Ρομποτική Αρθροπλαστική ΓόνατοςΡομποτική Αρθροπλαστική Γόνατος

Ο Δρ Κωνσταντίνος Δρετάκης είναι ο πρώτος Έλληνας Ορθοπαιδικός Ρομποτικός Χειρουργός από το 2011
ορθοπεδικός αθήνα

Τι είναι η ρομποτική αρθροπλαστική γόνατος;

Η αρθροπλαστική γόνατος η αλλιώς αντικατάσταση της άρθρωσης του γόνατος είναι μια εξαιρετικά επιτυχημένη επέμβαση γιατί επιτρέπει στον ασθενή που πάσχει από σοβαρό περιορισμό κινητικότητας του γόνατος να κινηθεί ελεύθερα. Οι πρώτες αρθροπλαστικές γόνατος ξεκίνησαν την δεκαετία του 80 και η εξέλιξη τα προηγούμενα χρόνια βελτίωσε σημαντικά τα αποτελέσματα. Αυτό όμως που αποτέλεσε καθοριστικό παράγοντα τεράστιας εξέλιξης στην ακρίβεια της αρθροπλαστικής γόνατος αλλά και κυρίως στο χειρουργικό αποτέλεσμα είναι η εφαρμογή της ρομποτικής τεχνολογίας στην αρθροπλατική γόνατος.

Η ρομποτική αρθροπλαστική γόνατος είναι μια απολύτως ψηφιοποιημένη και εξατομικευμένη χειρουργική αντικατάστασης της φθαρμένης επιφάνειας του γόνατος. Λόγω της εξαιρετικής ακρίβειας που ξεπερνά το ένα δέκατο του χιλιοστού με την χρήση της υψηλής τεχνολογίας της ρομποτικής τεχνολογίας μπορεί να γίνει αλλαγή ενός τμήματος του γόνατος κρατώντας το υγιές τμήμα του γόνατος απόλυτα ανέπαφο.

Σύμφωνα με τις επίσημα δημοσιευμένες επιστημονικές μελέτες στο Index medicus και στο Pubmed αποδεικνύεται ότι η ρομποτική αρθροπλατική γόνατος υπερέχει σαφώς στην ακρίβεια της επέμβασης, στον χειρουργικό χρόνο αποκατάστασης, στην μειωμένη ανάγκη χρήσης φαρμάκων, στην μείωση της επίδρασης στα μαλακά μόρια της περιοχής του γόνατος και κατά συνέπεια την μείωση των λοιμώξεων και θρομβόσεων.

Για να πραγματοποιηθεί μια ρομποτική αρθροπλαστική γόνατος πρέπει ο ασθενής να κάνει μια αξονική τομογραφία του γόνατος. Η αξονική τομογραφία αυτή γίνεται μόνο για αυτήν την επέμβαση και γίνεται μόνο σε νοσοκομεία που έχουν σύστημα ρομποτικής τεχνολογίας ΜΑΚΟ και κρατάει μόνο 2 λεπτά.

Με την χρήση της αξονικής τομογραφίας του γόνατος που απεικονίζει με εξαιρετική ακρίβεια την ανατομία του πάσχοντος γόνατος δημιουργούμε ένα τρισδιάστατο μοντέλο στο οποίο μελετάμε τις δυνάμεις και τα φορτία στην άρθρωση του γόνατος σε κάμψη σε έκταση και σε όλες τις ενδιάμεσες θέσεις.

Έχοντας ήδη στον υπολογιστή του χειρουργικού ρομπότ ΜΑΚΟ ξεκινάμε την επέμβαση έχοντας όλες τις πληροφορίες για την επέμβαση και έχοντας την virtual εικόνα της άρθρωσης που θα δημιουργήσουμε. Κατά την διάρκεια της επέμβασης μπορεί να γίνει οποιαδήποτε αλλαγή όπως για παράδειγμα στο μέγεθος των εμφυτευμάτων τιτανίου ή στην θέση τοποθέτησης τους.

