Ρήξη Μηνίσκου

Ο Δρ Κωνσταντίνος Δρετάκης είναι ο πρώτος Έλληνας Ορθοπαιδικός Ρομποτικός Χειρουργός από το 2011
ορθοπεδικός αθήνα

Γενικά

Μια από τις πιο συχνές αθλητικές κακώσεις, η ρήξη μηνίσκου, μπορεί να αποκατασταθεί αρθροσκοπικά, δηλαδή χωρίς ανοικτή τομή, αλλά διαμέσου δυο μικρών οπών, μήκους ενός περίπου εκατοστού η καθεμιά.

Με αυτόν τον τρόπο, διασφαλίζεται η ελαχιστοποίηση του μετεγχειρητικού πόνου και η ταχύτερη δυνατή ανάρρωση και επάνοδο στις καθημερινές δραστηριότητες.

Τι είναι η ρήξη μηνίσκου;

Οι μηνίσκοι αποτελούν χόνδρους σε σχήμα μισοφέγγαρου που έχουν ως βασική τους λειτουργία να απορροφούν τους κραδασμούς στην άρθρωση του γόνατος και να συμβάλουν στη σταθεροποίηση της, διατηρώντας ομαλές της κινήσεις του γόνατος.

Η ρήξη του μηνίσκου αφορά στον τραυματισμό του χόνδρου και συνήθως προκύπτει όταν το πόδι «κολλάει» στο έδαφος και το σώμα στρίβει, συχνά κατά τη διάρκεια μιας αθλητικής δραστηριότητας.

Ποια η διαφορά μεταξύ της μερικής και της ολικής ρήξης μηνίσκου;

Οι τραυματισμοί των μηνίσκων δεν είναι πάντα ίδιοι και μπορεί να διαφέρουν σε σοβαρότητα. Η ρήξη μπορεί να είναι μερική, δηλαδή να αφορά σε εν μέρει «σχίσιμο» του χόνδρου ή ολική, όπου η ρήξη είναι αρκετά εκτεταμένη. Οι πιο σοβαρές κακώσεις (ολική ρήξη) ενίοτε συνοδεύονται κι από άλλους τραυματισμούς, όπως ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου.

Ποια είναι τα βασικά αίτια της ρήξης μηνίσκου;

Ο τραυματισμός σε άτομα νεαρής ηλικίας είναι η πιο συχνή αιτία ρήξης μηνίσκου. Στα νεότερα άτομα, οι ρήξεις μηνίσκου συνήθως προκαλούνται κατά την άθληση, για παράδειγμα κατά τη διάρκεια ενός αγώνα ποδοσφαίρου ή μπάσκετ, όπου συμβαίνει συχνά το πόδι να «κολλά» στο έδαφος, την ώρα που το σώμα στρίβει ασκώντας υπερβολικές πιέσεις στην άρθρωση του γόνατος.

Ωστόσο, η ρήξη μηνίσκου μπορεί να προκληθεί και σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας λόγω εκφύλισης και συνεπακόλουθης απώλειας της ελαστικότητάς του.

Ποια είναι τα συμπτώματα της ρήξης μηνίσκου;

Τα συμπτώματα της ρήξης μηνίσκου είναι κυρίως ο πόνος και το οίδημα, το οποίο μπορεί να εμφανιστεί έως και 24 ώρες μετά τον τραυματισμό.

Ως συνέπεια, η βάδιση καθίσταται δύσκολη, καθώς μάλιστα μπορεί να βιώνεται επιπρόσθετος πόνος κατά την κάμψη ή τη συστροφή του γόνατος.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένα χαλαρό κομμάτι του χόνδρου μπορεί να κολλήσει στην άρθρωση του γόνατος, εμποδίζοντας την πλήρη έκταση του ποδιού.

Υπάρχει φυσική αντιμετώπιση με συντηρητική θεραπεία;

Οι περισσότεροι μικροτραυματισμοί του μηνίσκου επουλώνονται με συντηρητική αγωγή (ξεκούραση, φυσικοθεραπεία και παγοθεραπεία) και συχνά δεν απαιτείται χειρουργική επέμβαση.

