Πότε πρέπει να γίνει αρθροπλαστική γόνατος; Γιατί αξίζει να κάνει κανείς πραγματική ρομποτική αρθροπλαστική γόνατος;

Η αρθροπλαστική του γόνατος είναι μια χειρουργική επέμβαση που εκτελείται για την αντικατάσταση της φυσικής άρθρωσης  του γόνατος που έχουμε με μια τεχνητή  επιφάνεια άρθρωσης. Αυτή η νέα άρθρωση η οποία αποτελείται από υψηλής ποιότητας τιτάνιο εφαρμόζει απόλυτα στην υπάρχουσα αρθρική επιφάνεια.

Πότε πρέπει να γίνει αρθροπλαστική γόνατος;

Αδυναμία κίνησης: Όταν το γόνατο περιορίζει σημαντικά την κίνηση και την ελευθερία κινήσεων σας, προκαλώντας πόνο και δυσκολία στις καθημερινές δραστηριότητές. Πρέπει να αναφερθεί ότι η λογική η επέμβαση να γίνει όσο είναι δυνατόν σε μεγαλύτερη ηλικία λόγω περιορισμένου χρόνου ζωής των εμφυτευμάτων είναι παρωχημένη και δεν ισχύει για δύο λόγους.  Πρώτον η ζωή των εμφυτευμάτων έχει πολλαπλασιαστεί και δεύτερον δεν πρέπει να χάνει ο ασθενής τα όμορφα χρόνια της ζωής του με πόνο και δυσκινησία στην 5η 6η  7η΄ ή 8η  δεκαετία της ζωής του περιμένοντας την επέμβαση αλλαγής άρθρωσης.

 

Αν συμβαίνουν κάποιο από τα παρακάτω ζητήστε βοήθεια από εξειδικευμένο ορθοπαιδικό χειρουργό στις αρθροπλαστικές γόνατος ισχίου και να είναι ενημερωμένος και πιστοποιημένος  στις σύγχρονες τεχνολογίες.

 

  1. Σοβαρός πόνος: Αν το γόνατο σας προκαλεί συνεχή, σοβαρό περιοριστικό πόνο που δεν αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά με φαρμακευτική θεραπεία ή φυσικοθεραπεία.
  2. Σημαντική απώλεια λειτουργίας: Αν το γόνατο σας έχει υποστεί σημαντική απώλεια λειτουργίας, που επηρεάζει την ικανότητά σας να περπατάτε, να ανεβαίνετε σκάλες, ή να ασκείστε βασικές καθημερινές δραστηριότητες.
  3. Σοβαρή βλάβη στον χόνδρο ή παραμόρφωση.  Η απώλεια χόνδρου ή η σοβαρή φθορά στον χόνδρο στο γόνατο λόγω τραυματισμού ή αρθρίτιδας και παρουσιάζει παραμόρφωση όπως να είναι στραβό και να μην ανοίγει  πλήρως.
  4. Αποτυχία άλλων θεραπευτικών μεθόδων: Εάν άλλες μη χειρουργικές θεραπείες όπως φαρμακευτική αγωγή, φυσικοθεραπεία και απώλεια βάρους δεν έχουν δώσει αποτελέσματα και τα προβλήματα στο γόνατο συνεχίζουν να υφίστανται.
  5. Εάν ο πόνος ή ο περιορισμός κινητικότητας έχουν αρχίσει να επηρεάζουν αρνητικά την ψυχική κατάσταση και ο ασθενής έχει την τάση να αποσύρεται από δραστηριότητες που άλλοτε έκανε.

 

Η απόφαση για αρθροπλαστική γόνατος πρέπει να ληφθεί σε συνεννόηση με έναν εξειδικευμένο στις αρθροπλαστικές ορθοπεδικό χειρουργό πιστοποιημένο στην ρομποτική αν είναι δυνατόν ο οποίος θα αξιολογήσει την κατάσταση του γόνατος σας και θα σας συμβουλέψει σχετικά με τα οφέλη της επέμβασης. Η αρθροπλαστική γόνατος μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής σας εάν υπάρχουν κατάλληλες ενδείξεις για αυτήν τη χειρουργική επέμβαση.

