Βλαισός Μέσος Δάκτυλος (Κότσι Ποδιού)

Ο Δρ Κωνσταντίνος Δρετάκης είναι ο πρώτος Έλληνας Ορθοπαιδικός Ρομποτικός Χειρουργός από το 2011
ορθοπεδικός αθήνα

Τι είναι ο βλαισός μέσος δάκτυλος (κότσι στο πόδι);

Με τον όρο «βλαισός μέσος δάκτυλος» ή αλλιώς στην καθομιλουμένη «κότσι» περιγράφεται ίσως η πιο κοινή παραμόρφωση του ποδιού. Επηρεάζει μεγάλη μερίδα του πληθυσμού και αποτελεί μια προοδευτική παραμόρφωση κατά την οποία προσβάλλεται η πρώτη μεταταρσοφαλαγγική άρθρωση και στην συνέχεια όλο το πόδι.

Είναι αλήθεια πως μπορεί να επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό την ποιότητα ζωής του ασθενούς, αφού τις περισσότερες φορές συνοδεύεται από σημαντική λειτουργική αναπηρία και πόνο στο πόδι. Το κότσι, ανάλογα με το βαθμό σοβαρότητας των συμπτωμάτων, μπορεί να αντιμετωπιστεί είτε με συντηρητική είτε με επεμβατική θεραπεία.

Το κότσι είναι ένα μία  ορατή διόγκωση που σχηματίζεται στην εξωτερική πλευρά του μεγάλου δακτύλου του ποδιού και συνοδεύεται από στροφή του μεγάλου δακτύλου προς τα έξω  . Αυτή η παραμόρφωση αναπτύσσεται μετά από χρόνια πίεση της άρθρωσης του μεγάλου δακτύλου και οφείλεται συνήθως σε κληρονομικότητα ή τραυματισμούς. Τελικά, η άρθρωση του δακτύλου βγαίνει εκτός ευθυγράμμισης αρχίζει να διαταράσσεται η βάδιση και η μεταφορά φορτιών στο γόνατο και το ισχίο. Ο ιατρικός όρος για το κότσι είναι βλαισός μέγας δάκτυλος. Η συγκεκριμένη πάθηση εκδηλώνεται κυρίως σε ενήλικες και συχνότερα σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας. Το κότσι μπορεί να σχηματιστεί στο ένα αλλά συνήθως αφορά και τα δύο πόδια.

Ο βαθμός σοβαρότητας της παραμόρφωσης εξαρτάται από την εξέλιξη της πάθησης. Σε ορισμένες περιπτώσεις το μεγάλο δάχτυλο του ποδιού μετατοπίζεται προς τα γειτονικά δάκτυλα δυσκολεύοντας κατά πολύ το περπάτημα.

Ποια είναι τα αίτια δημιουργίας του;

Αν και η πολύωρη και χρόνια ορθοστασία, όπως και η επιλογή παπουτσιών με τακούνια ή στενή και κακή εφαρμογή μπορεί να επιδεινώσουν το πρόβλημα, δεν αποτελούν την βασική αιτία ανάπτυξης ενός βλαισού μέσου δακτύλου. Κύρια αίτια αποτελεί η κληρονομικότητα. Αναφέρεται ότι ακόμα και σε ανθρώπους διαφόρων φυλών που δεν έχουν φορέσει ποτέ παπούτσι στην ζωή τους υπάρχει περίπτωση να έχουν σοβαρή μορφή βλαισού μεγάλου δακτύλου ή κότσι. Το κότσι σχηματίζεται σταδιακά και επιβαρύνεται με την πάροδο του χρόνου.

Μεγαλύτερες πιθανότητες εκδήλωσης της πάθησης έχουν όσοι:

 • Έχουν οικογενειακό ιστορικό λόγω κληρονομικών προβλημάτων στη δομή του ποδιού (πλατυποδία)
 • Έχουν τραυματισμούς στα πόδια
 • Αντιμετωπίζουν φλεγμονώδεις ασθένειες, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

 

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Ο ρυθμός εξέλιξης της πάθησης είναι απρόβλεπτος. Ο συνηθέστερος λόγος που οδηγεί τον ασθενή στο γιατρό είναι ο πόνος τόσο στο μεγάλο δάκτυλο όσο και τα γειτονικά. Το πιο εμφανές σημάδι ότι ο ασθενής πάσχει από βλαισό μέσο δάκτυλο είναι το εξόγκωμα, το οποίο εμφανίζεται στην άρθρωση του μεγάλου δακτύλου του ποδιού.

Πιο συγκεκριμένα, τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

 • Εξόγκωμα στο εξωτερικό της βάσης του μεγάλου δακτύλου του ποδιού
 • Οίδημα, ερυθρότητα ή πόνο γύρω από την άρθρωση του μεγάλου δακτύλου
 • Κάλους στο σημείο όπου το πρώτο και το δεύτερο δάκτυλο τρίβονται μεταξύ τους
 • Συνεχή πόνο ή πόνο που έρχεται και φεύγει
 • Περιορισμένη κίνηση ή μούδιασμα του μεγάλου δακτύλου
 • Δυσκολία στην εφαρμογή των παπουτσιών
 • Προβλήματα στο περπάτημα
Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία για άμεση αντιμετώπιση;