Ορισμένες ήπιες ρήξεις μηνίσκου δεν έχουν καθόλου συμπτώματα και μπορεί να επουλωθούν από μόνες τους. Άλλες λιγότερο σοβαρές ή μη σύνθετες ρήξεις αντιμετωπίζονται με συντηρητικές θεραπείες, ειδικά εάν το γόνατο είναι σταθερό και δεν κλειδώνει. Αυτές οι ρήξεις εντοπίζονται συχνά στο εξωτερικό τμήμα του μηνίσκου.

Σε πιο σοβαρούς τραυματισμούς, ωστόσο, η ρήξη του μηνίσκου δεν μπορεί να επουλωθεί από μόνη της, καθώς υπάρχει περιορισμένη παροχή αίματος σε αυτήν την περιοχή.

Εφόσον η συντηρητική θεραπεία δεν έχει αποτέλεσμα, η αντιμετώπιση της ρήξης μηνίσκου γίνεται χειρουργικά.

Τι εξετάσεις πρέπει να κάνω πριν την επέμβαση; Χρειάζεται μαγνητική;

Η διάγνωση μιας ρήξης μηνίσκου ξεκινά με τη λήψη ιστορικού και τη φυσική εξέταση από τον θεράποντα ιατρό. Στη συνέχεια γίνονται απεικονιστικές εξετάσεις προκειμένου να εξακριβωθεί η έκταση και η σοβαρότητα του τραυματισμού.

Επειδή ο μηνίσκος είναι μαλακός ιστός δεν απεικονίζεται σε απλή ακτινογραφία, γι’ αυτό η διάγνωση γίνεται με μαγνητική τομογραφία.

Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία για άμεση αντιμετώπιση της ρήξης μηνίσκου;

Η αρθροσκόπηση γόνατος είναι η χειρουργική επέμβαση επιλογής για την αποκατάσταση τραυματικής ρήξης μηνίσκου.

Κατά την επέμβαση, μια μικροσκοπική κάμερα (αρθροσκόπιο) εισάγεται μέσω μιας πολύ μικρής τομής, έτσι ώστε ο χειρουργός να μπορεί να δει ευκρινώς το εσωτερικό του γόνατός σε μια μεγάλη οθόνη. Η κυρίως επέμβαση πραγματοποιείται με ειδικά εργαλεία που εισάγονται στην τραυματισμένη άρθρωση μέσω άλλων μικρών τομών.

Οι χειρουργικές τεχνικές περιλαμβάνουν την αφαίρεση του μηνίσκου (μηνισκεκτομή) και την αποκατάστασή του, όπου αυτό είναι εφικτό (δηλαδή υπάρχει επαρκής αιμάτωση).

Στην αρθροσκοπική αποκατάσταση μηνίσκου, ο σχισμένος μηνίσκος συρράφεται, ανάλογα με την έκταση της ρήξης κι έτσι το όργανο διασώζεται αντί να αφαιρείται.

Μια άλλη προσέγγιση στην αποκατάσταση της ρήξης μηνίσκου είναι η έγχυση βλαστοκυττάρων ή πλάσματος πλούσιο σε αιμοπετάλια (PRP).

Σε αυτές τις θεραπευτικές προσεγγίσεις εγχέονται βλαστοκύτταρα ή ειδικά επεξεργασμένο πλάσμα (ώστε να έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αιμοπετάλια) από τον ίδιο τον ασθενή στην τραυματισμένη άρθρωση.

Τα μεν βλαστοκύτταρα είναι κύτταρα που έχουν την ιδιότητα να αναγεννιόνται και να διαφοροποιούνται, δηλαδή να μετατρέπονται σε άλλα κύτταρα, συμβάλλοντας στη φυσική επούλωση της ρήξης.

Το δε πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια περιέχει θεραπευτικά συστατικά από το αίμα του ίδιου του ασθενή που ενισχύουν τη φυσική ικανότητα του σώματος να επουλώνεται.

