Ολική Αρθροπλαστική Ισχίου

Ο Δρ Κωνσταντίνος Δρετάκης είναι ο πρώτος Έλληνας Ορθοπαιδικός Ρομποτικός Χειρουργός από το 2011
ορθοπεδικός αθήνα

Τι είναι η ολική αρθροπλαστική ισχίου;

Η ολική αρθροπλαστική του ισχίου θεωρείται η πιο σημαντική επέμβαση του 20ου αιώνα και μπορεί να το αντιληφθεί αυτό κανείς βεβαιώνοντας το σε μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο. Η αρθροπλαστική του ισχίου είναι αλλαγή της άρθρωσης του ισχίου ή όπως λεγόταν παλαιότερα του γοφού.  Η αλλαγή αυτής της άρθρωσης είναι απολύτως απαραίτητη όταν δεν λειτουργεί πλέον αυτή η άρθρωση. Χωρίς καλή λειτουργία της άρθρωσης του ισχίου δεν είναι δυνατόν να βαδίσει κανείς και  υπάρχει πολύ έντονος πόνος και περιορισμός κάθε δραστηριότητας.  Σε προχωρημένες περιπτώσεις δυσλειτουργίας του ισχίου είναι δύσκολο ακόμα και να μπορέσει να κοιμηθεί κανείς χωρίς πόνο.  Οι βασικές αιτίες που οδηγούν σε δυσλειτουργία της άρθρωσης του ισχίου και ανάγκη για ολική αρθροπλαστική ισχίου ή αντικατάσταση ισχίου είναι οι εξής.  Πρώτη και πιο συχνή αιτία είναι η οστεοαρθρίτιδα που είναι γνωστή ως και αρθριτικά. Η οστεοαρθρίτιδα είναι εκφυλιστική πάθηση και αυξάνει η πιθανότητα επίπτωσης όσο μεγαλώνουμε.  Έχει βρεθεί ότι υπάρχει γενετική προδιάθεση και το αυξημένο βάρος θεωρείται προδιαθεσικός παράγων.  Η οστεοαρθρίτιδα είναι τόσο συχνή που υπολογίζεται ότι περίπου 40% των ανθρώπων στο δυτικό ημισφαίριο θα υποστούν οστεοαρθρίτιδα σε κάποια άρθρωση. Η δεύτερη αιτία είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα και τα άλλα ρευματικά ή αυτοάνοσα νοσήματα που προσβάλλουν τις αρθρώσεις. Όσο και αν τα φάρμακα για τις ρευματικές παθήσεις μπορούν να  αντιμετωπίσουν τους πόνους η καταστροφή των αρθρώσεων συνεχίζεται. 

Η αρθροπλαστική του ισχίου μπορεί να επαναφέρει την κίνηση και δραστηριότητα και η προσφορά της στους ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα ή άλλα αυτοάνοσα νοσήματα είναι ανεκτίμητη.  Η Τρίτη κατά σειρά αιτία είναι η μετατραυματική αρθρίτιδα.  Αυτό είναι αποτέλεσμα τραυματισμών στην άρθρωση του ισχίου που μπορεί να έχουν συμβεί ακόμα και πάρα πολλά χρόνια πριν.  Η άρθρωση του ισχίου είναι πολύ ευαίσθητη και η αιμάτωση της είναι πού ευάλωτη.  Τραυματισμοί στην παιδική ηλικία κατά την ανάπτυξη μπορούν να οδηγήσουν σε πολύ σοβαρά προβλήματα στο ισχίο πολύ αργότερα. Η τέταρτη και τελευταία αιτία είναι η άσηπτη νέκρωση της κεφαλής του μηριαίου που συνήθως οφείλεται σε συνεχή λήψη  φαρμάκων όπως κορτιζόνης ή ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων. Άλλη αιτία άσηπτης νέκρωσης του ισχίου είναι η κατάχρηση αλκοόλ ή άλλων ουσιών.  Η άρθρωση του ισχίου είναι τόσο σημαντική που αν δεν λειτουργεί και παρουσιάζει αρθρίτιδα όχι μόνο είναι αδύνατον να περπατήσει κανείς αλλά σε περιπτώσεις πολύ σοβαρές είναι αδύνατον κανείς να μπορέσει κάποιος να καθίσει σε καρέκλα ή ακόμα και να ξαπλώσει στο κρεβάτι χωρίς να πονάει.

