Αρθροσκόπηση Ώμου

Ο Δρ Κωνσταντίνος Δρετάκης είναι ο πρώτος Έλληνας Ορθοπαιδικός Ρομποτικός Χειρουργός από το 2011
ορθοπεδικός αθήνα

Τι είναι η αρθροσκόπηση ώμου;

Η λέξη αρθροσκόπηση η arthroscopy είναι σύνθετη  από την λέξη άρθρωση και επισκόπηση ή στα αγγλικά arthrosis και scope. 

Οποιαδήποτε εξέταση ή επέμβαση που έχει συνθετικό το scope η scopy  ή σκόπηση υποδεικνύει ότι γίνεται με κάμερα όπως γαστροσκόπηση  υστερεοσκόπηση λαρυγγοσκόπηση.  Η αρθροσκόπηση δηλαδή ό έλεγχος μιας άρθρωσης και η διόρθωση των παθολογικών προβλημάτων της άρθρωσης ξεκίνησε την δεκαετία του 80 και έχει πίσω της πάνω από 40 χρόνια εξέλιξης.

Η άρθρωση του ώμου είναι η δεύτερη άρθρωση μετά το γόνατο στην οποία υπήρξε αποτελεσματική εφαρμογή και θεραπεία.   Η εφαρμογή της αρθροσκόπησης στον ώμο έφτασε πλέον σε τέτοιο σημείο που σχεδόν όλα όσα συμβαίνουν σε αυτήν την άρθρωση μπορούν να θεραπευτούν με αυτόν τον τρόπο.

αρθροσκόπηση ώμου

Ποια η διαδικασία;

Η αρθροσκόπηση του ώμου εκτελείται όπως σε όλες τις περιπτώσεις αρθροσκόπησης στο νοσοκομείο και ο ασθενής πηγαίνει στο σπίτι του την ίδια μέρα.   Η αρθροσκόπηση του ώμου γίνεται με 2 ή 3 μικρές τομές λίγων χιλιοστών και ο χρόνος της αρθροσκόπησης του ώμου μπορεί να είναι από 30 λεπτά μέχρι και 90 λεπτά συνήθως.

Η συμμετοχή όλο και περισσότερων ανθρώπων σε αθλητικές δραστηριότητες τα τελευταία χρόνια έχει αυξήσει πάρα πολύ την χρήση της αρθροσκόπησης του ώμου. Ιδιαίτερα οι αθλητικές δραστηριότητες που έχουν δραστηριότητα του ώμου σε μεγάλου εύρους κινήσεις όπως το τένις το χάντμπολ  το κολύμπι το πόλο το βόλεϊ το ακόντιο το squash και πολλά άλλα οδηγούν ή επιτείνουν  υπάρχουσες παθολογικές καταστάσεις του ώμου.  

Τα προηγούμενα χρόνια η επίσκεψη στον ορθοπαιδικό ενός ασθενούς 50 χρονών με ενόχληση στον ώμο κατά την διάρκεια συμμετοχής σε αγώνες τένις θα μπορούσε να οδηγήσει μεταξύ άλλων σε σύσταση να σταματήσει ο ασθενής αυτήν την δραστηριότητα.   Αυτό πλέον χάρη στην βοήθεια από την σύγχρονη ιατρική τεχνολογία και την εξειδικευμένη εκπαίδευση είναι το τελευταίο που θα ακούσει ο ασθενής από τον σύγχρονο ορθοπαιδικό. 

Η άρθρωση του ώμου στηρίζεται από ένα σύμπλεγμα μυών και τενόντων που λειτουργούν συνεργικά για όλες τις κινήσεις.  Αυτό το σύμπλεγμα λέγεται τενόντιο στροφικό πέταλο ή στα αγγλικά rotator cuff.  Από όλους του τένοντες του πετάλου ο τένοντας του υπερακανθίου ή supraspinatus tendon είναι αυτός που έχει στο 95% των περπτώσεων φθορά ή ρήξη και χρειάζεται να τον αποκαταστήσουμε με την βοήθεια της αρθροσκόπησης.   Αυτό συμβαίνει γιατί ο τένοντας του υπερακανθίου  περνάει από έναν πολύ στενό χώρο πού λέγεται υπακρωμιακός χώρος στα αγγλικά subacromial space.  Όταν αυτός ο υπακρωμιακός χώρος για λόγους ανατομικούς είναι στενός ή υπάρχουν τραυματισμοί ο τένοντας του υπερακανθίου φθείρεται στα αγγλικά impingement και στο τέλος υφίσταται ρήξη στα αγγλικά  tear.   Με την βοήθεια της αρθροσκόπησης και την εξειδικευμένη γνώση μπορεί να γίνει αποκατάσταση της φθοράς διάνοιξη του υπακρωμιακού χώρου subacromial decompression του ώμου και συρραφή του υπερακάνθιου τένοντα σε όλες τις περιπτώσεις στα αγγλικά supraspinatus arthroscopic repair.

