Ρομποτική Χειρουργική

Ο Δρ Κωνσταντίνος Δρετάκης είναι ο πρώτος Έλληνας Ορθοπαιδικός Ρομποτικός Χειρουργός από το 2011

Ρομποτική Χειρουργική

Επικεφαλής της Ρομποτικής Ορθοπαιδικής Χειρουργικής

Η Ελλάδα έγινε μια από τις χώρες στην Ευρώπη πού διαθέτει ρομποτική τεχνολογία στον τομέα της ορθοπαιδικής. Με την βοήθεια αυτής της εξαιρετικά προηγμένης τεχνολογίας ο Δρ Κ.Δρετάκης πραγματοποιεί χειρουργικές επεμβάσεις  γόνατος και ισχίου πολύ υψηλής ακρίβειας που φθάνει το ένα εκατοστό του χιλιοστού.

Το ρομπότ MAKO είναι μοναδικό στο είδος του και βρίσκεται στην αιχμή της τεχνολογική εξέλιξης παγκοσμίως. Με την βοήθεια του ρομπότ MAKO μπορούν να αντιμετωπιστούν βλάβες στην άρθρωση του γόνατος έγκαιρα πολύ πριν χρειαστεί να πραγματοποιηθεί ολική αντικατάσταση της άρθρωσηs γνωστή και ως αρθροπλαστική. Στα πάσχοντα σημεία του γόνατος μπορεί να γίνει μερική αντικατάσταση μηνίσκου και κονδύλων. Όσο αφορά το ισχίο η άρθρωση που πάσχει από αρθρίτιδα ή άλλη εκφυλιστική νόσο μπορεί να υποβληθεί σε ελάχιστα επεμβατική ρομποτική αντικατάσταση με χρήση ειδικών ενθεμάτων της MAKO που διατίθενται αποκλειστικά για ρομποτική χρήση.

Ρομποτική Χειρουργική

Οι επεμβάσεις με το ρομπότ MAKO γίνονται με μικρότερες τομές και οι ασθενείς μένουν το πολύ μια ημέρα στο νοσοκομείο. Η διάρκεια της επέμβασης είναι μόλις 30 έως 60 λεπτά και αυτό συμβάλει πολύ σημαντικά στην μείωση των επιπλοκών. Η απώλεια αίματος είναι μηδαμινή  και οι επιπλοκές που σχετίζονται με την απώλεια αίματος ελαχιστοποιούνται.

Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε ρομποτική χειρουργική γόνατος και ισχίου  κινητοποιούνται ταχύτερα και έχουν πολύ μικρότερο χρόνο αποκατάστασης. Τα αποτελέσματα της ρομποτικής ορθοπαιδικής  χειρουργικής  στις ΗΠΑ είναι τόσο σημαντικά που τα νοσοκομεία που χρησιμοποιούν ρομπότ MAKO παρότι πολλαπλασιάζονται αποκτούν ταχύτατα τεράστιες λίστες αναμονής ασθενών.

Ρομποτική Ορθοπαιδική Γόνατος και Ισχίου

Η  ρομποτική ορθοπαιδική χειρουργική είναι η πιο σύγχρονη ιατρική τεχνολογία που διατίθεται για την αντιμετώπιση αρθρίτιδας και σοβαρών παθήσεων γόνατος και ισχίου.

Η χρήση του ορθοπαιδικού ρομπότ MAKO προσφέρει αξεπέραστη ακρίβεια και άριστο αποτέλεσμα σε επεμβάσεις αντικατάστασης άρθρωσης γνωστές και ως αρθροπλαστικές.

Το ρομπότ MAKO σχεδιάζει ακριβώς το σημείο στο οποίο θα διαμορφωθεί η καινούργια άρθρωση υπολογίζει τις γωνίες και τους άξονες κίνησης των αρθρώσεων πριν να ξεκινήσει η επέμβαση και εκτελεί την επέμβαση με ακρίβεια ενός δεκάτου του χιλιοστού.

Η οστεοαρθρίτιδα είναι η πιο συχνή αρθρίτιδα δηλαδή φλεγμονή των αρθρώσεων και η πιο συχνή αιτία αναπηρίας διεθνώς. Στην Ελλάδα πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα ισχίου και γόνατος περισσότερα από 500.000 άτομά.

 

Οι πάσχοντες παρουσιάζουν πόνο περιορισμό κινητικότητας και αναγκαστικά οδηγούνται σε σοβαρή επιδείνωση ποιότητας ζωής και κατάθλιψη.

