Αρθροσκόπηση Γόνατος

Ο Δρ Κωνσταντίνος Δρετάκης είναι ο πρώτος Έλληνας Ορθοπαιδικός Ρομποτικός Χειρουργός από το 2011
ορθοπεδικός αθήνα

Τι είναι η αρθροσκόπηση γόνατος;

Η λέξη αρθροσκόπηση η arthroscopy είναι σύνθετη  από την λέξη άρθρωση και επισκόπηση ή στα αγγλικά arthrosis και scope.  Οποιαδήποτε εξέταση ή επέμβαση που έχει συνθετικό το scope η scopy  υποδεικνύει ότι γίνεται με κάμερα όπως γαστροσκόπηση, κολονοσκόπηση  κολποσκόπηση .  Η αρθροσκόπηση δηλαδή ό έλεγχος μιας άρθρωσης και η διόρθωση των παθολογικών προβλημάτων της άρθρωσης ξεκίνησε την δεκαετία του 80 και έχει πίσω της πάνω από 40 χρόνια εξέλιξης. Η πρώτη αρθροσκόπηση στην Ελλάδα έγινε από τον Καθηγητή  Αργύρη Μήτσου το 1978 στο νοσοκομείο  Υγεία.

Η άρθρωση του γόνατος είναι η πρώτη άρθρωση στην οποία υπήρξε αποτελεσματική εφαρμογή και θεραπεία.   Η εφαρμογή της αρθροσκόπησης στο γόνατο  έφτασε πλέον σε τέτοιο σημείο που σχεδόν όλα όσα μπορούν να συμβούν σε αυτήν την άρθρωση μπορούν να θεραπευτούν με αυτόν τον τρόπο. Πρακτικά οι μόνες επεμβάσεις γόνατος που δεν εκτελούνται αρθροσκοπικά είναι οι αρθροπλαστικές και τα μεγάλα κατάγματα του γόνατος.

Αρθροσκόπηση Γόνατος

Ποια η διαδικασία της αρθροσκόπησης;

Η αρθροσκόπηση του γόνατος εκτελείται όπως σε όλες τις περιπτώσεις αρθροσκόπησης στο νοσοκομείο και ο ασθενής πηγαίνει στο σπίτι του την ίδια μέρα.   Η αρθροσκόπηση του γόνατος γίνεται με 2 ή 3 μικρές τομές λίγων χιλιοστών και ο χρόνος της αρθροσκόπησης του ώμου μπορεί να είναι από 30 λεπτά μέχρι και 90 λεπτά συνήθως. Μόνο η επέμβαση της αποκατάστασης του πρόσθιου χιαστού απαιτεί μια επιπλέον μικρή τομή 4 εκατοστών για την λήψη του μοσχεύματος από τους hamstrings στο έσω τμήμα του γόνατος.

Η συμμετοχή όλο και περισσότερων ανθρώπων σε αθλητικές δραστηριότητες τα τελευταία χρόνια έχει αυξήσει πάρα πολύ την χρήση της αρθροσκόπησης του γόνατος. Ιδιαίτερα οι αθλητικές δραστηριότητες που έχουν δραστηριότητα βάδισης τρεξίματος αλλά ακόμα περισσότερο χρήση του γόνατος με σύνθετες κινήσεις  όπως κάμψη με ταυτόχρονη στροφή ή με χρήση του γόνατος σε μεγάλου εύρους κινήσεις όπως το ποδόσφαιρο τένις μπάσκετ ενόργανη γυμναστική στίβος  χορός πολεμικές τέχνες  και πολλά άλλα οδηγούν ή επιτείνουν  υπάρχουσες παθολογικές καταστάσεις του γόνατος.  

Τα προηγούμενα χρόνια η επίσκεψη στον ορθοπαιδικό αθλούμενων μεγαλύτερης ηλικίας  με ενόχληση στο γόνατο κατά την διάρκεια συμμετοχής σε αθλητικές δραστηριότητες  θα μπορούσε να οδηγήσει μεταξύ άλλων σε σύσταση από τον ιατρό να σταματήσει ο ασθενής αυτήν την δραστηριότητα.   Αυτό πλέον χάρη στην σύγχρονη ιατρική τεχνολογία και την εξειδικευμένη εκπαίδευση που έχουμε κατακτήσει είναι το τελευταίο που θα ακούσει ο ασθενής από τον σύγχρονο ορθοπαιδικό. 