Οι ασθενείς μετά την ρομποτική αρθροπλαστική γόνατος μπορούν στις επόμενες λίγες ώρες 12 -18 ώρες να περπατήσουν αρχικά με χρήση κάποιου βοηθήματος και μετά από 2 ημέρες μπορούν να εξέλθουν από το νοσοκομείο. Στις περιπτώσεις που πραγματοποιείται ρομποτική αρθροπλαστική ενός τμήματος του γόνατος δηλαδή ρομποτική μονοδιαμερισματική αρθροπλαστική γόνατος μπορεί ο ασθενής να φύγει για το σπίτι του ακόμα και την ίδια ημέρα.

Πότε χρειάζεται ο ασθενής επέμβαση ρομποτικής αρθροπλαστικής γόνατος;

1. Αλγος στο γόνατο καθημερινά και περιορισμός κίνησης του γόνατος

2. Μείωση φυσικής δραστηριότητας λόγω πόνου στο πόδι που οδηγεί σε αύξηση βάρους και κατάθλιψη

3.Σημαντική παραμόρφωση προς τα μέσα (ραιβότητα) ή προς τα έξω (βλαισότητα) που προκαλούν αστάθεια και πτώσεις. Σημειώνεται ότι με την χρήση της ρομποτικής τεχνολογίας το πόδι ισιώνει απόλυτα.

4. Τραυματισμός στο γόνατο στο παρελθόν όπως ρήξη μηνίσκου ή ρήψη χιαστού που έχουν οδηγήσει σε αρθρίτιδα του γόνατος και δυσκολία κίνησης και άθλησης.

5. Σύγκαμψη γόνατος είναι η κατάσταση στην οποία το γόνατο δεν ισιώνει η δεν τεντώνει. Είναι σοβαρότατη παραμόρφωση και ισοδυναμεί με αδυναμία φυσιολογικής βάδισης. Η ρομποτική τεχνολογία είναι η μόνη που εξασφαλίζει πλήρη αποκατάσταση αυτής της σοβαρής παραμόρφωσης.

6 Οίδημα πρήξιμο στο γόνατο που επιτείνεται σε οποιαδήποτε δραστηριότητα. Πολλοί πάσχοντες χρησιμοποιούν συνεχώς πάγο ή αλοιφές για να κατευνάσουν το πρησμένο γόνατο τους κατά την δραστηριότητα χωρίς κανένα σημαντικό αποτέλεσμα.

Παθήσεις που οδηγούν σε ανάγκη ρομποτικής αρθροπλαστικής γόνατος

1. Οστεοαρθρίτδα γόνατος που είναι ευρύτερα γνωστό και ως αρθριτικά.

2. Ρευματοειδής Αρθρίτιδα και όλες οι ρευματικές παθήσεις.

3.Αρθριτιδα γόνατος μετά από τραυματισμό γόνατος. Κατάγματα από τροχαία ατυχήματα, μηνίσκος, χιαστός.

4. Άσηπτη νέκρωση γόνατος

5. Παραμορφώσεις γόνατος που οδηγούν σε αστάθεια και πτώσεις. Ραιβότητα, βλαισότητα, σύγκαμψη.

 

 

Κωνσταντίνος Δρετάκης Ορθοπαιδικός χειρουργός Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Κρήτης Διευθυντής Β Ορθ. κλινικής Νοσοκομείου Υγεία και International Robotic Orthopaedic trainer.

O Κων, Δρετάκης έφερε στην Ελλάδα την ρομποτική ορθοπαιδική τεχνολογία το 2014 και έχει εκπαιδεύσει και πιστοποιήσει έως τώρα 335 ορθοπαιδικούς σε όλο τον κόσμο.

Το θεμέλιο για όλη την ευτυχία είναι η καλή υγεία

Χαράζουμε το δρόμο όχι βασισμένοι στην τύχη, αλλά εμπιστευόμενοι την εμπειρία μας!

Πότε πρέπει να γίνει αρθροπλαστική γόνατος; Γιατί αξίζει να κάνει κανείς πραγματική ρομποτική αρθροπλαστική γόνατος;

Νέα

Τα τελευταία νέα του Δρ. Κωνσταντίνου Δρετάκη