Ρομποτική Χειρουργική

Ο Δρ Κωνσταντίνος Δρετάκης είναι ο πρώτος Έλληνας Ορθοπαιδικός Ρομποτικός Χειρουργός από το 2011
ορθοπεδικός αθήνα

Ρομποτική Χειρουργική

Τι είναι η ρομποτική χειρουργική;

Η ρομποτική χειρουργική έχει ανοίξει εντυπωσιακά νέους ορίζοντες στην αντιμετώπιση σοβαρών ιατρικών προβλημάτων και αποτελεί την επανάσταση του 21ου αιώνα στη χειρουργική, συμβάλλοντας αξιοσημείωτα στην ακρίβεια των επεμβάσεων και στον περιορισμό των χειρουργικών λαθών.

Οι κινήσεις μέσω των χειρουργικών βραχιόνων του Ρομπότ προσφέρουν τη μέγιστη ακρίβεια, καθιστώντας το πολύτιμο εργαλείο για τους χειρουργούς που πραγματοποιούν δύσκολες επεμβάσεις, είτε στα πιο δύσκολα δυσπρόσιτα σημεία του ανθρωπίνου σώματος είτε στα ευαίσθητα, όπως είναι οι μεγάλες αρθρώσεις.

Η ρομποτική χειρουργική χρησιμοποιείται από εξειδικευμένους και πιστοποιημένους ιατρούς και έχει εφαρμογή σε μεγάλο φάσμα επεμβάσεων αρκετών χειρουργικών ειδικοτήτων, όπως στην ουρολογία, τη γυναικολογία, τη γενική χειρουργική, την ορθοπαιδική και συνεχώς διευρύνεται.

ρομποτικό μηχάνημα μακο

Ρομποτική Χειρουργική

Επικεφαλής της Ρομποτικής Ορθοπαιδικής Χειρουργικής

Η Ελλάδα έγινε μια από τις χώρες στην Ευρώπη πού διαθέτει ρομποτική τεχνολογία στον τομέα της ορθοπαιδικής. Με την βοήθεια αυτής της εξαιρετικά προηγμένης τεχνολογίας ο Δρ Κ.Δρετάκης πραγματοποιεί χειρουργικές επεμβάσεις  γόνατος και ισχίου πολύ υψηλής ακρίβειας που φθάνει το ένα εκατοστό του χιλιοστού.

Το ρομπότ MAKO είναι μοναδικό στο είδος του και βρίσκεται στην αιχμή της τεχνολογική εξέλιξης παγκοσμίως. Με την βοήθεια του ρομπότ MAKO μπορούν να αντιμετωπιστούν βλάβες στην άρθρωση του γόνατος έγκαιρα πολύ πριν χρειαστεί να πραγματοποιηθεί ολική αντικατάσταση της άρθρωσηs γνωστή και ως αρθροπλαστική. Στα πάσχοντα σημεία του γόνατος μπορεί να γίνει μερική αντικατάσταση μηνίσκου και κονδύλων. Όσο αφορά το ισχίο η άρθρωση που πάσχει από αρθρίτιδα ή άλλη εκφυλιστική νόσο μπορεί να υποβληθεί σε ελάχιστα επεμβατική ρομποτική αντικατάσταση με χρήση ειδικών ενθεμάτων της MAKO που διατίθενται αποκλειστικά για ρομποτική χρήση.

Οι επεμβάσεις με το ρομπότ MAKO γίνονται με μικρότερες τομές και οι ασθενείς μένουν το πολύ μια ημέρα στο νοσοκομείο. Η διάρκεια της επέμβασης είναι μόλις 30 έως 60 λεπτά και αυτό συμβάλει πολύ σημαντικά στην μείωση των επιπλοκών. Η απώλεια αίματος είναι μηδαμινή  και οι επιπλοκές που σχετίζονται με την απώλεια αίματος ελαχιστοποιούνται.

Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε ρομποτική χειρουργική γόνατος και ισχίου  κινητοποιούνται ταχύτερα και έχουν πολύ μικρότερο χρόνο αποκατάστασης. Τα αποτελέσματα της ρομποτικής ορθοπαιδικής  χειρουργικής  στις ΗΠΑ είναι τόσο σημαντικά που τα νοσοκομεία που χρησιμοποιούν ρομπότ MAKO παρότι πολλαπλασιάζονται αποκτούν ταχύτατα τεράστιες λίστες αναμονής ασθενών.

ρομποτική χειρουργική

Σε ποιες περιπτώσεις εφαρμόζεται στην ορθοπαιδική;

Στην ορθοπαιδική η ρομποτική βρίσκει εφαρμογή σε παθήσεις όπως η οστεοαρθρίτιδα γόνατος και ισχίου, η μετατραυματική αρθρίτιδα, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η άσηπτη νέκρωση άρθρωσης, όταν απαιτούν χειρουργικής αντιμετώπισης με επέμβαση αρθροπλαστικής ή αλλιώς αντικατάστασης της άρθρωσης. 

Το ρομποτικό σύστημα ΜΑΚΟ Stryker κατασκευάζεται στις ΗΠΑ και είναι το πρώτο και μοναδικό στον κόσμο σύστημα ρομποτικής υποβοήθησης στην Ορθοπαιδική. Η ακρίβεια που επιτυγχάνεται με το ρομποτικό σύστημα στις επεμβάσεις γόνατος και ισχίου είναι αδύνατον να επιτευχθεί με οποιονδήποτε άλλο τρόπο.

Περιπτώσεις εφαρμογής στην ορθοπαιδική

Στις  επεμβάσεις αυτές πραγματοποιείται υπερυψηλής ανάλυσης ειδική τομογραφία, τρισδιάστατη καταγραφή των στοιχείων της κίνησης της άρθρωσης πριν την επέμβαση, καταγραφή και έλεγχος της συνδεσμικής σταθερότητας και αυτόματη σύγκριση του αποτελέσματος διεγχειρητικά με ειδικό λογισμικό και τεχνητή νοημοσύνη που εξαλείφει την πιθανότητα εκτέλεσης ανθρώπινου λάθους. Επικρατεί απόλυτος σεβασμός στην ανατομία του κάθε ατόμου και επιτυγχάνεται η προσαρμογή της νέας άρθρωσης εξατομικευμένα σύμφωνα με τις ανατομικές του ανάγκες. Στις ρομποτικές επεμβάσεις γόνατος και ισχίου η ακρίβεια στην προπαρασκευή των ιστών και η τοποθέτηση των εμφυτευμάτων έχει τεράστια αξία, καθώς μπορεί να μας δώσει ένα εξαιρετικό χειρουργικό αποτέλεσμα που προσομοιάζει απόλυτα το ανθρώπινο γόνατο ή ισχίο με συνθήκες σχεδόν μηδενικής τριβής που αυξάνουν εξαιρετικά τη διάρκεια των εμφυτεύσιμων υλικών στο χρόνο, εξασφαλίζοντας μία απόλυτα λειτουργική άρθρωση με συνδεσμική σταθερότητα.

Οι ασθενείς που ωφελούνται από την ρομποτική τεχνολογία σηκώνονται μέσα σε λίγες ώρες με πλήρη φόρτιση και αποδεδειγμένα έχουν λιγότερες ανάγκες από αναλγητικά και από παραμονή στο κρεβάτι.

Ενδεικτικά, τα σημαντικότερα οφέλη από τη ρομποτική

 • Απόλυτα εξατομικευμένος και υψηλής ανάλυσης προεγχειρητικός σχεδιασμός
 • Εξαιρετικής ακρίβειας τοποθέτηση εμφυτευμάτων και απόλυτα μετρήσιμο αποτέλεσμα
 • Δυνατότητα αντιμετώπισης της οστεοαρθρίτιδας σε αρχικό στάδιο, αλλάζοντας για την περίπτωση του γόνατος μόνο τμήμα της άρθρωσης
 • Μικρότερες χειρουργικές τομές, ελάχιστη απώλεια αίματος και μικρότερη επιβάρυνση των μαλακών μορίων στις αρθρώσεις
 • Περιορισμός επιπλοκών και μείωση ανάγκης επανεπέμβασης
 • Ταχύτερη κινητοποίηση και αποκατάσταση

Σε τι διαφέρει η ρομποτική χειρουργική γόνατος και ισχίου;

Οι εφαρμογές της ρομποτικής ορθοπαιδικής είναι η μερική αντικατάσταση γόνατος, η ολική αρθροπλαστική γόνατος και η αρθροπλαστική ισχίου.