Η άρθρωση του γόνατος στηρίζεται από ένα σύνολο τενόντων και συνδέσμων  που στηρίζει το γόνατο σε όλες τις κινήσεις.  Οι σύνδεσμοι  αυτοί είναι οι δύο πλάγιοι ο έσω και ο έξω πλάγιος, οι δύο χιαστοί ο πρόσθιος και ο οπίσθιος και οι δύο μηνίσκοι ο έσω και ο έξω . Ο έσω μηνίσκος και ο πρόσθιος χιαστός αφορούν το 92% των τραυματισμών και φθοράς του γόνατος μαζί με περιπτώσεις βλάβης του αρθρικού χόνδρου. Οι ρήξεις  ή τραυματισμοί του έσω μηνίσκου του έξω μηνίσκου του πρόσθιου χιαστόυ του οπίσθιου χιαστό και πολλές άλλες βλάβες του γόνατος αντιμετωπίζονται απόλυτα αποτελεσματικά με την αρθροσκόπηση γόνατος στα χέρια εκπαιδευμένων ορθοπαιδικών.

Αρθροσκόπηση Γόνατος
Τραυματισμοί και παθολογικές καταστάσεις πού αντιμετωπίζονται πλήρως με την αρθροσκόπηση γόνατος  
 • Ρήξη έσω μηνίσκου Medial meniscus Tear
 • Ρήξη έξω μηνίσκου Latera lMeniscus Tear
 • Ρήξη Πρόσθιου Χιαστού   Anerior Cruciate Ligament
 • Ρήξη Οπισθίου Χιαστού                  Posterior  Cruciate Ligament
 • Σύνθετες αθλητικές κακώσεις         Combined sports knee injuries
 • Αστάθεια επιγονατίδας        Patella Instability
 • Κατάγματα κνημιαίαυ πλατώ      Tibial plateau fractures
 • Τραυματισμοί χόνδρου      Cartilage defects
 • Αφαίρεση ελεύθερου σώματος   Loose body Removal
 • Ήπια οστεοαρθίτιδα Mild osteoarthritis
 • Εντοπισμένη έγχυση παραγόντων Targeted biologic injection

Ο Dr Kosta Dretakis και οι συνεργάτες του έχουν απόλυτη εξειδικευμένη γνώση και εμπειρία στην αρθροσκόπηση γόνατος και πραγματοποιούν πάνω από 120 αρθροσκοπήσεις κάθε χρόνο. Πέρα από τους απλούς αθλούμενους  αντιμετωπίζουμε αθλητές πολύ υψηλού επιπέδου με συμμετοχή σε εθνικές ομάδες και  ακραίες προπονητικές απαιτήσεις. Η αποστολή του σύγχρονου ορθοπαιδικού είναι όχι μόνο να μπορέσει να βοηθήσει τον πάσχοντα να περπατήσει να κινήσει σωστά το σώμα του και αποδώσει στην δουλειά του αλλά επίσης να γυρίσει το συντομότερο πίσω στις αθλητικές του δραστηριότητες. Η αθλητική δραστηριότητα συμβάλλει στην βελτίωση της ψυχικής υγείας και βοηθάει στην τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος. Οι άνθρωποι που αθλούνται μια ολόκληρη  ζωή είναι αδύνατον να ζήσουν χωρίς αθλητική δραστηριότητα και έτσι το μόνο που μπορεί να κάνει ο σωστός ορθοπαιδικός μαζί με τον γυμναστή να βρει τρόπους τροποποίησης αθλητικής δραστηριότητας.  Η αρθροσκόπηση του γόνατος μας βοήθησε σε χιλιάδες περιπτώσεις ασθενών μας να βοηθήσουμε τους ασθενείς μας να αποκαταστήσουν πλήρως τον αθλητικό τρόπο ζωής τους και αυτό μας κάνει ιδιαίτερα ευτυχείς.

Μάθετε τώρα περισσότερες πληροφορίες για την ανάρρωση και την αποκατάσταση μετά την επέμβαση. Κλείστε τώρα ραντεβού και ενημερωθείτε για τις τιμές.

ρομποτική χειρουργική μακο

Το θεμέλιο για όλη την ευτυχία είναι η καλή υγεία

Χαράζουμε το δρόμο όχι βασισμένοι στην τύχη, αλλά εμπιστευόμενοι την εμπειρία μας!

ΜΑΚΟ Ρομποτική Ορθοπαιδική: Μέγιστη ακρίβεια στις επεμβάσεις γόνατος και ισχίου

Με τους εξαιρετικούς φοιτητές από το Ευρωπαικό Πανεπιστήμιο Κύπρου στο νοσοκομείο Υγεία.

Νέα

Τα τελευταία νέα του Δρ. Κωνσταντίνου Δρετάκη