Ρήξη Μηνίσκου

Ο Δρ Κωνσταντίνος Δρετάκης είναι ο πρώτος Έλληνας Ορθοπαιδικός Ρομποτικός Χειρουργός από το 2011
ορθοπεδικός αθήνα

Μια από τις πιο συχνές αθλητικές κακώσεις, η ρήξη μηνίσκου, μπορεί να αποκατασταθεί αρθροσκοπικά, δηλαδή χωρίς ανοικτή τομή, αλλά διαμέσου δυο μικρών οπών, μήκους ενός περίπου εκατοστού η καθεμιά. Με αυτόν τον τρόπο, διασφαλίζεται η ελαχιστοποίηση του μετεγχειρητικού πόνου και η ταχύτερη δυνατή ανάρρωση και επάνοδο στις καθημερινές δραστηριότητες.

ρήξη μηνίσκου

Τι είναι η ρήξη μηνίσκου;

Ο μηνίσκος αποτελεί χόνδρο σε σχήμα μισοφέγγαρου που έχει ως βασική του λειτουργία να απορροφά τους κραδασμούς στην άρθρωση του γόνατος. Με αυτόν τον τρόπο συμβάλουν στη σταθεροποίηση της άρθρωσης, διατηρώντας ομαλές της κινήσεις του γόνατος.

Η ρήξη του μηνίσκου αφορά στον τραυματισμό του χόνδρου και συνήθως προκύπτει όταν το πόδι «κολλάει» στο έδαφος και το σώμα στρίβει, συχνά κατά τη διάρκεια μιας αθλητικής δραστηριότητας, αν και όχι αποκλειστικά τότε.

Ποια η διαφορά μεταξύ της μερικής και της ολικής ρήξης μηνίσκου;

Οι τραυματισμοί των μηνίσκων δεν είναι πάντα ίδιοι και μπορεί να διαφέρουν σε σοβαρότητα. Η ρήξη μπορεί να είναι μερική, δηλαδή να αφορά σε εν μέρει «σχίσιμο» του χόνδρου ή ολική, όπου η ρήξη είναι αρκετά εκτεταμένη. Οι πιο σοβαρές κακώσεις (ολική ρήξη) ενίοτε συνοδεύονται κι από άλλους τραυματισμούς, όπως τη ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι δυο τραυματισμοί μπορούν να αντιμετωπισθούν από κοινού χειρουργικά. Οι ρήξεις μηνίσκων διακρίνονται ανάλογα με τη μορφολογία τους και το τριτημόριο μηνίσκου που αφορούν (βλάβη σε σημείο με επαρκή ή ανεπαρκή αιμάτωση). Τα σημεία του μηνίσκου γύρω από τα οποία υπάρχει αυξημένη αιματική ροή επουλώνουν με μεγαλύτερη ευκολία σε σύγκριση με αυτά που όχι.

Ποια είναι τα βασικά αίτια της ρήξης μηνίσκου;

ρήξη μηνίσκου αίτια

Ο τραυματισμός σε άτομα νεαρής ηλικίας είναι η πιο συχνή αιτία ρήξης μηνίσκου. Στα νεότερα άτομα, οι ρήξεις μηνίσκου συνήθως προκαλούνται κατά την άθληση, για παράδειγμα κατά τη διάρκεια ενός αγώνα ποδοσφαίρου ή μπάσκετ, όπου συμβαίνει συχνά το πόδι να «κολλά» στο έδαφος, την ώρα που το σώμα στρίβει ασκώντας υπερβολικές πιέσεις στην άρθρωση του γόνατος. Γι’ αυτό το λόγο η προθέρμανση πριν από την έναρξη της άσκησης προφυλάσσει τις αρθρώσεις από τραυματισμούς.

Η ρήξη μηνίσκου ωστόσο, μπορεί να προκληθεί και σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας λόγω εκφύλισης και συνεπακόλουθης απώλειας της ελαστικότητάς του, ακόμα και σε πιο συντηρητικές κινήσεις.

