Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα

Ο Δρ Κωνσταντίνος Δρετάκης είναι ο πρώτος Έλληνας Ορθοπαιδικός Ρομποτικός Χειρουργός από το 2011
ορθοπεδικός αθήνα

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα είναι μια κατάσταση που μπορεί να αποβεί αρκετά επώδυνη, καθώς επίσης και να επηρεάσει σοβαρά τη δύναμη και τη δεξιότητα των χεριών. Συνήθως συνδέεται με κινήσεις και εργασίες που εκτελούνται επανειλημμένα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Μέχρι πρότινος, οι θεραπευτικές επιλογές για την αντιμετώπιση του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα περιορίζονταν στη χρήση φαρμακευτικής αγωγής ή σε χειρουργική αποκατάσταση, μέσω μιας σχετικά απλής επέμβασης.

Ωστόσο, στο ιατρικό οπλοστάσιο έχει πλέον προστεθεί και μια επιπλέον επιλογή: η θεραπεία με ψυχρό laser, η οποία επιτρέπει την οριστική αποκατάσταση του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα χωρίς να απαιτείται νυστέρι.

Τι είναι το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα;

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα είναι μια κοινή πάθηση που προκαλεί μούδιασμα, μυρμήγκιασμα και πόνο στο χέρι. Προκύπτει όταν ένα από τα κύρια νεύρα του χεριού – το μέσο νεύρο – συμπιέζεται στην περιοχή του καρπού.

Ο καρπιαίος σωλήνας είναι μια στενή δίοδος στον καρπό, που σχηματίζεται από μικρά οστά που ονομάζονται καρπικά.

Το μέσο νεύρο είναι ένα από τα κύρια νεύρα στο χέρι και ταξιδεύει κατά μήκος του βραχίονα, περνώντας διαδοχικά από τον αγκώνα, το αντιβράχιο και κατόπιν μέσα από τον καρπιαίο σωλήνα για να καταλήξει στην παλάμη και τα δάχτυλα, όπου διακλαδώνεται σε πολλά μικρότερα νεύρα.

Στους περισσότερους ασθενείς, το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου κι αν δεν αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη δυσλειτουργία του χεριού, όπως απώλεια της αίσθησης στα δάχτυλα και αδυναμία.

Ποια είναι τα βασικά αίτια;

Η συμπίεση του μέσου νεύρου στην περιοχή του καρπού προκαλείται συνήθως από επαναλαμβανόμενες κινήσεις καθημερινά, π.χ. από τακτική χρήστη ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Ωστόσο, οι περισσότερες περιπτώσεις συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα προκαλούνται από έναν συνδυασμό παραγόντων. Μελέτες δείχνουν ότι οι γυναίκες και οι ηλικιωμένοι είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν την πάθηση.

Οι κύριοι παράγοντες κινδύνου για το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα είναι οι εξής:

  • Κληρονομικότητα
  • Επαναλαμβανόμενες κινήσεις του καρπού
  • Εγκυμοσύνη. Οι ορμονικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί επίσης να προκαλέσουν οίδημα στον καρπό.
  • Διάφορες παθήσεις. Λιγότερο συχνά το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα μπορεί να οφείλεται και σε παθολογικά αίτια, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και ο υποθυρεοειδισμός.

Ποια συμπτώματα έχει το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα;

Τα κύρια συμπτώματα του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα είναι τα εξής:

  • μούδιασμα, μυρμήγκιασμα, αίσθηση καύσου και πόνος — κυρίως στον αντίχειρα και στον δείκτη
  • αδυναμία, αδεξιότητα ή ακόμα και απώλεια ιδιοδεκτικότητας στο χέρι, με συνέπεια δυσκολία στην εκτέλεση λεπτών κινήσεων όπως το κούμπωμα των ρούχων ή πτώση πραγμάτων

Συνήθως, τα συμπτώματα ξεκινούν σταδιακά, δίνοντας την αίσθηση ότι έρχονται και φεύγουν αρχή. Ωστόσο, καθώς η κατάσταση επιδεινώνεται, τα συμπτώματα εμφανίζονται όλο και συχνότερα και με μεγαλύτερη διάρκεια.

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα συνήθως επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου αν αφεθεί χωρίς κάποια μορφή θεραπείας.

Στο αρχικό της στάδιο, η νόσος είναι δυνατό να επιβραδυνθεί ή να σταματήσει η εξέλιξή της. Γι’ αυτό το λόγο αυτό, είναι σημαντικό να αξιολογηθεί και να διαγνωστεί έγκαιρα.

Η διάγνωση του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα μπορεί να περιλαμβάνει από μια απλή κλινική εξέταση μέχρι μια σειρά από ανώδυνες εξετάσεις, όπως:

  • Ηλεκτροφυσιολογικές εξετάσεις, όπως μελέτη αγωγιμότητας νεύρων και ηλεκτρομυογράφημα, που παρέχουν χρήσιμες πληροφορίες για τη λειτουργία του μέσου νεύρου και συμβάλουν στον προσδιορισμό της πίεσης που υφίσταται.
  • Υπερηχογράφημα καρπού, που βοηθά στην αξιολόγηση του μέσου νεύρου και στην απεικόνιση των σημείων συμπίεσής του.
  • Ακτινογραφία, για να αποκλειστούν άλλες αιτίες για τον πόνο στον καρπό, όπως αρθρίτιδα, τραυματισμός συνδέσμων ή κάποιο κάταγμα.
  • Μαγνητική τομογραφία, η οποία παρέχει καλύτερη απεικόνιση των μαλακών ιστών του σώματος από μια απλή ακτινογραφία. Χρησιμοποιείται για να αποκλειστούν άλλα αίτια ή για να εντοπιστούν ανωμαλίες στους ιστούς που επηρεάζουν το μέσο νεύρο.

