Ρομποτική Χειρουργική – Μάθετε τα πάντα – Συχνές Ερωτήσεις

robotiki xeirourgiki

Τι είναι ρομποτική χειρουργική;

Ρομποτική χειρουργική ονομάζεται η χειρουργική κατά την οποία ο ορθοπεδικός χρησιμοποιεί ένα σύστημα με μηχανικούς βραχίονες και υπολογιστικό σύστημα ώστε να επιτύχει ένα χειρουργικό αποτέλεσμα εξαιρετικής ακρίβειας.

Ποιο είναι το ρομποτικό σύστημα για την ορθοπαιδική και ποιες είναι οι εφαρμογές του;

Το ρομποτικό σύστημα λέγεται ΜΑΚΟ  Stryker  USA και είναι μοναδικό στο είδος του. Οι δύο μοναδικές εφαρμογές έως τώρα είναι η ανακατασκευή ή αρθροπλαστική γόνατος που μπορεί να είναι μερική ή ολική και η αρθορπλαστική ισχίου.  Είναι σημαντικό ότι οι δύο παραπάνω αρθρώσεις είναι οι πιο σημαντικές για να περπατήσουμε.

Η Χρήση του ρομπότ απαιτεί ειδική εξάσκηση από τον ιατρό ;

Ναι χρειάζεται εκπαίδευση και πιστοποίηση.  Ο Κωνσταντίνος Δρετάκης  Διευθυντής της Β ορθοπαιδικής του Υγεία είναι διεθνής International Trainer ρομποτικής και έχει εκπαιδεύσει 240 ιατρούς σε όλον τον κόσμο. 

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της ρομποτικής και ποια τα μειονεκτήματα;

Τα πλεονεκτήματα είναι πολύ σημαντικά και είναι τα εξής:  Τεράστια αύξηση της ακρίβειας της επέμβασης.  Μείωση του τραυματισμού των μαλακών μορίων.  Ταχύτερη αποκατάσταση μικρότερη απώλεια αίματος και λιγότερη χρήση αναλγητικών.  Στις περιπτώσεις μερικής αντικατάστασης γόνατος μικρότερη τομή και λιγότερη ανάγκη αποκατάστασης.  Τέλος εξαιρετικός τρισδιάστατος σχεδιασμός προεγχειρητικά και μέτρηση της διόρθωσης τρισδιάστατα μετά την επέμβαση.  Το μειονέκτημα είναι μόνο ένα η μικρή οικονομική επιβάρυνση λόγω της υψηλής αξίας του ρομποτικού συστήματος.  Είναι σημαντικό να ξέρει κάποιος ότι σχεδόν όλες οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες καλύπτουν πλήρως την ρομποτική ορθοπαιδική καθώς έχουν πεισθεί απόλυτα από τα πολύ σημαντικά πλεονεκτήματα της μεθόδου.

Πόσα ρομποτικά συστήματα ΜΑΚΟ υπάρχουν στον κόσμο και πόσα στην Ελλάδα;

Yπάρχουν εγκατεστημένα πάνω από 1600 συστήματα και βρίσκονται στα καλύτερα νοσοκομεία του κόσμου όπως την Mayo Clinic το Cleveland Clinic το Hospital for Special Surgery ( HSS) το Mass General και πολλά άλλα και στην Ελλάδα υπάρχουν 3 συστήματα.  Υπάρχει ένα σύστημα στο νοσοκομείο Υγεία ένα στο νοσοκομείο Metropοlitan και ένα στην Θεσσαλονίκη.

Υπάρχουν επιπλοκές στις επεμβάσεις που γίνονται με την ρομποτική τεχνολογία;

Σε κάθε χειρουργική επέμβαση μπορεί να υπάρξουν επιπλοκές. Ο θεράπων ιατρός είναι υπεύθυνος να μας εξηγήσει τις πιθανές επιπλοκές και την πραγματική επίπτωση των επιπλοκών σύμφωνα με την βιβλιογραφία. Φυσικά όσο μεγαλύτερη η ακρίβεια στις χειρουργικές επεμβάσεις τόσο μικρότερη η πιθανότητα εμφάνισης επιπλοκών. 

Πολλές φορές αναφέρονται ότι επεμβάσεις για αντιμετώπιση μηνίσκου ή επεμβάσεις για αντιμετώπιση καταγμάτων στο χέρι ή στο πόδι γίνονται με το ρομπότ. Είναι σωστό;

Είναι απόλυτα λάθος. Όπως αναφέρθηκε οι μοναδικές εφαρμογές του ρομπότ είναι ανακατασκευή ή αρθροπλαστική γόνατος και ισχίου.  Οπουδήποτε αλλού αναφέρεται στην ορθοπαιδική χρήση του ρομπότ είναι αναληθές.

Κοινοποίηση:
Περισσότερα Νέα

Πότε πρέπει να γίνει αρθροπλαστική γόνατος; Γιατί αξίζει να κάνει κανείς πραγματική ρομποτική αρθροπλαστική γόνατος;

Η σημασία της γρήγορης χειρουργικής αντιμετώπισης καταγμάτων ισχίου

Η συμβολή της άρθρωσης του ισχίου και του γόνατος στη σωστή βάδιση

Καλέστε μας