 

Γιατί αξίζει να γίνει ρομποτικά η αρθροπλαστική γόνατος:

 Σε αυτήν την απόλυτη εφαρμογή παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο η ρομποτική τεχνολογία στην αρθροπλαστική γόνατος. Η ρομποτική τεχνολογία βοηθάει τον χειρουργό να επιτύχει ένα πραγματικά άριστο αποτέλεσμα σε τρία στάδια.  

  1. Εξαιρετικά ακριβές πλάνο με βάση την εξατομικευμένη ανατομία με την χρήση ειδικής αξονικής τομογραφίας που γίνεται με τομές 0,6 χιλιοστών.
  2. Εικονική επιπροβολή εκθεμάτων (virtual implant superimpose). Αυτή η δυνατότητα υπάρχει μόνο στη ρομποτική τεχνολογία MAKO Stryker  που άλλωστε είναι και η μόνη καταξιωμένη υπάρχουσα ρομποτική μέθοδος. Αυτή η δυνατότητα επιτρέπει στον εξειδικευμένο πιστοποιημένο ορθοπαιδικό χειρουργό να δει συγχρόνως την ανατομία του ασθενούς με μεγάλη λεπτομέρεια σε συνδυασμό με τα εμφυτεύματα τιτανίου.  Με αυτόν το τρόπο μπορούμε να βρούμε το ένα και μοναδικό σημείο άριστης τοποθέτησης.
  3. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης ο πιστοποιημένος εξειδικευμένος ρομποτικός ορθοπαιδικός χειρουργός βλέποντας τις δυναμικές συνθήκες ισορροπίας  στο γόνατο μπορεί να αλλάξει τα στοιχεία της προετοιμασίας της νέας άρθρωσης κατά κλάσμα του χιλιοστού για να επιτύχει ένα πραγματικά άριστο αποτέλεσμα.
  4. Μετά το τέλος τοποθέτησης των εμφυτευμάτων καταγράφουμε τα δυναμικά στοιχεία του γόνατος όπως ραιβότητα βλαισότητα σύγκαμψη και υπερέκταση ούτως  ώστε να δούμε αν πραγματικά έχουμε επιτύχει αυτό πού έχουμε σχεδιάσει.
  5. Πιστοποίηση από την εταιρεία ρομποτικής των ΗΠΑ ότι όντως έχει γίνει ρομποτική επέμβαση μαζί με πρόσβαση του ασθενούς στις μηχανικές ιδιότητες του γόνατος ή του ισχίου πριν και μετά την επέμβαση.

 

Είναι πλέον βέβαιο ότι τα αποτελέσματα της ρομποτικής αρθροπλαστικής στο γόνατο και στο ισχίο είναι ασύγκριτα καλύτερα.  1200 κορυφαία νοσοκομεία των ΗΠΑ μεταξύ των οποίων το Hospital for Special Surgery  (HSS)  Η Mayo Clinic το Mass General  έχουν και χρησιμοποιούν το μοναδικό στο είδος του σύστημα Robotic Arm Assisted Stryker. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε ότι υπάρχει η δυνατότητα σε 2 νοσοκομεία της Αθήνας να έχει κάποιος το ίδιο ακριβώς αποτέλεσμα σαν να είχε πάει στα καλύτερα νοσοκομεία του κόσμου.

Κοινοποίηση:
Περισσότερα Νέα

Η σημασία της γρήγορης χειρουργικής αντιμετώπισης καταγμάτων ισχίου

Η συμβολή της άρθρωσης του ισχίου και του γόνατος στη σωστή βάδιση

Ρομποτική Χειρουργική – Μάθετε τα πάντα – Συχνές Ερωτήσεις

Καλέστε μας