Πώς αντιμετωπίζεται το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα;

Η πρώτη γραμμή αντιμετώπισης είναι συντηρητική και περιλαμβάνει ξεκούραση, ειδικές ασκήσεις για τον καρπό, τοποθέτηση νάρθηκα ή φαρμακευτική αγωγή.

Εφόσον η συντηρητική αγωγή δεν αποδώσει και τα συμπτώματα επιμένουν τότε το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα αντιμετωπίζεται εύκολα με χειρουργική επέμβαση για την αποσυμπίεση του μέσου νεύρου.

Τι πρέπει να γνωρίζω για τις ασκήσεις;

Οι ασκήσεις καρπιαίου σωλήνα από μόνες τους δεν είναι πιθανό να ανακουφίσουν συμπτώματα, όπως πόνο και μούδιασμα. Αυτές οι ασκήσεις είναι πιο αποτελεσματικές όταν συνδυάζονται με άλλες θεραπείες, όπως αλλαγές του τρόπου ζωής ή νάρθηκες καρπού, για ήπιο έως μέτριο σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα.

Ποια είναι η κατάλληλη αποκατάσταση για άμεση ανακούφιση;

Η οριστική αντιμετώπιση του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα γίνεται παραδοσιακά με τη λεγόμενη χειρουργική επέμβαση αποσυμπίεσης του μέσου νεύρου, η οποία γίνεται είτε ανοικτά ή ενδοσκοπικά, πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία και δεν απαιτεί νοσηλεία.

Η αποσυμπίεση επιτυγχάνεται με μια τομή στον εγκάρσιο σύνδεσμο του καρπού, χάρη στην οποία αυξάνεται η χωρητικότητα του σωλήνα, διευκολύνοντας τη ροή αίματος στο νεύρο κι επομένως την ομαλή λειτουργία του.

Πλέον, όμως, υπάρχει και η επιλογή της θεραπείας με ψυχρό laser, η οποία χρησιμοποιείται ολοένα και περισσότερο για την αντιμετώπιση διαφόρων παθήσεων, όπως η αρθρίτιδα αλλά και το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα.

Τι ισχύει για την θεραπεία με λέιζερ;

Η θεραπεία με ψυχρό λέιζερ μειώνει τη φλεγμονή στα χέρια και τους καρπούς, ανακουφίζει από τον πόνο που σχετίζεται με την πάθηση και διεγείρει την επούλωση του ιστού που έχει υποστεί βλάβη.

Μία από τις ιδιότητες της θεραπείας με λέιζερ είναι ότι διεγείρει τις φυσικές διαδικασίες του σώματος που είναι υπεύθυνες για την αναγέννηση των νεύρων.

Συγκεκριμένα μήκη κύματος φωτός διεισδύουν βαθιά στον ιστό του σώματος χωρίς να προκαλούν τραυματισμό ή πόνο για να δημιουργήσουν παράγοντες ανάπτυξης των νεύρων και παρέχουν ώθηση στη φυσική αργή διαδικασία επούλωσης.

Μόλις τα νεύρα επουλωθούν, η επικοινωνία μεταξύ των χεριών και του εγκεφάλου αποκαθίσταται και αυτό βοηθά στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Μετεγχειρητικά τι πρέπει να προσέχω;

Μετά το χειρουργείο είναι φυσιολογικό να υπάρχει λίγος πόνος, οίδημα και δυσκαμψία σας. Ο ελαφρύς πόνος στην παλάμη μπορεί να διαρκέσει από αρκετές εβδομάδες έως αρκετούς μήνες.

Αμέσως μετά την επέμβαση, οι ασθενείς ενθαρρύνονται να σηκώνουν το χέρι και να κουνούν τα δάχτυλα για να φύγει το οίδημα και να αποτραπεί η δυσκαμψία.

Τα νυχτερινά συμπτώματα του συνδρόμου βελτιώνονται σημαντικά για τους περισσότερους ασθενείς την πρώτη εβδομάδα περίπου μετά την επέμβαση.

Το θεμέλιο για όλη την ευτυχία είναι η καλή υγεία

Χαράζουμε το δρόμο όχι βασισμένοι στην τύχη, αλλά εμπιστευόμενοι την εμπειρία μας!

ΜΑΚΟ Ρομποτική Ορθοπαιδική: Μέγιστη ακρίβεια στις επεμβάσεις γόνατος και ισχίου

Με τους εξαιρετικούς φοιτητές από το Ευρωπαικό Πανεπιστήμιο Κύπρου στο νοσοκομείο Υγεία.

Νέα

Τα τελευταία νέα του Δρ. Κωνσταντίνου Δρετάκη