Στις περιπτώσεις φθοράς τμήματος της άρθρωσης του γόνατος, συνήθως μετά από τραυματισμούς μηνίσκων, χιαστών και χόνδρου η συνεισφορά του ρομποτικού συστήματος ΜΑΚΟ είναι πραγματικά καταλυτική. Η ένδειξη είναι η αρχόμενη οστεοαρθρίτιδα ή μετατραυματική αρθρίτιδα και οι επεμβάσεις αυτές είναι κατάλληλες και για νεότερους ασθενείς που έχουν σημαντική αθλητική δραστηριότητα και αναζητούν ανακούφιση από τον συστηματικό πόνο. Σε αυτές τις περιπτώσεις αλλάζουμε μόνο το φθαρμένο τμήμα της άρθρωσης διατηρώντας το υγιές τμήμα ανέπαφο. Οι επεμβάσεις αυτές έχουν μηδενική απώλεια αίματος, μικρότερη τομή και ο ασθενής μένει στο νοσοκομείο μόνο μία ημέρα. Η αποκατάσταση είναι αξιοσημείωτα ταχύτερη. Η επέμβαση αυτού του τύπου είναι κατάλληλη και για μεγαλύτερους ασθενείς ή βαρέως πάσχοντες που δεν μπορούν να υποστούν μεγαλύτερες επεμβάσεις.

Είναι πολύ σημαντικό να προλάβουμε την εξέλιξη της οστεοαρθρίτιδας με την μερική αντικατάσταση γόνατος αντιμετωπίζοντας την πάθηση. Με αυτόν τον τρόπο προλαβαίνουμε τον περιορισμό της κινητικότητας και τη μυϊκή αδυναμία που συνοδεύουν την παραμελημένη οστεοαρθρίτιδα.

Στην ολική αρθροπλαστική γόνατος με ρομποτική υποβοήθηση η επέμβαση αν και μοιάζει με την κλασική αρθροπλαστική στα βασικά σημεία, στην πραγματικότητα πρόκειται για μια επέμβαση με εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά ως προς τον σχεδιασμό και την εκτέλεσή της. 

Η καταγραφή στοιχείων της κίνησης της άρθρωσης πριν την επέμβαση χάρη στο ισχυρό πρόγραμμα σχεδίασης του ΜΑΚΟ το οποίο εξασφαλίζει ένα λεπτομερές χειρουργικό πλάνο βασισμένο στην ανατομία του κάθε ασθενούς, η δυνατότητα αλλαγής διεγχειρητικά αν αυτό κριθεί απαραίτητο από τον χειρουργό, αλλά και η ασφάλεια του συστήματος με τους ρομποτικούς βραχίονες να αποτρέπουν οποιοδήποτε λάθος σταματώντας αυτόματα τη λειτουργία του συστήματος όταν διαπιστώνεται απόκλιση, καθώς επίσης ο έλεγχος της συνδεσμικής σταθερότητας και της κινητικότητας της άρθρωσης διεγχειρητικά, όλα μαζί συνδυαστικά οδηγούν στην άρτια τοποθέτηση της νέας άρθρωσης του γόνατος. Το χειρουργικό αποτέλεσμα είναι πάντα άριστο, προβλέψιμο και επιτρέπει τις απαραίτητες μετρήσεις ή συγκρίσεις από τον χειρουργό.

