Αρθρίτιδα Γόνατος

Ο Δρ Κωνσταντίνος Δρετάκης είναι ο πρώτος Έλληνας Ορθοπαιδικός Ρομποτικός Χειρουργός από το 2011
ορθοπεδικός αθήνα

Τι είναι η αρθρίτιδα γόνατος;

Με τον όρο αρθρίτιδα περιγράφεται η φλεγμονή μιας ή περισσότερων αρθρώσεων του ανθρώπινου σώματος. Ο πόνος, το οίδημα και η δυσκαμψία αποτελούν τα κύρια συμπτώματά της. Οποιαδήποτε άρθρωση στο σώμα μπορεί να επηρεαστεί από τη νόσο. Παρόλα αυτά, συχνότερα εμφανίζεται στην άρθρωση του γόνατος ή του ισχίου που είναι και οι μεγαλύτερες φορτιζόμενες αρθρώσεις από το βάρος μας. Οι συγκεκριμένες αρθρώσεις είναι απαραίτητο να λειτουργούν προκειμένου να μπορούμε να είμαστε όρθιοι και να περπατούμε. Υπάρχουν διάφοροι τύποι αρθρίτιδας που μπορεί να επηρεάσουν την άρθρωση του γόνατος  αλλά μακράν πιο συνηθισμένη είναι η  την οστεοαρθρίτιδα που εμφανίζεται στους περισσότερους ανθρώπους με την πάροδο των χρόνων και είναι γνωστή και ως αρθριτικά. Δεύτερη σε αιτία είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα και τρίτη η μετατραυματική όπως σε περιπτώσεις παλαιάς ρήξης μηνίσκου ή χιαστού στο γόνατο.

 

Ενώ η αρθρίτιδα είναι κυρίως ασθένεια των ενηλίκων, ορισμένες φορές εκδηλώνεται και σε παιδιά. Η θεραπεία που θα ακολουθηθεί εξαρτάται από τον τύπο της αρθρίτιδας αλλά και τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων.

Ποιοι είναι οι συνηθέστεροι τύποι αρθρίτιδας στο γόνατο;

Τι είναι η εκφυλιστική οστεοαρθρίτιδα γόνατος;

Η εκφυλιστική αρθρίτιδα γόνατος αποτελεί μία από τις πιο κοινές αιτίες πόνου στο γόνατο.  Προκαλείται όταν τα δομικά στοιχεία του γόνατος καταστρέφονται με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται προβλήματα στη λειτουργικότητα της άρθρωσης. Βασικό χαρακτηριστικό του συγκεκριμένου τύπου αρθρίτιδας είναι η προοδευτική φθορά του χόνδρου της άρθρωσης. Καθώς ο προστατευτικός χόνδρος φθείρεται, τα οστά εκτίθενται, το γόνατο πρήζεται και οι δραστηριότητες γίνονται όλο και πιο επώδυνες. Η εκφυλιστική αρθρίτιδα γόνατος εκδηλώνεται συνήθως σε άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω και τα συμπτώματα της αναπτύσσονται αργά και επιδεινώνονται σταδιακά με τα χρόνια.

Τι είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα γόνατος;

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια χρόνια ασθένεια που προσβάλλει πολλές αρθρώσεις σε όλο το σώμα, συμπεριλαμβανομένης της άρθρωσης του γόνατος. Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα. Αυτό σημαίνει ότι το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στις αρθρώσεις και σε άλλους ιστούς και μπορεί να επηρεάσει τα γόνατα. Τα συμπτώματά της εξελίσσονται σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Τι είναι η μετατραυματική αρθρίτιδα γόνατος;

Η μετατραυματική αρθρίτιδα είναι μια μορφή αρθρίτιδας που αναπτύσσεται μετά από τραυματισμό στο γόνατο ή σε άλλες αρθρώσεις.. Για παράδειγμα, ένα σπασμένο οστό μέσα στην άρθρωση ή ρήξη μηνίσκων χιαστών ή μαλακών μορίων μπορεί να βλάψει την επιφάνεια της άρθρωσης και να οδηγήσει σε αρθρίτιδα, χρόνια μετά τον τραυματισμό. Οι ρήξεις μηνίσκου και οι τραυματισμοί των συνδέσμων μπορεί να προκαλέσουν αστάθεια και πρόσθετη φθορά στην άρθρωση του γόνατος που με την πάροδο του χρόνου μπορεί να οδηγήσει σε αστάθεια και στην συνέχεια σε αρθρίτιδα.