Με την βοήθεια της αρθροσκόπησης μπορούμε να αποκαταστήσουμε περισσότερο από το 90% των σοβαρών προβλημάτων και τραυματισμών του ώμου και να προλάβουμε τα χειρότερα δηλαδή μεγάλες ρήξεις και μόνιμες βλάβες στην άρθρωση του ώμου.

αρθροσκόπηση ώμου
Τραυματισμοί και παθολογικές καταστάσεις πού αντιμετωπίζονται πλήρως με την αρθροσκόπηση ώμου
  • Σύνδρομο προστριβής Υπερακανθίου τένοντα Impingement supraspinatus syndrome  
  • Αφαίρεση επώδυνων ασβεστώσεων    Calcification of subacromial removal
  • Ρήξη υπερακανθίου τένοντα Tear of supraspinatus tendon
  • Ρήξη δικεφάλου τένοντα  Biceps tear
  • Ρήξη υποπλατίου τένοντα Supscapularis tendon tear  
  • Σύνθετες ρήξεις Combined Rotator cuff tear
  • Αφαίρεση μεμονωμένων οστεοφύτων Osteophyte removal
  • Στοχευμένες εγχύσεις βιολογικών ουσιών Targeted injections of biologic agents

Ο Dr Kosta Dretakis και οι συνεργάτες του έχουν απόλυτη εξειδικευμένη γνώση και εμπειρία στην αρθροσκόπηση ώμου και πραγματοποιούν πάνω από 120 αρθροσκοπήσεις κάθε χρόνο. Πέρα από τους απλούς αθλούμενους έχουμε αντιμετωπίσει αθλητές πολύ υψηλού επιπέδου με συμμετοχή σε εθνικές ομάδες και  ακραίες προπονητικές απαιτήσεις. Η αποστολή του σύγχρονου ορθοπαιδικού είναι όχι μόνο να μπορέσει να βοηθήσει τον πάσχοντα να περπατήσει να κινήσει σωστά το σώμα του και αποδώσει στην δουλειά του αλλά επίσης να γυρίσει το συντομότερο πίσω στις αθλητικές του δραστηριότητες.  Πιστεύω βαθιά ότι  οι άνθρωποι που έχουν μάθει να αθλούνται στην ζωή τους χωρίς κίνηση και αθλητικές δραστηριότητες θα οδηγηθούν σύντομα σε αύξηση βάρους κατάθλιψη και αύξηση εμφάνισης αυτοάνοσων προβλημάτων.  Η αρθροσκόπηση του ώμου μας βοήθησε σε εκατοντάδες περιπτώσεις να επιτρέψουμε στους ασθενείς μας να αποκαταστήσουν πλήρως τον αθλητικό τρόπο ζωής τους και αυτό μας κάνει ιδιαίτερα χαρούμενους.

Για περισσότερες πληροφορίες για τις τιμές της επέμβασης και πόσο κοστίζει, παρακαλώ επικοινωνήστε με τον ιατρό.

ρομποτική χειρουργική μακο

Το θεμέλιο για όλη την ευτυχία είναι η καλή υγεία

Χαράζουμε το δρόμο όχι βασισμένοι στην τύχη, αλλά εμπιστευόμενοι την εμπειρία μας!

ΜΑΚΟ Ρομποτική Ορθοπαιδική: Μέγιστη ακρίβεια στις επεμβάσεις γόνατος και ισχίου

Με τους εξαιρετικούς φοιτητές από το Ευρωπαικό Πανεπιστήμιο Κύπρου στο νοσοκομείο Υγεία.

Νέα

Τα τελευταία νέα του Δρ. Κωνσταντίνου Δρετάκη