Στα προβλήματα ισχίου για ασθενείς που πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα, ρευματοειδή αρθρίτιδα, άσηπτη νέκρωση ισχίου ή μετατραυματική αρθρίτιδα, η ρομποτική αρθροπλαστική ισχίου αποδεικνύεται η πιο ενδεδειγμένη μέθοδος καθώς παρέχονται πληροφορίες στον χειρουργό για το μήκος και την στροφή του ισχίου, ενώ λαμβάνονται υπόψη και όλες οι παράμετροι στις οποίες μπορεί να παρέμβει ή να αλλάξει διεγχειρητικά, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται απόλυτη συνδεσμική σταθερότητα της νέας άρθρωσης με ισοσκελισμένα κάτω άκρα. 

Η  ρομποτική ορθοπαιδική χειρουργική είναι η πιο σύγχρονη ιατρική τεχνολογία που διατίθεται για την αντιμετώπιση αρθρίτιδας και σοβαρών παθήσεων γόνατος και ισχίου.

Η χρήση του ορθοπαιδικού ρομπότ MAKO προσφέρει αξεπέραστη ακρίβεια και άριστο αποτέλεσμα σε επεμβάσεις αντικατάστασης άρθρωσης γνωστές και ως αρθροπλαστικές.

Το ρομπότ MAKO σχεδιάζει ακριβώς το σημείο στο οποίο θα διαμορφωθεί η καινούργια άρθρωση υπολογίζει τις γωνίες και τους άξονες κίνησης των αρθρώσεων πριν να ξεκινήσει η επέμβαση και εκτελεί την επέμβαση με ακρίβεια ενός δεκάτου του χιλιοστού.

Η οστεοαρθρίτιδα είναι η πιο συχνή αρθρίτιδα δηλαδή φλεγμονή των αρθρώσεων και η πιο συχνή αιτία αναπηρίας διεθνώς. Στην Ελλάδα πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα ισχίου και γόνατος περισσότερα από 500.000 άτομά. 

Οι πάσχοντες παρουσιάζουν πόνο περιορισμό κινητικότητας και αναγκαστικά οδηγούνται σε σοβαρή επιδείνωση ποιότητας ζωής και κατάθλιψη.

Ποια τα βασικά αίτια;

 • Τραυματισμοί γόνατος μηνίσκων χιαστών
 • Επαναλαμβανόμενη ακραία καταπόνηση
 • Αλλαγές άξονα φόρτισης βλαισότητα ραιβότητα
 • Παχυσαρκία
 • Κληρονομικότητα
 • Πόνος στην ορθοστασία στο περπάτημα ή στις σκάλες
 • Πόνος στην έναρξη της βάδισης στα πρώτα βήματα που μετά φεύγει
 • Δυσκαμψία της άρθρωσης
 • Πρήξιμο της άρθρωσης (γόνατο)
 • Τριγμός αίσθηση ενοχλητικού ήχου με παρουσία πόνου

Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία για αντιμετώπιση;

Έως τώρα υπήρχε μόνο η ολική αρθροπλαστική γόνατος δηλαδή μια επέμβαση αλλαγής ολόκληρης της άρθρωσης. Η επέμβαση αυτή αν και επιτυχής έχει επιπλοκές και μεγάλο χρόνο αποκατάστασης.

Τώρα η ρομποτική αρθροπλαστική μπορεί να μας βοηθήσει να αντικαταστήσουμε μόνο το σημείο που έχει αρθρίτιδα και το υπόλοιπο της άρθρωσης παραμένει ανέπαφο και υγιές.

Ποιοί έχουν ένδειξη θεραπείας με ρομποτική ορθοπαιδική χειρουργική;

Άτομα με αρχόμενη οστεοαρθρίτιδα
Άτομα με πόνο στο έσω τμήμα του γόνατος που επιμένει για μήνες
Άτομα που έχουν ενοχλητικό πόνο στην έναρξη κάθε δραστηριότητας
Άτομα που έχουν κάνει επεμβάσεις μηνίσκου και έχουν περιοριστικό πόνο
Άτομα που δεν ανταποκρίθηκαν σε αγωγή οστεοαρθρίτιδας με φάρμακα.

ρομποτική χειρουργική μακο

Συχνές Ερωτήσεις

Το ρομπότ καθοδηγείται και προγραμματίζεται από τον ιατρό. Δεν αποφασίζει απλώς σχεδιάζει και εκτελεί με ακρίβεια.

