Η Ρομποτική Ορθοπαιδική αποτελεί την τελευταία λέξη της ιατρικής τεχνολογίας για επεμβάσεις αντικατάστασης της άρθρωσης, όταν η φθορά λόγω οστεοαρθρίτιδας ή ρευματοειδούς αρθρίτιδας προκαλεί πόνο και περιορισμό της κίνησης.

Οι πρώτες εφαρμογές αφορούν την άρθρωση του ισχίου και του γόνατος που και οι δύο μαζί είναι αυτές που σηκώνουν το σώμα μας και είναι απαραίτητες για την βάδιση.

Η χώρα μας αποτελεί μια από τις πρώτες χώρες στον κόσμο που διαθέτουν αυτήν την τεχνολογία αλλά έχει και διακεκριμένους επιστήμονες που διδάσκουν ρομποτική ορθοπαιδική χειρουργική σε όλον τον κόσμο.

Ο Δρ. Κωνσταντίνος Ε. Δρετάκης Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Κρήτης και Διευθυντής της Β Ορθοπαιδικής Κλινικής του νοσοκομείου Υγεία είναι υπεύθυνος του προγράμματος εκπαίδευσης ρομποτικής ορθοπαιδικής στην Ευρώπη. Από το 2016. το κέντρο οργάνωσης βρίσκεται στη Γενεύη με εκπαιδευτικά κέντρα πανεπιστημιακά νοσοκομεία στο NewCastle και στο Coventryτου Ην. Βασιλείου, στη Βερόνα της Ιταλίας και στο Λουξεμβούργο καθώς και σε εξειδικευμένα κέντρα στην Αμερική.

Σε διάστημα 16 μηνών. έχουν ήδη εκπαιδευτεί και πιστοποιηθεί πάνω από 90 ορθοπαιδικοί χειρουργοί από όλη την Ευρώπη.

Το σύστημα ΜΑΚΟ είναι το μοναδικό σύστημα στον κόσμο ρομποτικής χειρουργικής υποβοήθησης και έχει καταφέρει να μας δώσει αξεπέραστη ακρίβεια στις χειρουργικές επεμβάσεις γόνατος και ισχίου. Στις αρθροπλαστικές γόνατος υπάρχει η δυνατότητα αλλαγής τμήματος μόνο της άρθρωσης αλλά και ολικής αντικατάστασης.

Η ακρίβεια και η μείωση των επιπλοκών κατά την επέμβαση είναι τόσο σημαντική χάρη στην τεχνολογία του συστήματος ΜΑΚΟ, που στις ΗΠΑ κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος στα καλύτερα νοσοκομεία και πανεπιστήμια.

Οι Έλληνες ιατροί υψηλής εξειδίκευσης, διαθέτουν πολύπλευρη κλινική εμπειρία και έχουν πολύ σημαντική δραστηριότητα στο εξωτερικό, ενώ είναι γνωστό ότι χαίρουν εκτίμησης λόγω της κατάρτισης και της εμπειρίας τους σε όλον τον κόσμο.

Πηγή: stogiatro.gr