Ρήξη Πρόσθιου Χιαστού

Ο Δρ Κωνσταντίνος Δρετάκης είναι ο πρώτος Έλληνας Ορθοπαιδικός Ρομποτικός Χειρουργός από το 2011
ορθοπεδικός αθήνα

Τι είναι η ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου;

Η ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου αποτελεί έναν από τους συνηθέστερους τραυματισμούς του γόνατος. Αυτού του είδους ο τραυματισμός συμβαίνει συχνότερα κατά τη διάρκεια αθλημάτων όπως το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ και το σκι που περιλαμβάνουν ξαφνικές στάσεις ή αλλαγή κατεύθυνσης, απότομη προσγείωση και άλματα.

Η μέθοδος αντιμετώπισης ενός τέτοιου περιστατικού εξαρτάται τόσο από τη σοβαρότητα του τραυματισμού, όσο και το επίπεδο δραστηριότητας του ασθενούς. Τι περισσότερες φορές η χειρουργική επέμβαση κρίνεται ως η αναγκαία λύση για να ανακτηθεί και πάλι η πλήρης λειτουργία του γονάτου. Επίσης η απόφαση του πάσχοντος να μην αποκατασταθεί αρθροσκοπικά η ρήξη του πρόσθιου  χιαστού πρέπει να γίνει μόνο όταν ενημερωθεί ο ασθενής ότι αυξάνεται πάρα πού η πιθανότητα να πάθει σε μερικά χρόνια οστεοαρθρίτιδα γόνατος.

Υπάρχουν τέσσερις βασικοί σύνδεσμοι στο γόνατο. Σκοπός τους είναι να συνδέουν το κάτω άκρο του μηρού με το άνω άκρο της κνήμης και να λειτουργούν ως ένας σταθεροποιητικός μηχανισμός για την άρθρωση του γόνατος. Ο πρόσθιος χιαστός σύνδεσμος αποτελεί έναν από αυτούς. Βρίσκεται στο κέντρο του γόνατος και ελέγχει την τάση κατά την περιστροφή, αλλά και την κίνηση της κνήμης προς τα εμπρός. Όταν ο πρόσθιος χιαστός σύνδεσμος τραυματιστεί ή κοπεί πλήρως, τότε η άρθρωση του γόνατος μπορεί να γίνει ασταθής η άρθρωση του γόνατος.

Ποια είναι τα αίτια;

Η ρήξη πρόσθιου χιαστού αν και συμβαίνει κατά κύριο λόγο κατά τη διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων, μπορεί να προκληθεί και από κάποια απλή πτώση ή μια σύγκρουση. Η ρήξη πρόσθιου χιαστού προκαλείται όταν το γόνατο στρίβει ξαφνικά σε περίπτωση αλλαγής κατεύθυνσης ή υπάρξουν έντονες και απότομες επιταχύνσεις και επιβραδύνσεις, αλλά και ανώμαλη προσγείωση μετά από άλμα.  

Αξίζει να σημειωθεί πως οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίσουν μία πιθανή ρήξη πρόσθιου χιαστού σε σχέση με τους άνδρες. Αυτό οφείλεται κυρίως σε αυξημένη συνδεσμική χαλαρότητα λόγω της δράσης των οιστρογόνων, ανατομικές διαφορές, αλλά και  παραλλαγές στη μυϊκή ισχύ ή το νευρομυϊκό έλεγχο.

Ποια είναι τα βασικά συμπτώματα;

Η ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου συνοδεύεται από έντονο πόνο, ενώ σύμφωνα με τους περισσότερους ασθενείς, η στιγμή του τραυματισμού είναι πάρα πολύ έντονη γιατί αισθάνεται ο πάσχων ότι κάτι κόβεται.  Η ρήξη δίνει την αίσθηση ότι κάτι σκίζεται εντός της άρθρωσης και δημιουργείται σημαντικό οίδημα στην άρθρωση του γόνατος.

Πιο συγκεκριμένα, στα συμπτώματα περιλαμβάνονται:

 • Αίσθηση «σκισίματος» γόνατος
 • Έντονος πόνος
 • Οίδημα και ερυθρότητα
 • Απώλεια πλήρους εύρους κινήσεων
 • Αστάθεια γόνατος
 • Ατροφία των μυών του γόνατος
 • Ευαισθησία στην ψηλάφηση
 • Δυσκολία στη βάδιση
Υπάρχει δυνατότητα αποκατάστασης χωρίς χειρουργείο;

Εάν ένας ασθενής νιώσει κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, τότε θα πρέπει άμεσα να απευθυνθεί σε κάποιον εξειδικευμένο ορθοπαιδικό χειρουργό. Η άρθρωση του γόνατος είναι μια σύνθετη δομή οστών, συνδέσμων, τενόντων και άλλων ιστών που συνεργάζονται. Είναι σημαντικό λοιπόν κάποιος να λάβει μία έγκαιρη και ακριβή διάγνωση, έτσι ώστε να προσδιοριστεί η σοβαρότητα του τραυματισμού-  εάν πρόκειται δηλαδή για μερική ή ολική ρήξη πρόσθιου χιαστού, και να προταθεί η κατάλληλη θεραπεία.

Πολλοί είναι αυτοί που αναρωτιούνται ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ της μερικής και της ολικής ρήξης πρόσθιου χιαστού. Βασική ειδοποιός διαφορά είναι η μέθοδος αντιμετώπισης του τραυματισμού, καθώς όταν η ρήξη είναι μερική, τότε υπάρχει περιθώριο για συντηρητική αντιμετώπιση και αποφυγή της επέμβασης. Παρόλα αυτά, εάν η ρήξη είναι ολική, τότε η χειρουργική αποκατάσταση αποτελεί την ιδανική λύση για βέλτιστα αποτελέσματα.