Υπάρχει πόνος μετά το χειρουργείο;

Οι ασθενείς αισθάνονται κάποιον πόνο αμέσως μετά την επέμβαση και για αρκετές εβδομάδες, κάτι που είναι φυσιολογικό. Με την αρθροσκοπική αποκατάσταση της ρήξης μηνίσκου ο μετεγχειρητικός πόνος ελαχιστοποιείται κι αντιμετωπίζεται με χορήγηση παυσιπόνων.

Ποιος είναι ο χρόνος αποκατάστασης μετά το χειρουργείο;

Ο χρόνος που μπορεί να χρειαστεί για την επίτευξη πλήρους αποκατάστασης μετά την επέμβαση θα εξαρτηθεί από τον τραυματισμό και την έκταση της χειρουργικής επέμβασης στον μηνίσκο.

Η επιδιόρθωσης μιας ρήξης μηνίσκου συνοδεύεται από μεγαλύτερο χρόνο ανάρρωσης, αποφυγής καταπόνησης και βάδισης με πατερίτσες (περίπου τέσσερις έως έξι εβδομάδες), καθώς το διάστημα αυτό είναι απαραίτητο για τη φυσική επούλωση του τραύματος.

Σε περίπτωση αφαίρεσης μέρους ή ολόκληρου του μηνίσκου τότε ο χρόνος αποκατάστασης είναι μικρότερος και μπορεί να περιοριστεί σε λίγες ημέρες.

Μπορεί να γίνει άμεση επιστροφή στον αθλητισμό;

Μετά από επιτυχή χειρουργική αποκατάσταση μιας ρήξης μηνίσκου, απαιτούνται συνήθως τέσσερις έως οκτώ εβδομάδες για την πλήρη ανάρρωση του ασθενούς. Ωστόσο, ενδέχεται να χρειαστούν αρκετοί ακόμη μήνες φυσικοθεραπείας και αποκατάστασης, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η υπό ανάρρωση άρθρωση έχει ανακτήσει τη δύναμη και τη σταθερότητα που απαιτείται για αθλητική δραστηριότητα δίχως κίνδυνο επανατραυματισμού.

Τι πρέπει να γνωρίζω για τη βάδιση και την κολύμβηση;

Οι περισσότεροι ασθενείς μπορούν να περπατήσουν με πατερίτσες αμέσως μετά την επέμβαση. Πολλοί επιστρέφουν στις κανονικές τους δραστηριότητες μέσα σε έξι έως οκτώ εβδομάδες.

Η κολύμβηση δεν συνιστάται πριν επουλωθεί πλήρως το τραύμα από την επέμβαση και χωρίς τη συγκατάθεση του θεράποντα ιατρού.

Ποιο είναι το κόστος για το χειρουργείο; Είναι προσιτές οι τιμές;

Το κόστος αποκατάστασης μιας ρήξης μηνίσκου διαφέρει ανάλογα με τη σοβαρότητα του τραυματισμού και τη θεραπευτική προσέγγιση που είναι η κατάλληλη για τον εκάστοτε ασθενή.

Επικοινωνήστε μαζί μας για να συνθέσουμε από κοινού ένα θεραπευτικό πλάνο που θα ανταποκρίνεται τόσο στους στόχους σας όσο και στις οικονομικές σας δυνατότητες!

Το θεμέλιο για όλη την ευτυχία είναι η καλή υγεία

Χαράζουμε το δρόμο όχι βασισμένοι στην τύχη, αλλά εμπιστευόμενοι την εμπειρία μας!

ΜΑΚΟ Ρομποτική Ορθοπαιδική: Μέγιστη ακρίβεια στις επεμβάσεις γόνατος και ισχίου

Με τους εξαιρετικούς φοιτητές από το Ευρωπαικό Πανεπιστήμιο Κύπρου στο νοσοκομείο Υγεία.

Νέα

Τα τελευταία νέα του Δρ. Κωνσταντίνου Δρετάκη