Τι πρέπει να γνωρίζω για την επέμβαση;

Η επέμβαση της αρθροπλαστικής ισχίου ή αντικατάστασης του ισχίου είναι αναγκαία και πραγματικά σωτήρια για τους ασθενείς που υποφέρουν  περιορισμένη ή απόλυτη έλλειψη  κίνησης της άρθρωσης του ισχίου.  Η καθυστέρηση της επέμβασης και η συμβουλή να γίνει αργότερα είναι καταστροφική και δεν κάνει καθόλου καλό συνολικά στον πάσχοντα να παραμένει δυσλειτουργικός ανήμπορος και πάσχοντα από έντονο πόνο .  Η μεγάλη καθυστέρηση στην αντικατάσταση της άρθρωσης του ισχίου οδηγεί σε αύξηση βάρους, μείωση της λειτουργικότητας και δύναμης των μυών που κινούν την άρθρωση και βέβαια σε προοδευτική επιδείνωση της ψυχικής υγείας του πάσχοντος.   Ένας από τους φόβους που έχουν μείνει από το παρελθόν είναι ότι το υλικό της νέας άρθρωσης στην αρθροπλαστική του ισχίου κρατάει μόνο για μερικά χρόνια.  Αυτό είναι απολύτως ξεπερασμένο καθότι η εξέλιξη στα υλικά στις διαδικασίες της επέμβασης και στην φαρμακευτική αγωγή για την υγεία των οστών έχουν προσδώσει τεράστιο πλέον χρόνο καλής λειτουργείας της νέας άρθρωσης του ισχίου.  Η αρθροπλαστική του ισχίου έχει πίσω της πάνω από 50 χρόνια έρευνας και εξέλιξης και τα επιτεύγματα είναι πραγματικά εντυπωσιακά. Η πρώτη επέμβαση αρθροπλαστικής ισχίου έγινε στην Ελλάδα το 1968 από τον Εμμανουήλ Δρετάκη και τον Αλέξανδρο Ζαούση.  Εκείνα τα χρόνια πραγματικά δεν ήταν γνωστό  το προσδόκιμο καλής λειτουργίας της νέας άρθρωσης.  Σήμερα η αρθροπλαστική του ισχίου πραγματοποιείται σήμερα με τον πιο σύγχρονο τρόπο. Ο Δρ Κων Δρετάκης  διευθυντής της Β ορθοπαιδικής κλινικής του νοσοκομείου Υγεία πραγματοποιεί την επέμβαση αρθροπλαστικής ισχίου με τον τρόπο που γίνεται στα πιο σύγχρονα κέντρα των ΗΠΑ.  Πιο αναλυτικά δεν απαιτείται χορήγηση αίματος όπως ήταν αναγκαίο παλαιότερα και δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου απώλεια αίματος κατά την διάρκεια της επέμβασης. Πραγματοποιείται η πιο σύγχρονη προσπέλαση του ισχίου και άμεση φόρτιση και έναρξη φυσικοθεραπείας μέσα σε λίγες ώρες από την αντικατάσταση του ισχίου.  Χρησιμοποιούμε μόνο εμφυτεύματα των τριών κορυφαίων εταιρειών παραγωγής των ΗΠΑ που έχουν αποδείξει πραγματικά αποτελέσματα αντοχής στον χρόνο.  Οι διαδικασίες fast track δηλαδή γρήγορης αποκατάστασης έχουν εφαρμοστεί από την ομάδα μας εδώ και πολλά χρόνια και τώρα βρισκόμαστε  στην εποχή της βελτίωσης της αποκατάστασης μετά το νοσοκομείο.  Οι ασθενείς που πραγματοποιούν αρθροπλαστική ισχίου παρακολουθούνται στο σπίτι από εξειδικευμένο στην αρθροπλαστική ισχίου φυσιοθεραπευτή και υπάρχει συνεχής επαφή μαζί του για την πρόοδο του ασθενούς.  Μετά ακολουθείται έναρξη ασκήσεων με γυμναστή που γνωρίζει σε βάθος το αντικείμενο και υπάρχει συνεχής επαφή μεταξύ ιατρού και του γυμναστή.  Ο κάθε ασθενής που πραγματοποιεί αρθροπλαστική ισχίου παρακολουθείται από τον Κων Δρετάκη και τους συνεργάτες για τουλάχιστον 3 μήνες και μετά ελέγχονται μια φορά κάθε χρόνο για επιβεβαίωση της καλής λειτουργίας του οστικού μεταβολισμού και τον έλεγχο της μυοσκελετικής υγείας.

Συστήνουμε ένθερμα σε όλους όσους διστάζουν να προχωρήσουν στην επίλυση του προβλήματος του ισχίου τους να μιλήσουν με ασθενείς μας που έλυσαν το πρόβλημα τους και ζούν σήμερα μια φυσιολογική ζωή και σε πολλές περιπτώσεις έχοντας σημαντική αθλητική δραστηριότητα.

Ποιο το κόστος και η τιμή της επέμβασης;

Το κόστος και η τιμή της επέμβασης εξαρτάται ανάλογα με την κάθε περίπτωση ξεχωριστά. Για περισσότερες λεπτομέρειες παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας, όπου και θα μάθετε αναλυτικά τις τιμές της επέμβασης.

Το θεμέλιο για όλη την ευτυχία είναι η καλή υγεία

Χαράζουμε το δρόμο όχι βασισμένοι στην τύχη, αλλά εμπιστευόμενοι την εμπειρία μας!

Πότε πρέπει να γίνει αρθροπλαστική γόνατος; Γιατί αξίζει να κάνει κανείς πραγματική ρομποτική αρθροπλαστική γόνατος;

Νέα

Τα τελευταία νέα του Δρ. Κωνσταντίνου Δρετάκη