Ποια είναι τα βασικά συμπτώματα της αρθρίτιδας γόνατος;

Βασικό σύμπτωμα της αρθρίτιδας γόνατος είναι η φλεγμονή και ο πόνος. Ανάλογα με τον τύπο της αρθρίτιδας, ο πόνος μπορεί να αναπτύσσεται σταδιακά με την πάροδο του χρόνου ή μπορεί να εμφανιστεί ξαφνικά.

Στα συμπτώματα της αρθρίτιδας γόνατος περιλαμβάνονται:

  • Πόνος που προοδευτικά γίνεται εντονότερος
  • Δυσκαμψία γόνατος / περιορισμός κίνησης
  • Οίδημα και ερυθρότητα στην περιοχή
  • Πόνος μετά από έντονη δραστηριότητα ή λόγω καιρικών αλλαγών
  • Ατροφία των μυών γύρω από το γόνατο

Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία για άμεση αντιμετώπιση;

Η θεραπεία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τύπο της αρθρίτιδας. Βασικός στόχος της θεραπείας είναι να προσφέρει ανακούφιση από τον πόνο, να βελτιώσει την κινητικότητα και τη δύναμη της άρθρωσης, να ελέγξει τα συμπτώματα στο μέγιστο δυνατό βαθμό και να αποτρέψει περαιτέρω βλάβη στην άρθρωση. Η θεραπεία για την αρθρίτιδα του γόνατος περιλαμβάνει αλλαγές στον τρόπο ζωής, φαρμακευτική αγωγή αλλά και χειρουργική επέμβαση.

Σε ασθενείς που εμφανίζουν ήπια συμπτώματα, προτείνονται μέθοδοι που σκοπό έχουν να ανακουφίσουν τον ασθενή από τον πόνο όπως: ήπια αναλγητικά και αντιφλεγμονώδη, μείωση σωματικού βάρους, αλλαγή τρόπου ζωής και δραστηριοτήτων, φυσικοθεραπεία για μυϊκή ενδυνάμωση και ενέσιμες θεραπείες στην άρθρωση του γόνατος (Υαλουρονικό οξύ – PRP).

Εάν κριθεί απαραίτητο να γίνει χειρουργική επέμβαση, τότε η μέθοδος που συστήνεται είναι αυτή της ολικής αρθροπλαστικής, δηλαδή της αντικατάστασης των φθαρμένων τμημάτων της άρθρωσης από τεχνητά εμφυτεύματα. Η ρομποτική αρθροπλαστική γόνατος είναι μία ελάχιστα επεμβατική μέθοδος που εγγυάται απόλυτη ασφάλεια, μηδαμινές μετεγχειρητικές επιπλοκές, και γρήγορη ανάρρωση.  Είναι σημαντική η επιλογή έμπειρου εξειδικευμένου ιατρού που πραγματικά όντως διαθέτει την ανάλογη τεχνολογία στο νοσοκομείο του.

Υπάρχουν συγκεκριμένες ασκήσεις ενδυνάμωσης για την αρθρίτιδα γόνατος;

Η συχνή αθλητική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει τον ασθενή στο να διαχειριστεί την αρθρίτιδα γόνατος όταν γίνεται με την επίβλεψη του φυσιοθεραπευτή του ή του γυμναστή του. Η άσκηση μπορεί να βελτιώσει τη δύναμη των μυών των ποδιών, ώστε να μπορούν να υποστηρίζουν καλύτερα τα γόνατα. Το περπάτημα αποτελεί μια εξαιρετική σωματική δραστηριότητα, αλλά στην αρθρίτιδα γόνατος και ισχίου είναι απαγορευτιικό.  Το  κολύμπι και ήπιες ασκήσεις με μικρό εύρος κίνησης μπορούν να βοηθήσουν.

ρομποτική χειρουργική μακο

Το θεμέλιο για όλη την ευτυχία είναι η καλή υγεία

Χαράζουμε το δρόμο όχι βασισμένοι στην τύχη, αλλά εμπιστευόμενοι την εμπειρία μας!

ΜΑΚΟ Ρομποτική Ορθοπαιδική: Μέγιστη ακρίβεια στις επεμβάσεις γόνατος και ισχίου

Με τους εξαιρετικούς φοιτητές από το Ευρωπαικό Πανεπιστήμιο Κύπρου στο νοσοκομείο Υγεία.

Νέα

Τα τελευταία νέα του Δρ. Κωνσταντίνου Δρετάκη