής ισχίου.  Αυτό γίνεται αντιληπτό εάν σκεφτεί κανείς ότι η αφαίρεση της υπάρχουσας αρθροπλαστικής μπορεί να αδυνατίσει το οστό της λεκάνης στην κοτύλη ή το μηριαίο κατά την χειρουργική αφαίρεση. Η εμπειρία που απαιτείται για την Αναθεώρηση ολικής αρθροπλαστικής είναι πολύ μεγάλη και πολλές φορές χρειάζονται ειδικά τεχνικά μέσα για να πραγματοποιηθεί μια απόλυτα επιτυχημένη αναθεώρηση ολικής αρθροπλαστικής ισχίου.  Στην αναθεώρηση της ολικής αρθροπλαστικής του ισχίου υπάρχει λιγότερο οστό στήριξης  για την τοποθέτηση της νέας άρθρωσης του ισχίου. 

Ο προεγχειρητικός σχεδιασμός ιδιαίτερα για αυτή την επέμβαση είναι εξαιρετικά σημαντικός και απόλυτα αναγκαίος. Η καλή συνεργασία της χειρουργικής ομάδας αλλά και η εγκατεστημένη καλή επαφή με την ομάδα φυσικοθεραπείας και αποκατάστασης είναι απαραίτητα. Οι αιτίες για να οδηγηθεί κάποιος σε επέμβαση αναθεώρησης αρθροπλαστικής ισχίου είναι οι εξής.  Δυσλειτουργία της ολικής αρθοπλαστικής ισχίου  από χαλάρωση ή από φθορά ενός η ακόμα και των δύο τμημάτων της αρθροπλαστικής ισχίου. Επίσης σπανιότερα μπορεί να συμβεί λοίμωξη επί εδάφους ολικής αρθροπλαστικής ισχίου.  Στην δεύτερη περίπτωση πρέπει να γίνει αφαίρεση της ολικής αρθροπλαστικής μηχανική έκπλυση  και χρήση ειδικών αντιβιοτικών κατόπιν αντιβιογράμματος. Η επέμβαση αναθεώρησης αρθροπλαστικής ισχίου είναι μεγάλη επέμβαση και πρέπει να πραγματοποιείται σε μεγάλο και οργανωμένο νοσοκομείο και όχι σε μικρή κλινική χωρίς την ειδική υποδομή.  Όταν γίνονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο οι επεμβάσεις ολικής αρθροπλαστικής ισχίου οι επεμβάσεις αναθεώρησης μειώνονται σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Η μεγάλη πρόοδος στην απεικόνιση του μυοσκελετικού συστήματος με αξονικές και μαγνητικές τομογραφίες μαζί με την τεράστια εξέλιξη στην ρομποτική υποβοήθηση και την πλοήγηση με ψηφιακό τρόπο έχουν βοηθήσει πολύ στην ακρίβεια της αναθεώρησης ολικής αρθροπλαστικής ισχίου. Η  Β ορθοπαιδική κλινική του Υγεία ο Δρ Κωνσταντίνος Δρετάκης και οι συνεργάτες του είναι απόλυτα εξειδικευμένοι στην αρθροπλαστική ισχίου και στην αναθεώρηση ολικής αρθροπλαστικής ισχίου.  Η τεράστια εμπειρία της χειρουργικής ομάδας μετά από εκατοντάδες δύσκολες επεμβάσεις μπορεί να αποτελέσει εγγύηση για μεγάλη πιθανότητα καλής έκβασης σε μια επέμβαση αναθεώρησης ολικής αρθροπλαστικής ισχίου.  Οι επεμβάσεις αναθεώρησης ολικής αρθροπλαστικής ισχίου καλύπτονται σε ένα ποσοστό περίπου στο 30% από τα κρατικά ταμεία για επεμβάσεις σε ιδιωτικά νοσοκομεία.  Εάν η επέμβαση ολικής αρθροπλαστικής του ισχίου δεν λειτουργεί πλέον καλά και υπάρχει ανάγκη αναθεώρησης δεν πρέπει ποτέ κανείς να διστάζει και να σκέφτεται τις πιθανές δυσκολίες και επιπλοκές από την επέμβαση. Η απόφαση να παραμείνει κάποιος με μια δυσλειτουργική και επώδυνη άρθρωση ισχίου οδηγεί σε απόσυρση εξάντληση και κατάθλιψη. 

Η αναθεώρηση της ολικής αρθροπλαστικής του ισχίου είναι ίσως μία από τις μεγαλύτερες ορθοπαιδικές επεμβάσεις και είναι φυσικό να υπάρχουν έστω και πολύ σπάνια κάποιες επιπλοκές. Οι δύο πιο σημαντικές είναι η λοίμωξη και η θρόμβωση και συμβαίνουν σε λιγότερο από 0,5%. Οι επεμβάσεις αναθεώρησης μπορεί να γίνουν περισσότερες από μία φορές αν αυτό είναι απαραίτητο σε κάποιες περιπτώσεις. 

Ο Διευθυντής  Δρ Κων Δρετάκης International Robotic Trainer  με την βοήθεια του συστήματος ΜΑΚΟ  Robotic Arm Assisted Hip Replacement που βρίσκεται στο νοσοκομείο  Υγεία μπορεί να καταφέρει σημαντική αύξηση της αναθεώρησης της ολικής αρθροπλαστικής του ισχίου.  Η αναθεώρηση της ολικής αρθροπλαστικής του ισχίου δεν αποτελεί προς το παρόν μία από τις ενδείξεις για την ρομποτική ορθοπαιδική χειρουργική. Παρόλα αυτά η  χρήση της υψηλής ανάλυσης αξονικής τομογραφίας που χρησιμοποιείται στην Robotic Arm Assisted Surgery σε συνδυασμό με το εξαιρετικής ακρίβειας σύστημα εικονικής εφαρμογής προθέσεων στην κοτύλη και στον μηρό μπορεί να βοηθήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό ούτως ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.  Έτσι λοιπόν η ρομποτική τεχνολογία του συστήματος ΜΑΚΟ Stryker μπορεί να αξιοποιηθεί και στην αναθεώρηση της ολικής  αρθροπλαστικής του ισχίου.

Το θεμέλιο για όλη την ευτυχία είναι η καλή υγεία

Χαράζουμε το δρόμο όχι βασισμένοι στην τύχη, αλλά εμπιστευόμενοι την εμπειρία μας!

Πότε πρέπει να γίνει αρθροπλαστική γόνατος; Γιατί αξίζει να κάνει κανείς πραγματική ρομποτική αρθροπλαστική γόνατος;

Νέα

Τα τελευταία νέα του Δρ. Κωνσταντίνου Δρετάκη