Ποια είναι τα συμπτώματα της ρήξης μηνίσκου;

Τα συμπτώματα της ρήξης μηνίσκου είναι κυρίως ο πόνος και το οίδημα, το οποίο μπορεί να εμφανιστεί έως και 24 ώρες μετά τον τραυματισμό. Ως συνέπεια, η βάδιση καθίσταται δύσκολη, καθώς μάλιστα μπορεί να βιώνεται επιπρόσθετος πόνος κατά την κάμψη ή τη συστροφή του γόνατος.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένα χαλαρό κομμάτι του χόνδρου μπορεί να κολλήσει στην άρθρωση του γόνατος, εμποδίζοντας την πλήρη έκταση του ποδιού. Αυτό το μάγκωμα οφείλεται συχνά σε κάποιο τμήμα του μηνίσκου που έχει εκτοπιστεί. Τέλος, ένα γενικευμένο αίσθημα αστάθειας είναι ένα από τα συμπτώματα που μπορεί να σημαίνουν μερική ή ολική ρήξη μηνίσκου.

Ρήξη μηνίσκου φυσική αντιμετώπιση με συντηρητική θεραπεία

Οι περισσότεροι μικροτραυματισμοί του μηνίσκου επουλώνονται με συντηρητική αγωγή, η οποία περιλαμβάνει ξεκούραση, φυσικοθεραπεία και παγοθεραπεία. Η χειρουργική επέμβαση συστήνεται σε περιπτώσεις που η συντηρητική αντιμετώπιση δεν επαρκεί, καθώς ο ασθενής δεν παρουσιάζει σαφή σημάδια βελτίωσης για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ορισμένες ήπιες ρήξεις μηνίσκου δεν έχουν καθόλου συμπτώματα και μπορεί να επουλωθούν από μόνες τους. Άλλες λιγότερο σοβαρές ή μη σύνθετες ρήξεις αντιμετωπίζονται με συντηρητικές θεραπείες, ειδικά εάν το γόνατο είναι σταθερό και δεν κλειδώνει. Αυτές οι ρήξεις εντοπίζονται συχνά στο εξωτερικό τμήμα του μηνίσκου, ενώ ποικίλουν ανάλογα με την ένταση και τη διάρκειά τους. Ασθενείς οι οποίοι δεν αισθάνονται πόνο, δεν έχουν κλινική συμπτωματολογία ρήξης και δεν εμφανίζουν προβλήματα κινητικότητας στο γόνατο πιθανότατα δεν θα χρειαστούν κάποια χειρουργική επέμβαση.

Σε πιο σοβαρούς τραυματισμούς, ωστόσο, η ρήξη του μηνίσκου δεν μπορεί να επουλωθεί από μόνη της, καθώς υπάρχει περιορισμένη παροχή αίματος προς αυτήν την περιοχή. Εφόσον η συντηρητική θεραπεία δεν επιφέρει αποτέλεσμα μετά από ένα χρονικό διάστημα, η αντιμετώπιση της ρήξης μηνίσκου γίνεται με χειρουργική επέμβαση.

Ποιες εξετάσεις θα πρέπει να κάνω πριν την επέμβαση; Θα χρειαστώ μαγνητική τομογραφία;

Η διάγνωση μιας ρήξης μηνίσκου ξεκινά με τη λήψη ιστορικού και την κλινική εξέταση από τον θεράποντα ιατρό. Στη συνέχεια, πραγματοποιούνται απεικονιστικές εξετάσεις προκειμένου να εξακριβωθεί η έκταση και η σοβαρότητα του τραυματισμού. Επειδή ο μηνίσκος είναι μαλακός ιστός δεν απεικονίζεται σε απλή ακτινογραφία. Γι’ αυτό η διάγνωση γίνεται με μαγνητική τομογραφία, η οποία μας δίνει μια πλήρη και σαφή εικόνα της έκτασης της βλάβης.

Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία για άμεση αντιμετώπιση της ρήξης μηνίσκου;

Η αρθροσκόπηση γόνατος είναι η πλέον διαδεδομένη επέμβαση για την χειρουργική αντιμετώπιση τραυματικής ρήξης μηνίσκου.

Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, μια μικροσκοπική κάμερα, το λεγόμενο αρθροσκόπιο, εισάγεται μέσω μιας εξαιρετικά μικρής τομής, με διάμετρο από 0,5-1 εκατοστό, έτσι ώστε ο χειρουργός να μπορεί να δει ευκρινώς το εσωτερικό του γόνατός σε μεγάλη οθόνη. Η κυρίως επέμβαση πραγματοποιείται με ειδικά εργαλεία που εισάγονται στην τραυματισμένη άρθρωση μέσω άλλων μικρών τομών, περιμετρικά της βλάβης.