Όσον αφορά τη συντηρητική θεραπεία της ρήξης πρόσθιου χιαστού, αυτή μπορεί να περιλαμβάνει αναάπυση και ασκήσεις φυσικοθεραπείας, οι οποίες έχουν στόχο να ενδυναμώσουν και να ενισχύσουν τη σταθερότητα του γόνατος.

Πιο συγκεκριμένα, η συντηρητική αντιμετώπιση περιλαμβάνει:

 • Αντιφλεγμονώδη φαρμακευτική αγωγή
 • Ασκήσεις ενδυνάμωσης
 • Παγοθεραπεία
 • Ακινητοποίηση και αποφόρτιση του γόνατος με πατερίτσες
 • Ξεκούραση και αποχή από αθλήματα
 • Χρήση μηροκνημικού νάρθηκα σε ορισμένες περιπτώσεις

Πότε απαιτείται χειρουργείο για την αντιμετώπιση της ρήξης πρόσθιου χιαστού;

Η κλινική εξέταση είναι αυτή που θα καθορίσει το αν θα χρειαστεί επέμβαση για την αποκατάσταση της ρήξης πρόσθιου χιαστού συνδέσμου. Η διάγνωση επιβεβαιώνεται με λήψη ακτινογραφίας και μαγνητικής τομογραφίας γόνατος.

Στην περίπτωση που το χειρουργείο κριθεί αναγκαίο, ο ασθενής δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να το καθυστερήσει, αφού μια τέτοια κίνηση μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις. Στους πιθανούς κινδύνους αναβολής χειρουργείου συγκαταλέγονται η παρουσία σοβαρών συνοδών κακώσεων ή καταγμάτων.  Επίσης, με την πάροδο του χρόνου μπορεί να προκληθεί φθορά στους μηνίσκους και στον αρθρικό χόνδρο με συνοδό επακόλουθο την εμφάνιση μετατραυματικής αρθρίτιδας του γόνατος.

Ποια είναι η χειρουργική μέθοδος αντιμετώπισης της ρήξης χιαστού;

Η χειρουργική μέθοδος που ακολουθείται για την αντιμετώπιση της ρήξης πρόσθιου χιαστού συνδέσμου είναι η Συνδεσμοπλαστική του Προσθίου Χιαστού. Πρόκειται για μία απολύτως ασφαλή και αναίμακτη επέμβαση, η οποία εφαρμόζεται αρθροσκοπικά. Σκοπός της είναι να αποκατασταθεί η βλάβη μέσω ενός μοσχεύματος που λαμβάνεται από κάποιο άλλο σημείο του γόνατος και τοποθετείται στην ανατομική θέση του συνδέσμου που έχει υποστεί τη ρήξη.

Είναι σημαντικό το γεγονός πως δε γίνεται τομή στον ασθενή. Αντιθέτως, το αρθροσκόπιο και τα ειδικά εργαλεία εισάγονται μέσω 2 μικρών οπών 0,5 cm στην πρόσθια επιφάνειά του γόνατος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την καλύτερη δυνατή αποκατάσταση της τραυματισμένης άρθρωσης και γρηγορότερη ανάρρωση.

Τι συμβαίνει μετά το χειρουργείο; Ποιος είναι ο χρόνος αποκατάστασης;

Η συμμόρφωση με τις οδηγίες του θεράποντος ιατρού αποτελούν βασικό κομμάτι της γρήγορης και άμεσης αποκατάστασης. Ο ασθενής αρχικά θα πρέπει να χρησιμοποιεί πατερίτσες, έτσι ώστε να μην επιβαρύνει το πόδι. Η χρήση τους σταδιακά θα ελαττώνεται. Αυτή η διαδικασία θα διαρκέσει περίπου 10 ημέρες μετά το χειρουργείο. Στόχος είναι μετά τις πρώτες 10 ημέρες από την αρθροσκοπική  αποκατάσταση, ο ασθενής να περπατάει χωρίς βοήθεια.

Επίσης, όλοι οι ασθενείς θα πρέπει να ακολουθήσουν ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα φυσικοθεραπείας,  από την 3η ημέρα μετά το χειρουργείο, έτσι ώστε να επανέλθουν άμεσα στις καθημερινές και αθλητικές τους δραστηριότητες.

Ποιο το κόστος της επέμβασης; Είναι προσιτές οι τιμές;

Το κόστος του χειρουργείου είναι αρκετά προσιτό. Βέβαια, αυτό εξαρτάται από την τεχνική που θα ακολουθηθεί, τα χαρακτηριστικά του κάθε περιστατικού, αλλά και το είδος των εμφυτευμάτων που θα χρησιμοποιηθούν. Στους ασθενείς με ιδιωτική ασφάλεια, το κόστος καλύπτεται ανάλογα με το ασφαλιστήριο τους.

ρομποτική χειρουργική μακο

Το θεμέλιο για όλη την ευτυχία είναι η καλή υγεία

Χαράζουμε το δρόμο όχι βασισμένοι στην τύχη, αλλά εμπιστευόμενοι την εμπειρία μας!

ΜΑΚΟ Ρομποτική Ορθοπαιδική: Μέγιστη ακρίβεια στις επεμβάσεις γόνατος και ισχίου

Με τους εξαιρετικούς φοιτητές από το Ευρωπαικό Πανεπιστήμιο Κύπρου στο νοσοκομείο Υγεία.

Νέα

Τα τελευταία νέα του Δρ. Κωνσταντίνου Δρετάκη