Παρόλο που το κότσι τις περισσότερες φορές δεν απαιτεί ιατρική φροντίδα θα πρέπει οπωσδήποτε ο ασθενής να επισκεφτεί έναν εξειδικευμένο ορθοπαιδικό χειρουργό εάν:

 • Υποφέρει από συνεχή πόνο στο μεγάλο δάχτυλο ή στο πόδι
 • Έχει ορατό εξόγκωμα στην άρθρωση του μεγάλου δακτύλου
 • Παρουσιάζει προβλήματα κίνησης του δακτύλου/ποδιού
 • Δυσκολεύεται να βρει παπούτσια που να εφαρμόζουν σωστά

Πως γίνεται η διάγνωση;

Η διάγνωση γίνεται μέσω φυσικής εξέτασης, ενώ η ακτινογραφία θα βοηθήσει στο να διαπιστωθεί εάν υπάρχει βλάβη στις αρθρώσεις ή στην ευθυγράμμιση των οστών. Υπάρχουν διάφορες θεραπείες που μπορούν να ακολουθηθούν. Ο εξειδικευμένος ιατρός θα αποφασίσει ποια είναι η κατάλληλη επιλογή θεραπείας ανάλογα με τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων και το ιστορικό του ασθενούς. 

Υπάρχει φυσική αντιμετώπιση χωρίς χειρουργείο;

Τα παπούτσια που εφαρμόζουν σωστά όπως και τα κατά παραγγελία πέλματα είναι το κλειδί για την αποφυγή επιδείνωσης αυτής της παθολογικής κατάστασης, αφού τα στενά παπούτσια και τα ψηλά τακούνια μπορούν να επιδεινώσουν την παραμόρφωση του δακτύλου. Το κότσι δεν υποχωρεί χωρίς επεμβατική μέθοδο. Η συντηρητική αντιμετώπιση όμως επικεντρώνεται στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και περιλαμβάνει:

 • Προθέματα σιλικόνης μεταξύ των δακτύλων που απαλύνουν τον πόνο και βοηθούν το πόδι να παραμένει στη σωστή θέση
 • Χρήση ορθοπεδικών παπουτσιών
 • Φυσικοθεραπεία
 • Αναλγητικά και αντιφλεγμονώδη
 • Κατασκευή ειδικών πάτων που βοηθούν την καλύτερη κατανομή του βάρους

Πως γίνεται η διόρθωση χειρουργικά;

Εάν οι μη επεμβατικές θεραπείες δεν βοηθήσουν και το περπάτημα είναι εξαιρετικά επώδυνο, ο εξειδικευμένος ιατρός μπορεί να συστήσει τη χειρουργική επέμβαση. Κατά την επέμβαση ο ορθοπαιδικός χειρουργός θα αφαιρέσει το κότσι και θα ευθυγραμμίσει εκ νέου τα οστά, με σκοπό να επαναφέρει το μεγάλο δάχτυλο του ποδιού στη σωστή θέση. Είναι πολύ σημαντική η εμπειρία του εξειδικευμένου ορθοπαιδικού καθότι ή επιλογή της σωστής σύγχρονης επεμβατικής τεχνικής έχει τεράστια σημασία.

Υπάρχει μετεγχειρητικός πόνος; Πόσο διαρκεί η ανάρρωση;

Η επέμβαση είναι απολύτως ασφαλής και εξασφαλίζει λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο αλλά και γρήγορη κινητοποίηση. Υπολογίζεται πως ο ασθενής μπορεί να περπατήσει και πάλι από την ίδια ημέρα και επιστρέφει στις καθημερινές του δραστηριότητες μετά από 2 έως 3 εβδομάδες ανάλογα με την επέμβαση.  Είναι άδικο ότι η επέμβαση αποκατάστασης στο κότσι έχει συνδεθεί με έντονο πόνο. Αυτό αφορά παλαιότερες μεθόδους με χρήση βελονών και χρήση νάρθηκα για μεγάλο διάστημα.  Οι εξειδικευμένοι ιατροί που έχουν εμπειρία είναι πολύ λίγοι και τα αποτελέσματα είναι πολύ εξαιρετικά. Ο Δρ Κ. Δρετάκης πραγματοποιεί μεγάλο αριθμό εξειδικευμένων επεμβάσεων στο πόδι κάθε χρόνο στο νοσοκομείο Υγεία.

Ποιο είναι το κόστος για την εγχείρηση; Είναι προσιτή η τιμή για το χειρουργείο;

Η τιμή και το κόστος εξαρτάται ανάλογα την περίπτωση. Ωστόσο για να ενημερωθείτε για το πόσο κοστίζει η εγχείρηση, καλό είναι να επικοινωνήσετε μαζί μας για περισσότερες λεπτομέρειες.

ρομποτική χειρουργική μακο

Το θεμέλιο για όλη την ευτυχία είναι η καλή υγεία

Χαράζουμε το δρόμο όχι βασισμένοι στην τύχη, αλλά εμπιστευόμενοι την εμπειρία μας!

ΜΑΚΟ Ρομποτική Ορθοπαιδική: Μέγιστη ακρίβεια στις επεμβάσεις γόνατος και ισχίου

Με τους εξαιρετικούς φοιτητές από το Ευρωπαικό Πανεπιστήμιο Κύπρου στο νοσοκομείο Υγεία.

Νέα

Τα τελευταία νέα του Δρ. Κωνσταντίνου Δρετάκη