Οι χειρουργικές τεχνικές περιλαμβάνουν την αφαίρεση του μηνίσκου  και την αποκατάστασή του (συρραφή του μηνίσκου), όπου αυτό είναι εφικτό, εφόσον δηλαδή υπάρχει επαρκής αιμάτωση. Η αφαίρεση του μηνίσκου μπορεί να είναι μερική (μερική μηνισκεκτομή) ή ολική. Κατά τη μερική, αφαιρείται μόνο το φθαρμένο τμήμα του ιστού, ενώ ο υγιής μηνίσκος σταθεροποιείται.

Όσο το συντομότερο δυνατόν πραγματοποιηθεί η διάγνωση και η επέμβαση του μηνίσκου, τόσο μεγαλύτερο κομμάτι υγιούς μηνίσκου μπορούμε να κρατήσουμε. Αυτό βοηθά στη στήριξη του γόνατος, συνεπώς και στη μείωση του συνολικού χρόνου αποθεραπείας για τον ασθενή.

Κατά τη διάρκεια της αρθροσκοπικής αποκατάστασης μηνίσκου, ο σχισμένος μηνίσκος συρράπτεται, ανάλογα με την έκταση της ρήξης κι έτσι το όργανο διασώζεται αντί να αφαιρείται.

Μια άλλη προσέγγιση στην αποκατάσταση της ρήξης μηνίσκου είναι η έγχυση βλαστοκυττάρων ή πλάσματος πλούσιου σε αιμοπετάλια (PRP). Σε αυτές τις θεραπευτικές προσεγγίσεις εγχέονται βλαστοκύτταρα ή ειδικά επεξεργασμένο πλάσμα (ώστε να έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αιμοπετάλια) από τον ίδιο τον ασθενή στην τραυματισμένη άρθρωση.

Τα μεν βλαστοκύτταρα είναι κύτταρα που έχουν την ιδιότητα να αναγεννούνται και να διαφοροποιούνται, δηλαδή να μετατρέπονται σε άλλα κύτταρα, συμβάλλοντας στη φυσική επούλωση της ρήξης. Η θεραπεία του μηνίσκου με βλαστοκύτταρα από τον λιπώδη ιστό γίνεται με τοπική αναισθησία στο ίδιο το ιατρείο. Κατά τη διάρκειά του αντλούνται από την περιοχή της κοιλιάς 40-80cc λίπους. Στη συνέχεια, τα αγγειακά κλάσματα κυττάρων (SVF) τα οποία περιέχουν μεγάλη ποσότητα βλαστοκυττάρων απομονώνονται από τα λιπώδη κύτταρα, καταμετρώνται, και εγχέονται στην τραυματισμένη άρθρωση.

Το δε πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια περιέχει θεραπευτικά συστατικά από το αίμα του ίδιου του ασθενή που ενισχύουν τη φυσική ικανότητα του σώματος να επουλώνεται, γεγονός που συνεπάγεται συντομότερη μετεγχειρητική περίοδο. Η ενδαρθρική έγχυση πλάσματος θεωρείται μια ασφαλής και αξιόπιστη διαδικασία.

Υπάρχει πόνος μετά το χειρουργείο;

Οι ασθενείς αισθάνονται κάποιον πόνο αμέσως μετά την επέμβαση, ο οποίος συνεχίζεται για λίγες εβδομάδες, γεγονός απόλυτα φυσιολογικό. Με την αρθροσκοπική αποκατάσταση της ρήξης μηνίσκου ο μετεγχειρητικός πόνος ελαχιστοποιείται κι αντιμετωπίζεται επαρκώς με χορήγηση παυσίπονων και αντιφλεγμονωδών.

Ποιος είναι ο χρόνος αποκατάστασης μετά το χειρουργείο;

Ο χρόνος που μπορεί να χρειαστεί για την επίτευξη πλήρους αποκατάστασης μετά την επέμβαση θα εξαρτηθεί από τον τραυματισμό, τη φυσική κατάσταση του ασθενούς και την έκταση της χειρουργικής επέμβασης στον μηνίσκο.

Η επιδιόρθωση μιας ρήξης μηνίσκου συνοδεύεται από μεγαλύτερο χρόνο ανάρρωσης, αποφυγής καταπόνησης και βάδισης με πατερίτσες (περίπου τέσσερις έως έξι εβδομάδες), καθώς το διάστημα αυτό είναι απαραίτητο για τη φυσική επούλωση του τραύματος. Σε περίπτωση αφαίρεσης μέρους ή ολόκληρου του μηνίσκου τότε ο χρόνος αποκατάστασης είναι μικρότερος και μπορεί να περιοριστεί σε λίγες ημέρες. Δραστηριότητες όπως η οδήγηση, μπορούν να επανενταχθούν κανονικά στο πρόγραμμα του ασθενούς περίπου μια εβδομάδα μετά την επέμβαση.