 
  • Τραυματισμοί γόνατος μηνίσκων χιαστών
  • Επαναλαμβανόμενη ακραία καταπόνηση
  • Αλλαγές άξονα φόρτισης βλαισότητα ραιβότητα
  • Παχυσαρκία
  • Κληρονομικότητα
  • Πόνος στην ορθοστασία στο περπάτημα ή στις σκάλες
  • Πόνος στην έναρξη της βάδισης στα πρώτα βήματα που μετά φεύγει
  • Δυσκαμψία της άρθρωσης
  • Πρήξιμο της άρθρωσης (γόνατο)
  • Τριγμός αίσθηση ενοχλητικού ήχου με παρουσία πόνου

Έως τώρα υπήρχε μόνο η ολική αρθροπλαστική γόνατος δηλαδή μια επέμβαση αλλαγής ολόκληρης της άρθρωσης. Η επέμβαση αυτή αν και επιτυχής έχει επιπλοκές και μεγάλο χρόνο αποκατάστασης.

Τώρα η ρομποτική αρθροπλαστική μπορεί να μας βοηθήσει να αντικαταστήσουμε μόνο το σημείο που έχει αρθρίτιδα και το υπόλοιπο της άρθρωσης παραμένει ανέπαφο και υγιές.

Πλεονεκτήματα της ρομποτικής ορθοπαιδικής χειρουργικής γόνατος και ισχίου

Εξαιρετική Ακρίβεια σχεδιασμού και εκτέλεσης επέμβασης
Μικρότερη χειρουργική τομή
Ελάχιστη απώλεια αίματος
Περιορισμός χειρουργικών επιπλοκών
Μείωση χρόνου παραμονής στο νοσοκομείο
Ελαχιστοποίηση χρόνου αποθεραπείας

Ποιοί έχουν ένδειξη θεραπείας με ρομποτική ορθοπαιδική χειρουργική;

Άτομα με αρχόμενη οστεοαρθρίτιδα
Άτομα με πόνο στο έσω τμήμα του γόνατος που επιμένει για μήνες
Άτομα που έχουν ενοχλητικό πόνο στην έναρξη κάθε δραστηριότητας
Άτομα που έχουν κάνει επεμβάσεις μηνίσκου και έχουν περιοριστικό πόνο
Άτομα που δεν ανταποκρίθηκαν σε αγωγή οστεοαρθρίτιδας με φάρμακα.

Συχνές Ερωτήσεις

Το ρομπότ καθοδηγείται και προγραμματίζεται από τον ιατρό. Δεν αποφασίζει απλώς σχεδιάζει και εκτελεί με ακρίβεια.

Ναι γιατί το καλό αποτέλεσμα στην ολική αρθροπλαστική ισχίου και γόνατος εξαρτάται πολύ από την σωστή τοποθέτηση. Στην ρομποτική τεχνική η ακρίβεια είναι αποδεδειγμένα 5 φορές μεγαλύτερη και αυτό οδηγεί σε ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα.

Ναι όπως κάθε χειρουργική πράξη έχει κάποιους ελάχιστους κινδύνους.  Ο αριθμός των επιπλοκών όμως είναι ελάχιστος λόγω μικρότερης χειρουργικής τομής  διάρκειας χειρουργείου, παραμονής στο νοσοκομείο και άμεσης κινητοποίησης.

Το ρομπότ MAKO βρίσκεται στο ΥΓΕΙΑ και σε επιλεγμένα ιδιωτικά νοσοκομεία της Αθήνας

Η αποκατάσταση και εκγύμναση χρειάζεται και επιταχύνει πάντα την επάνοδο στην φυσιολογική κατάσταση.  Οι ανάγκες όμως είναι διαφορετικές σε κάθε άτομο ανάλογα με την φυσική του κατάσταση το βάρος την ηλικία και τον χρόνο που έμεινε κάποιος σε μειωμένη δραστηριότητα.

Το θεμέλιο για όλη την ευτυχία είναι η καλή υγεία

Χαράζουμε το δρόμο όχι βασισμένοι στην τύχη, αλλά εμπιστευόμενοι την εμπειρία μας!

ΜΑΚΟ Ρομποτική Ορθοπαιδική: Μέγιστη ακρίβεια στις επεμβάσεις γόνατος και ισχίου

Με τους εξαιρετικούς φοιτητές από το Ευρωπαικό Πανεπιστήμιο Κύπρου στο νοσοκομείο Υγεία.

Νέα

Τα τελευταία νέα του Δρ. Κωνσταντίνου Δρετάκη