Ναι γιατί το καλό αποτέλεσμα στην ολική αρθροπλαστική ισχίου και γόνατος εξαρτάται πολύ από την σωστή τοποθέτηση. Στην ρομποτική τεχνική η ακρίβεια είναι αποδεδειγμένα 5 φορές μεγαλύτερη και αυτό οδηγεί σε ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα.

Ναι όπως κάθε χειρουργική πράξη έχει κάποιους ελάχιστους κινδύνους.  Ο αριθμός των επιπλοκών όμως είναι ελάχιστος λόγω μικρότερης χειρουργικής τομής  διάρκειας χειρουργείου, παραμονής στο νοσοκομείο και άμεσης κινητοποίησης.

Το ρομπότ MAKO βρίσκεται στο ΥΓΕΙΑ και σε επιλεγμένα ιδιωτικά νοσοκομεία της Αθήνας.

Η αποκατάσταση και εκγύμναση χρειάζεται και επιταχύνει πάντα την επάνοδο στην φυσιολογική κατάσταση.  Οι ανάγκες όμως είναι διαφορετικές σε κάθε άτομο ανάλογα με την φυσική του κατάσταση το βάρος την ηλικία και τον χρόνο που έμεινε κάποιος σε μειωμένη δραστηριότητα.

Πολλές φορές αναφέρονται θεραπευτικές μέθοδοι, άγνωστες ή μη τεκμηριωμένες, όπως ενέσεις κάθε είδους που δεν μπορούν να αλλάξουν μια άρθρωση που μηχανικά έχει καταρρεύσει, παρ’ όλα αυτά καλλιεργούνται ελπίδες στους ασθενείς και ξοδεύονται χρήματα χωρίς αποτέλεσμα.

Η ρομποτική τεχνολογία ΜΑΚΟ βρίσκεται σε 1000 νοσοκομεία στον κόσμο, ανάμεσα τους και το νοσοκομείο Υγεία, το οποίο αποτελεί κέντρο εκπαίδευσης ΜΑΚΟ και στο οποίο ιατροί από όλο τον κόσμο παρακολουθούν εξειδικευμένα μαθήματα από τον κ. Δρετάκη και τη Β΄ Ορθοπαιδική Κλινική του Υγεία.

Η συγκεκριμένη μέθοδος είναι μερικώς πιο ακριβή από τη συμβατική, υποστηρίζεται όμως οικονομικά από τις περισσότερες ιδιωτικές ασφάλειες, ενώ με τη συμμετοχή του κρατικού φορέα ασφάλισης το κόστος διαμορφώνεται πιο προσιτό για τους ασθενείς που δεν διαθέτουν ιδιωτική ασφάλεια.

Το τεράστιο πλεονέκτημα της ρομποτικής είναι η μακροβιότητας της καινούριας άρθρωσης. Αυτό σημαίνει ότι παύει να ισχύει η προηγούμενη λογική της διάρκειας των υλικών της αρθροπλαστικής για 10-15 χρόνια και δεν προκύπτει ανάγκη επανεπέμβασης.

Είναι κρίσιμο να αντιληφθούμε ότι το προσδόκιμο ζωής έχει αυξηθεί σημαντικά και ότι όλοι αξίζουν το τεράστιο δώρο της κίνησης χωρίς πόνους. Η χειρότερη συμβουλή στους ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα είναι «να περιμένεις», «να μην περπατάς».

Το θεμέλιο για όλη την ευτυχία είναι η καλή υγεία

Χαράζουμε το δρόμο όχι βασισμένοι στην τύχη, αλλά εμπιστευόμενοι την εμπειρία μας!

ΜΑΚΟ Ρομποτική Ορθοπαιδική: Μέγιστη ακρίβεια στις επεμβάσεις γόνατος και ισχίου

Με τους εξαιρετικούς φοιτητές από το Ευρωπαικό Πανεπιστήμιο Κύπρου στο νοσοκομείο Υγεία.

Νέα

Τα τελευταία νέα του Δρ. Κωνσταντίνου Δρετάκη

Call Now ButtonΕπικοινωνία Εδώ!