Μπορεί να γίνει άμεση επιστροφή στον αθλητισμό;

Μετά από επιτυχή χειρουργική αποκατάσταση μιας ρήξης μηνίσκου, απαιτούνται κατά μέσο όρο από τέσσερις έως οκτώ εβδομάδες για την πλήρη ανάρρωση του ασθενούς. Ωστόσο, ενδέχεται να χρειαστούν αρκετοί ακόμη μήνες φυσικοθεραπείας, παγοθεραπείας και αποκατάστασης, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η υπό ανάρρωση άρθρωση έχει ανακτήσει τη δύναμη και τη σταθερότητα που απαιτείται για αθλητική δραστηριότητα δίχως κίνδυνο επανατραυματισμού. Ένας επανατραυματισμός πρέπει να αποφεύγεται με κάθε κόστος, καθώς η περίοδος επούλωσής του μπορεί να αποβεί μεγαλύτερη σε σύγκριση με αυτή του πρώτου τραυματισμού.

Τι πρέπει να γνωρίζω για τα αθλήματα μετά την επέμβαση;

Οι περισσότεροι ασθενείς μπορούν να περπατήσουν με πατερίτσες αμέσως μετά την επέμβαση. Πολλοί επιστρέφουν στις κανονικές τους δραστηριότητες κατά μέσο όρο σε 6 με 8 εβδομάδες κατόπιν της επέμβασης. Παρόλο που τα περισσότερα αθλήματα επιτρέπονται όταν ο μετεγχειρητικός πόνος υποχωρήσει, η κολύμβηση δεν συνιστάται πριν επουλωθεί πλήρως το τραύμα από την επέμβαση και χωρίς τη συγκατάθεση του θεράποντα ιατρού. Αυτό γίνεται για να αποφευχθούν πιθανές μολύνσεις και επιπλέον επιπλοκές.

Ρήξη μηνίσκου ασκήσεις – Ασκήσεις για αποκατάσταση

Οι ασκήσεις που συμβάλλουν στην αποκατάσταση της ρήξης μηνίσκου είναι οι διατάσεις, οι ισομετρικές, η κάμψη και η έκταση του γόνατος και οι ασκήσεις που ενδυναμώνουν τον τετρακέφαλο μυ. 

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι ασκήσεις χρειάζεται να πραγματοποιούνται υπό την επίβλεψη φυσικοθεραπευτή και την καθοδήγηση του ορθοπεδικού χειρουργού.

Ποιο είναι το κόστος για το χειρουργείο; Είναι προσιτές οι τιμές;

Το κόστος αποκατάστασης μιας ρήξης μηνίσκου διαφέρει ανάλογα με τη σοβαρότητα του τραυματισμού και τη θεραπευτική προσέγγιση που προτείνεται για τον κάθε ασθενή. Αυτό γίνεται μόνο σε συνέχεια των υποδείξεων του θεράποντος ιατρού, ο οποίος και δημιουργεί ένα πλήρως εξατομικευμένο πλάνο θεραπείας για κάθε περιστατικό.

Το συνολικό κόστος της επέμβασης περιλαμβάνει τα υλικά τα οποία θα χρησιμοποιηθούν κατά το χειρουργείο, την αμοιβή του χειρουργού και της ομάδας του, καθώς και τα έξοδα της νοσηλείας. Οι ασθενείς οι οποίοι καλύπτονται από κάποια ιδιωτική ασφάλεια, αποζημιώνονται ανάλογα με τους όρους των ασφαλιστηρίων τους.

Επικοινωνήστε μαζί μας για να συνθέσουμε από κοινού ένα θεραπευτικό πλάνο που θα ανταποκρίνεται τόσο στους στόχους σας όσο και στις οικονομικές σας δυνατότητες.

Το θεμέλιο για όλη την ευτυχία είναι η καλή υγεία

Χαράζουμε το δρόμο όχι βασισμένοι στην τύχη, αλλά εμπιστευόμενοι την εμπειρία μας!

Πότε πρέπει να γίνει αρθροπλαστική γόνατος; Γιατί αξίζει να κάνει κανείς πραγματική ρομποτική αρθροπλαστική γόνατος;

Νέα

Τα τελευταία νέα του Δρ. Κωνσταντίνου Δρετάκη